Energijsko intenzivne klimatske naprave bi lahko kmalu nadomestile barvite hladilne folije

Z vse pogostejšimi poletnimi vročinskimi vali razmišljamo o prednostih namestitve klimatske naprave. Toda te energijsko potratne enote, iz katerih uhajajo kemikalije, imajo uničujoč vpliv na naš planet.

Ali obstaja bolj zelen način za hlajenje?

Znanstveniki na Univerzi v Cambridgeu v Veliki Britaniji razvijajo okolju prijazno alternativo. Njihov izum je folija na rastlinski osnovi, ki ostane hladna, ko je izpostavljena sončni svetlobi.

Material bi lahko uporabljali za hlajenje stavb in avtomobilov brez potrebe po električnem napajanju. Poleg tega je folija estetsko privlačna, saj je na voljo v različnih teksturah in svetlih prelivajočih se barvah.

Kako deluje okolju prijazna hladilna folija?

Da material ostane podnevi hladnejši od zraka v okolici, sta ključni dve zahtevi. Imeti mora visoko sončno odbojnost, da odbija toploto sonca in ne segreva zraka okoli sebe. Poleg tega mora imeti visoko emisivnost v infrardečem spektru, da učinkovito oddaja toploto v okolje.

Le nekaj materialov ima te lastnosti. Znanstveniki že razvijajo barve in folije, ki so sposobne t.i. »pasivnega dnevnega sevalnega hladilnega učinka« (PDRC).

Ko se nanašajo na površino avtomobila ali stavbe, ti materiali ustvarjajo hladilni učinek brez porabe električne energije ali ustvarjanja onesnaženja okolja.

Slika je simbolična.

Kako lahko ti materiali postanejo privlačnejši?

Ker morajo biti sončno odbojni, so materiali običajno beli ali srebrni. Dodajanje barve bi zmanjšalo njihovo učinkovitost hlajenja. To je zato, ker barvni pigmenti selektivno absorbirajo določene valovne dolžine svetlobe in odbijajo le barve, ki jih vidimo. Ta dodatna absorpcija svetlobe ustvarja učinek segrevanja.

»Te omejene barve ovirajo aplikacije, pri katerih je vizualni videz ključnega pomena, na primer pri arhitekturi, avtomobilih in oblačilih,« pravi član projekta, dr. Qingchen Shen.

Za povečanje zaželenosti teh materialov je barva pomemben dejavnik.

Raziskovalci so se lotili raziskovanja načinov za doseganje barve brez uporabe pigmentov. Rešitev so iskali v strukturnem barvanju. Tu oblike in vzorci odsevajo določene barve svetlobe brez prisotnosti pigmentacije, kot je mogoče opaziti pri milnih mehurčkih in oljnih madežih.

V iskanju naravnega vira tega pojava je raziskovalna skupina uporabila nanokristale, pridobljene iz celuloze, ki jih najdemo v rastlinah, da bi ustvarili mavrične, barvite folije brez dodanih pigmentov.

Po eksperimentiranju z osnovnimi barvami zdaj razvijajo bleščeče celulozne folije. Prav tako razvijajo različne teksture, ki bi se lahko ujemale z različnimi lesenimi materiali.

Kako učinkovita je pisana hladilna folija?

Raziskovalci so ustvarili večplastne celulozne folije v živahnih modrih, zelenih in rdečih barvah ter jih preizkusili. Ko so bile izpostavljene sončni svetlobi, so bile povprečno za skoraj 4°C hladnejše od zraka v okolici.

En kvadratni meter folije je ustvaril več kot 120 vatov hladilne moči, kar je primerljivo z zmogljivostjo mnogih vrst domačih klimatskih naprav.

Kot splošno vodilo potrebujejo spalnice približno 80 vatov na kvadratni meter, bivalni prostori pa 125 vatov moči klimatske naprave.

Raziskovalci upajo, da bodo našli nove načine za izkoriščanje celuloznih folij. To vključuje dodajanje senzorjev za zaznavanje okoljskih onesnaževalcev ali vremenskih sprememb.

Navsezadnje upajo, da bi lahko folija služila več namenom hkrati. Lahko bi se uporabljala za hlajenje stavb in za opozarjanje na spremembe ravni onesnaženosti na prometno obremenjenih območjih.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com