Najbogatejši človek na svetu Elon Musk je razkril, da bo njegovo podjetje SpaceX zagnalo program za črpanje CO2 iz ozračja, ki bi ga nato uporabljali kot pogonsko gorivo za vesoljske rakete.


Podjetje Space Exploration Technologies s sedežem v Kaliforniji, bolj znano kot SpaceX, se ukvarja z rešitvami za vesoljska potovanja in kolonizacijo planeta Mars. Ustanovitelj in glavni direktor Elon Musk je prepričan, da bo prvo človeško posadko na ta rdeči planet lahko poslal že leta 2026.

Slika je simbolična.

Poziv Muska vsem zainteresiranim

Elon Musk je v svojem značilnem slogu objavil preko Twitterja, da SpaceX začenja program za odstranjevanje CO2 iz ozračja in njegovo spreminjanje v raketno gorivo. Musk je povabil zainteresirane, da se pridružijo. Dodal je tudi, da bo to pomembno tudi za Mars, vendar podrobnosti ni razkril.

SpaceX is starting a program to take CO2 out of atmosphere & turn it into rocket fuel. Please join if interested.

— Elon Musk (@elonmusk)

Ogljikov dioksid primarno vpliva na podnebne spremembe

Ogljikov dioksid je primarni toplogredni plin, ki vpliva na podnebne spremembe. Na te svet trenutno gleda kot na velik problem. Odstranjevanje ogljikovega dioksida iz ozračja je koristno za blažitev podnebne krize, saj zmanjšuje globalno segrevanje.
CO2 iz ozračja na Marsu in zamrznjeni CO2, ki naj bi obstajal na Luni, bi teoretično lahko uporabili za proizvodnjo raketnega goriva. Kar bi omogočilo vrnitev ljudi na Zemljo.

Kako deluje tehnologija zajemanja ogljika?

Ni še jasno, kako bi SpaceX zajel ogljik in ga spremenil v raketno gorivo. Obstajajo pa znanstveni postopki, kot je tisti, ki ga uporablja kanadsko podjetje Carbon Engineering. Ta proizvaja tekoče gorivo z ogljikovim dioksidom iz atmosfere, ki se nato kombinira z vodikom iz vode.

Slika je simbolična.


NASA je tudi razvila metodo za pretvorbo CO2 v gorivo z uporabo naprav s tankim filmom iz kovinskega oksida, ki plin pretvori v gorivo, preden se izpusti v ozračje.


Znanstveniki preučujejo uporabo mikrobov za pretvorbo ogljikovega dioksida v sladkorje in nato v gorivo, pa tudi v druge materiale. Ena od različic je izdelava mešanice tekočega kisika in metana, za kar bi bila potrebna tudi voda.

Avtor: J.J.

Viri: balkangreenenergynews.com; euronews.com