Dom na sončno energijo je odličen način za prihranek denarja in energije. Vendar je misel o namestitvi potrebne opreme in pretvorbi vaših sistemov na sončno energijo več kot osupljiva. Toda ne bojte se. To je nekaj, kar lahko vsak doseže s pravimi orodji in veščinami.

Teh 8 domačih projektov, ki jih lahko naredite sami s sončno energijo, je preprost uvod in odličen prvi korak k temu, da bo vaš dom učinkovitejši.

1. Namestite solarni podstrešni ventilator

S prezračevanjem podstrešja boste prihranili denar na računu. Vzemite si čas v enem od vikendov in na svojo hišo namestite solarni podstrešni ventilator ali dva, da lahko ventilator črpa segreti zrak s podstrešja. Prepričajte se, da ste namestili zračnike v podstavke in s tem omogočili dovod hladnejšega zraka. Klimatskemu sistemu ne bo treba tako močno delati, da ohladi hišo, saj se vroč zrak odstrani.

2. Naredite svojo lastno solarno pečico

Zabavajte se in naredite znanstveni projekt. Kuhajte tako, da naredite svojo lastno pečico na sončno energijo. Škatlo obložite s težko folijo tako, da bo vidna svetleča stran, in jo prilepite na svoje mesto. Hrano, ki jo želite kuhati, postavite v črn lonec. Lonec postavite v vrečko za pečenje in ga postavite na podstavek. To omogoča prehajanje vročega zraka pod lonec. Lonec v vrečki postavite v škatlo in usmerite zavihke folije škatle proti soncu, da odbijajo žarke v škatlo. Hrana se skuha, vendar ne zažge.

3. Namestite zunanjo razsvetljavo na sončno energijo

Osvetlite vrt, teraso ali sprehajalno pot z namestitvijo količkov na sončno energijo. Ožičenje ni potrebno. Uporabite jih lahko tudi na terasi za osvetlitev zabave. Namestite solarni detektor za luči. Luči se ponoči prižgejo, podnevi pa ugasnejo. Za varnost pa namestite eno ali dve luči na detektor gibanja na sončno energijo. Območje bo zasvetilo, če nekdo pride v doseg senzorja. To je tudi odlično sredstvo za odvračanje nepridipravov.

4. Izkoristite deževnico, kadar je to mogoče

Za zalivanje trate, grmičevja in vrta uporabite vodno črpalko na sončno energijo. Črpalko vstavite v sod za deževnico. Vklopite po potrebi. Voda in elektrika sta tako brezplačni.

5. Namestite komplet za sončno energijo

Komplet za sončno energijo za vaš dom bo zmanjšal količino energije, ki jo črpate iz omrežja. V sistem lahko dodate plošče in druge predmete, če vam čas in sredstva dopuščajo.

6. Kjer je potrebno, dodajte klimatske naprave na sončno energijo

Če imate v vašem domu težave s hlajenjem določenih prostorov, v vsakega od njih namestite klimatsko napravo z ločenimi kanali na solarno energijo. Edina konstrukcijska tehnika je vrtanje luknje v steno navzven in obešanje enote na notranjo steno. Zunanji kondenzator bo počival na stojalu ali plošči. V primeru izpada električne energije bo ta soba še vedno imela klimatsko napravo ali ogrevanje.

7. Namestite razsvetljavo s solarnimi cevmi

Da zmanjšate uporabo električnih luči, namestite solarne cevi na podstrešje za spodnje prostore. Obstajajo modeli, ki vključujejo ventilatorje, nekateri pa imajo luči na sončno energijo, ki delujejo tudi ponoči.

8. Preklopite na solarni grelnik vode

Vsi uporabljamo toplo vodo podnevi in ​​ponoči. Sestavite solarni grelnik vode za kavo, čaj, kuhanje, kopanje ali za celotno hišo. Lahko segrejete do 4 litre vode naenkrat tako, da steklen vrč pobarvate s črno in ga postavite na sonce. Zgradite grelnik večjega obsega s pomočjo cevi, izolirane škatle s steklenim pokrovom in črpalk, povezanih z grelnikom vode. To lahko zagotovi toplo vodo za celotno hišo.

Znesek denarja, ki ga prihranite vsak mesec, bo odvisen od količine omrežne energije, ki se ne porabi za stvari, kot so kuhanje, ogrevanje vode, razsvetljava itd. Svoje prihranke lahko ponovno vložite v nakup energijsko varčnih naprav, toplotnoizolacijskih vrat in drugih gradbenih materialov. Lahko si zastavite in dosežete cilj, da imate najbolj energetsko učinkovit dom v soseski.

Avtor: M.B.

Vir: homeinstructions.com