Ko gre za ogrevanje in hlajenje vašega doma, imate na voljo več možnosti. Ena od teh možnosti je toplotna črpalka. Vendar pa jih veliko ljudi ne pozna in ni seznanjena s tem, kako delujejo. Preberite več o toplotnih črpalkah in kako to možnost primerjati z drugimi sistemi ogrevanja in hlajenja.

Kaj je toplotna črpalka?

V tehničnem smislu je toplotna črpalka mehanski kompresijski hladilni sistem, ki uporablja cikle za ogrevanje ali hlajenje območja. Poenostavljeno je toplotna črpalka mehanska naprava, ki premika toploto z enega območja na drugo. Možnosti so dobre, če imate v vašem domu vsaj eno vrsto toplotne črpalke: vaš hladilnik. Hladilnik je toplotna črpalka, ki odstrani topel zrak iz škatle, tako da hrana in pijača ostaneta hladni. Poleg tega je klimatska naprava še ena vrsta toplotne črpalke. Odstrani vroč zrak iz doma in ga črpa ven.

Kako toplotne črpalke delujejo?

Toplotne črpalke delujejo tako, da premikajo topel / mrzel zrak tja, kjer je potreben. Čeprav obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, vse delujejo po osnovnem principu prenosa toplote. Med tem postopkom se iz enega območja potegne topel zrak in kroži med dvema kolobarjema, napolnjenima s hladilnim sredstvom. Zanimiva ideja toplotne črpalke je, da se lahko obrne cikel glede na vaše potrebe. Ko je zunaj toplo, toplotne črpalke potegnejo topel zrak iz vašega doma. Ko je mrzlo, potegne toploto od zunaj in prenese toploto v notranjost.

Kakšne so prednosti toplotnih črpalk?

Toplotne črpalke ponujajo številne prednosti pred drugimi sistemi. Morda je največja prednost toplotne črpalke, da je energetsko učinkovita. Ker toplotne črpalke uporabljajo samo energijo za premikanje zraka, so ponavadi cenejše od drugih virov ogrevanja, kot je peč. Toplotne črpalke ne oddajajo strupenih plinov, kar je boljše za vaše zdravje in okolje. Poleg tega lahko s toplotno črpalko uporabite en sistem za ogrevanje in hlajenje vašega doma.

Kakšne so omejitve toplotnih črpalk?

Čeprav imajo toplotne črpalke več koristi, imajo tudi nekaj omejitev. Predvsem pa toplotne črpalke postanejo manj učinkovite, če je zunaj hladneje. Kot rezultat, toplotne črpalke najbolje delujejo v domovih v zmernem podnebju. Če živite na območju, kjer so temperature redko nad ničlo, boste morda potrebovali dodaten vir ogrevanja za čas, ko je hladno, da toplotna črpalka pravilno deluje.

Katere so različne vrste toplotnih črpalk?

Danes lahko na trgu najdete različne vrste toplotnih črpalk. Najpogostejši tip je toplotna črpalka, ki uporablja zrak kot vir toplote. Geotermalne toplotne črpalke so še ena vrsta priljubljenih črpalk, saj lahko dosledno izkoristijo toploto pod zemljo. Končno, mini-split toplotne črpalke so idealne za domove, ki nimajo obstoječih kanalov.

Dandanes ima že skoraj vsaka hiša svoj sistem za hlajenje ali segrevanje prostora. Ker so zunaj že visoke temperature, in če slučajno še nimate klimatske naprave, se splača premisliti o nakupu le-te za lažje bivanje v vaših domovih.

Avtor: J.J.