Nova tehnika kmetovanja daje upanje kmetom na najbolj sušnih območjih.

Hidroponika, rešitev za libijske in jordanske kmete

Ob vročinski valih, ki uničujejo pridelke v Libiji in Jordaniji, so lokalni kmetje našli upanje v priljubljeni novi tehniki kmetovanja – hidroponiki. V Libiji poletne temperature pogosto presežejo 50 stopinj Celzija in taka vročina je lahko smrtonosna, tudi za pridelek.

Libija je ena najbolj ranljivih držav na svetu glede podnebnih sprememb. Severnoafriško državo so prizadela daljša obdobja suše, pogosti peščeni viharji, višje stopnje izhlapevanja in vse hujša dezertifikacija. Ti ekstremi povzročajo izpad pridelka in spodkopavajo prehransko varnost Libije.

Slika je simbolična.

Da bi pridelovali hrano v tako težkih razmerah, se libijski kmetje obračajo na hidroponsko kmetovanje. Metodo, kjer gojijo pridelke neposredno v vodi namesto v zemlji, v notranjosti hidroponičnega šotora, kjer je nadzorovana temperatura. Poročajo, da s tem rastline rastejo hitreje, pridelki so čistejše barve in boljšega okusa kot tisti, pridelani po tradicionalnih metodah.

Tako kot Libija je tudi Jordanija ena od 15 držav na Bližnjem vzhodu, ki sodijo med 25 območij sveta z največjo obremenitvijo z vodo. Prebivalstvo v teh državah porabi celotno razpoložljivo zalogo vode. Kmetijstvo pa je eden od sektorjev, ki ga pomanjkanje vode močno prizadene. V takih puščavskih okoljih je hidroponika zelo smiselna. Ciljno namakanje po tej metodi kmetovanja porabi od 25- do 60-krat manj vode kot pri tradicionalnem kmetovanju, saj se voda zajame in ponovno uporabi.

Kako deluje hidroponika?

Glede na zmanjšano potrebo po vodi hidroponsko kmetijstvo ne potrebuje obdelovalnih površin, pojasnjuje Abdallah Tawfic, soustanovitelj Urban Green Egypt iz Kaira. »Rastline so dvignjene od tal in vzgojene v posebnih substratih, hranila pa dobivajo v tekoči obliki.«

Tak način sajenja je idealen za Libijo, kjer je približno 95 % države puščava. Manj kot 2 % zemlje dobi dovolj dežja za podporo tradicionalnemu kmetijstvu. Ker nimajo naravnih rek, se skoraj vsa sladka voda za namakanje pridobiva iz podzemnih vodonosnikov.

Leta 2020 so ustanovili nevladno organizacijo Green Paradise, ki usposablja kmete o hidroponskih tehnikah. Tako pomagajo težko prizadetim libijskim kmetom, da jih usposabljajo o tej tehniki kmetovanja in jih opremljajo s sistemi za varčevanje z vodo za uspešno pridelavo pridelkov v tako sušnem okolju.

Ali je hidroponsko kmetovanje predrago?

Čeprav so kmetje hvaležni za svoje hidroponske šotore, so opazili, da so visoki začetni stroški postavitve eden od glavnih ovir za širjenje tega načina kmetovanja.

Izdelava enega samega plastičnega šotora stane okoli 7000 libijskih dinarjev, kar je okoli 1.344 evrov. Toliko znašajo zato, ker je veliko komponent uvoženih, šotori potrebujejo hladilna sredstva, da ohranjajo rastline in vodo dovolj hladne za uspešen pridelek.

Ker pa so temperature v Libiji tako visoke, hladilna sredstva predstavljajo velik del stroškov. Zaradi razmeroma visokih stroškov so sistemi odvisni od nepovratnih sredstev mednarodnih organizacij, kot so Razvojni program Združenih narodov, Svetovni program za hrano in druge.

Visoki začetni stroški ter pomanjkanje ozaveščenosti in izobraževanja so med glavnimi izzivi, ki ovirajo širjenje hidroponike kot relativno nove tehnike v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Kljub temu pa hidroponika še vedno pridobiva na priljubljenosti in je idealna alternativa v sušnih predelih sveta. 

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com, YouTube

Viri slik: FreePik