»Prali so nam možgane, zato smo mislili, da so naravni izdelki slabši od sintetičnih,« pravi Nancy Birtwhistle, ki je dala precej nasvetov za okolju prijaznejše načine pri čiščenju doma.

Nancy Birtwhistle je upokojena zdravnica splošne medicine in babica devetih otrok. Leta 2014 je zmagala v peti seriji The Great British Bake Off, postala pa je znana tudi po zelenih nasvetih za čiščenje, ki jih deli na družbenih medijih. Nekoč je bila ljubiteljica belila in močno odišavljenih izdelkov, zdaj vse naredi sama.

Umazan pralni stroj je Nancy spodbudil, da je sprejela načine okolju prijaznega čiščenja. Temeljito ga je očistila in prešla na domači detergent. Zdaj pravi, da se njen stroj več ne uničuje zaradi preobremenitve s kemikalijami.

»V 70. letih prejšnjega stoletja sem uporabljala sodo bikarbono, vendar sem jo prenehala, ker so obstajali izdelki, za katere sem mislila, da bodo delo opravili hitreje, vendar pa povzročajo veliko škode okolju,« pravi Nancy, ki je tudi izdala knjigo Čisto in zeleno: 101 namig in nasvet za okolju bolj prijazen dom. V njej deli nasvete in trike za zeleno čiščenje, ki so lahko dostopni vsakomur.

Sestavine kupujte na veliko, brez embalaže

Najpogosteje uporabljene sestavine kupuje na veliko, a dolgoročno prihrani denar. Njene glavne sestavine so: soda bikarbona, citronska kislina, kirurški alkohol, natrijev karbonat (znan kot pralna soda, ki lahko draži kožo in oči), natrijev perkarbonat (znan kot zeleno belilo) in eterična olja za dodatno odišavljenje. Čeprav sestavine veljajo za naravne alternative za čiščenje, niso povsem neškodljive. Zato jih hranite izven dosega otrok in po potrebi nosite rokavice ter upoštevajte varnostna navodila.

Zbirajte deževnico

Uporabljajte deževnico, namesto da kupujete drago destilirano vodo za likanje ali uporabljate trdo vodo iz pipe, ki lahko likalnik trajno poškoduje z vodnim kamnom. Deževnico skuhajte, in ko je hladna, dodajte dve ali tri kapljice eteričnega olja šmarnice.

Naredite večnamensko čistilo

Za večnamensko čistilo Nancy uporabi: 150 ml vode, 60 ml belega kisa in 40 ml kirurškega alkohola z dodatkom eteričnega olja za odišavljenje. Uporablja ga skoraj za karkoli, saj ne pušča sledi in se hitro suši. Uporablja ga kot kuhinjsko čistilo za delovno površino, kuhalno ploščo, omare, odstranjevanje maščobe na površinah, ploščice v kopalnici, ogledala, steklo, notranjost avtomobila …

Čiščenje pečice brez močnih kemikalij

Pri čiščenju pečice Nancy svetuje, da začnete z mehčanjem maščobe s paro. Na dno segrete pečice postavite večji pekač in vanj vlijte vrelo vodo. Zaprite vrata pečice in pustite delovati 20 minut. Pasto iz sode bikarbone in vode (dodajte nekaj kasantanskega gumija, če želite, da je nekoliko bolj lepljiva) nato nanesete s slaščičarskim čopičem. Pustite delovati 30 minut in nato odstranite umazanijo s strgalom in fino žično volno.

Naravno belilo

Porumenele tkanine, kot so prevleke za blazine, je mogoče naravno osvežiti. Dajte jih v raztopino limoninega soka ali citronske kisline (3 žlice dodajte v 600 ml vroče vode), posolite in pustite, da se namakajo. Potrebujete sončen dan. Ne izpirajte in ne ožemajte, le obesite jih zunaj in sonce jih bo pobelilo.

Čiščenje ekranov

Pršilo iz belega kisa in kirurškega alkohola, razredčeno z vodo, je dobro za zaslone, pravi Nancy. Tudi s tipkovnic odstrani umazane prstne odtise in bakterije. Kis še dodatno zmanjša statično oprijemanje, zato prepreči nabiranje prahu na televizorju in računalniku.

Globinsko čiščenje stranišča

Nancy pravi, da bo citronska kislina raztopila vodni kamen in ubila mikrobe. Sama izdeluje čistilo za stranišče z 200 g citronske kisline in 150 ml vode, emulgirano z brizgom okolju prijaznega pomivalnega sredstva. »Edina slaba stran je, da morate nato splakniti, saj se v nasprotnem primeru snov kristalizira.«

Čistilo za tuš kabino

Madeži na steklu tuš kabine izvirajo iz kombinacije ostankov mila in vodnega kamna. Naredite pršilo iz citronske kisline in vode, ki bo v hipu odstranilo madeže. Prepričajte se, da ga dobro izperete, saj se drugače lepljivo posuši.

Preženite plesen

Ta trik deluje na plesnivih madežih na fugah ploščic ter tesnilih hladilnikov. Sol in kis uničita plesen. Beli kis dodate v embalažo z razpršilom, da ga lahko nanesete na težje dostopna mesta. Poškropite, nato pa staro zobno ščetko pomočite v navadno kuhinjsko sol in zdrgnete. Ko to storite, lahko uporabite razpršilo natrijevega perkarbonata, če so ostali kakršni koli madeži.

Domači pesticid

Poleti je Nancy uporabljala dve različni pršili, da je pregnala žuželke. Enega je naredila iz kopriv (60 g kuhanih kopriv v 600 ml vode), drugega pa iz listov rabarbare (500 g listov rabarbare v litru vode). Obe sta vsebovali tudi olje nageljnovih žbic, za katerega je znano, da odvrača žuželke. Oksalna kislina v rabarbari je blag strup, zato je raje ne uporabite na zelenjavi. Na užitni zelenjavi raje uporabite pršilo iz koprive. Po izkušnji Nancy sta obe učinkovito delovali.

Avtor: M.B.

Vir: theguardian.com