Sezona prazničnega vzdušja je pred nami. Za praznično okrasitev doma ni nujno, da ustvarjamo dodatne odpadke. Ostanimo prijazni do našega okolja tudi med prazniki. Predstavljamo vam ideje, kako narediti svoj dom praznično čaroben, obenem pa ohranjati naš planet v dobrem stanju.

Najem božičnega drevesa

Lahko imate pravo božično drevo in še vedno ostajate okolju prijazni. Nekateri ponudniki nudijo možnost najema drevesa za praznični čas. Najboljši del tega je, da ko se sezona konča se dogovorite, da vaše drevo odpeljejo in ga ponovno posadijo, da lahko raste še naprej.

Božične voščilnice za sajenje

Vaše dobre želje na voščilnicah za prijatelje in družine so lahko še trajnejše, če jim pošljete novoletne voščilnice za sajenje. Obstajajo čudovite voščilnice, v katere so vdelana semena. Vaši prejemniki morajo kartico posaditi v zemljo, jo zaliti in čakati na pridelek ali barvit šopek.

Adventni koledar za večkratno uporabo

Letos lahko preskočite papirnati adventni koledar in se odločite za takšnega, ki ga boste lahko uporabljali več let. Lahko kupite lesenega ali ustvarite svojega. Napolnite škatlo z zavitimi bonboni, ki jih lahko uživate enega za drugim do božičnega dne.

Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Oživite stare božične okraske

Ste že naveličani obešanja istih božičnih okraskov na drevo iz leta v leto? Namesto da bi kupovali nove, poskusite prenoviti obstoječe. Vzemite nekaj srebrne ali zlate barve v spreju (ali katerokoli barvo želite), okraske prebarvajte in imeli boste popolnoma nov videz letošnjega božičnega drevesa.

Ponovna uporaba predmetov za venček na vratih

Ni božiča brez adventnega venčka na vratih. Letos ustvarite svojega iz predmetov, ki jih imate že doma ali na svojem dvorišču. Nekaj, kar je dobro za okolje in vašo dekoracijo:

  • Predelajte stare majice in puloverje v novo božično dekoracijo. Srajce narežite na trakove in jih ločite po barvah. Na obod za venček trakove zavežite v pentlje in jih razporedite toliko, da prekrijete celoten obroč . Lahko uporabite tudi obod za venček iz penaste mase, trakove pa preprosto ovijete in prilepite okoli oboda za še eno edinstveno praznično dekoracijo.
  • Sveža zelišča uporabite tako, da jih spremenite v venček. Izberite listnata zelišča (na primer žajbelj), ki bodo čudovito dišala in bila videti lepo, ko se bodo posušila. Dajte jih v šopke in jih razporedite po obodu venca iz pene ter pritrdite s cvetličnimi žebljički.
  • Plastične vrečke in plastenke za vodo ponovno uporabite, tako da jih predelate v božične venčke.
Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Oglejte si eno od številnih spletnih delavnic, ki vas bo naučila, kako s ponovno uporabo predmetov, škarij in pištole za vroče lepilo ustvarjate čudovite, edinstvene in okolju prijazne venčke.

Ustvarite darilne vrečke za večkratno uporabo

Imate velika darila, zaradi katerih je zavijanje izziv? Razmišljajte izven okvirjev in naredite svoje darilne vrečke za večkratno uporabo. Poiščite poceni prevleke za vzglavnike v lokalni trgovini z oblačili. Izberite zabavne barve in dizajne, ki morda niso ravno primerne za vašo posteljnino, vendar so kot nalašč za zabavno darilno vrečko. Darilo položite v vrečko, jo stisnite na vrhu in okrasite s trakom ali kosom pisane vrvice.

Pametno izberite ovojni papir

Morda vas bo zamikalo, da bi svoja darila zavili v bleščeč ali sijoč papir, da bi navdušili prijatelje in družino. Obstaja velika verjetnost, da takega papirja ni mogoče reciklirati. Letos obvezno berite etikete in se odločite za darilni papir, ki ga je mogoče reciklirati ali je že izdelan iz recikliranih materialov.

Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Vam je ostalo kaj papirja od lanskega leta? Majhen kos zdrobite v kroglico, če tako ostane, potem ga je mogoče reciklirati. Če ne, potem je preveč poln dodatkov. Še bolje pa je, da sami izdelate okolju prijazen ovojni papir iz časopisov ali revij. Pisane naslovnice modnih revij so lahko edinstven način za zavijanje majhnih daril.

Izberite okolju prijazne bleščice

Če želite svojemu dekorju nameniti malo bleščic, potem se odločite za rastlinske bleščice. Seveda boste imeli bleščice povsod, ko se pripravljate na praznik, vendar se boste bolje počutili, da se bodo te bleščeče stvari tudi biološko razgradile.

Naj bo narava vaš dekor

Pri okraševanju doma v prazničnem času upoštevajte nekaj namigov matere narave:

  • Zberite nekaj vej in jih pobarvajte z belo, srebrno, zlato ali katerokoli barvo želite, nato pa jih razporedite v vazo za zimski šopek.
  • Izberite prozorno posodo in jo napolnite s storži za rustikalno dekoracijo.
  • Dišeče zimzelene veje položite na okensko polico.

Osvetlite dekoracijo z LED svetilkami

Čudovito osvetljeno božično drevo je eden izmed najbolj priljubljenih simbolov prazničnega časa, vendar porabi tudi veliko energije. Namesto da nanizate žarnice z žarilno nitko, se raje odločite za LED svetilke. Ne samo da trajajo do 25-krat dlje, ampak lahko prihranijo vsaj 75 % energije. Ko ste že pri tem, preklopite zunanje luči na solarno napajanje. Tako boste prihranili pri energiji in računu za elektriko, medtem ko sonce poskrbi, da se bo vaša hiša ponoči bleščala.

Z upoštevanem teh okolju prijaznih idej boste letos ustvarili ne le čudovite praznične dekoracije, temveč tudi prispevali k ohranjanju našega planeta. Praznujte odgovorno in trajnostno!

Avtor: M.B.

Vir: forbes.com