10 preprostih načinov za prednosti biofiličnega oblikovanja in povezovanja z naravo v vašem domu

Ko smo obdani z naravo, se počutimo bolje. Sprehod po gozdu ali plaži nam pomaga, da se počutimo mirni, sproščeni ali nas poživi in vzbudi našo ustvarjalnost.

Kaj če naravo prenesemo v notranjost svojega doma in uživamo v njenih koristih kar v udobju svojega doma?

Biofilično oblikovanje (ang. Biophilic design) nam pomaga prav pri tem. Nudi nam načela, ki jih lahko upoštevamo pri oblikovanju bivalnih ali poslovnih prostorov, da se povežemo z naravnim svetom in izboljšamo naše fizično, duševno in čustveno počutje.

Biofilične strategije oblikovanja nam lahko pomagajo, da se povežemo z naravo in naravnimi elementi na številne načine.

Če se sprašujete, kako vključiti biofilične strategije oblikovanja v svoj dom, potem nadaljujte z branjem, v prispevku vam namreč predstavljamo nekaj preprostih in učinkovitih načinov, kako prenesete naravo v notranje prostore.

Kaj je biofilično oblikovanje?

Za razlago biofiličnega oblikovanja moramo začeti z besedo »biofilija«, ki pomeni »ljubezen do narave«. Izhaja iz starogrške besede »bio«, kar pomeni življenje, in »philia«, ki pomeni ljubezen ali naklonjenost.

Izraz je prvi uporabil psihoanalitik Erich Fromm in kasneje biolog Edward O. Wilson, ki je verjel v biološko osnovo za pozitivna čustva človeštva do naravnega sveta.

Z drugimi besedami, ideja biofilije je, da nas narava naravno privlači. To je v našem DNK-ju. 

Slika je simbolična.

Kaj je torej koncept biofiličnega oblikovanja in kakšna je razlika med biofilijo in biofiličnim oblikovanjem?

Na kratko gre za oblikovanje bivalnega in delovnega okolja z upoštevanjem naše naravne ljubezni do narave. Gre za namensko iskanje načinov, kako ustvarjati povezavo med ljudmi in naravo pri načrtovanju zgradb (biofilična arhitektura) in interierjev (biofilično notranje oblikovanje).

Temelj koncepta biofiličnega oblikovanja je utemeljeno prepričanje, da povezava z naravnim svetom koristi našemu zdravju in dobremu počutju.

Prednosti biofiličnega oblikovanja

Glede na naše sodobno življenje, z vso tehnologijo in časom pred zasloni, ni nenavadno, da se počutimo odrezani od naravnega sveta, zlasti v urbanih območjih.

Ocenjuje se, da povprečna oseba preživi 90 % svojega časa v zaprtih prostorih (to velja za Britance, Evropejce in Severnoameričane).

Namesto da gremo v naravo, jo lahko prinesemo v svoje domove in pisarne za boljše telesno in duševno zdravje. To je mogoče storiti na očiten in subtilen način. Ta prinaša vsaj 3 prednosti biofiličnega oblikovanja:

Boljše fizično zdravje

Uporaba načel biofiličnega oblikovanja v naših bivalnih in delovnih okoljih lahko izboljša tako naše fizično kot duševno zdravje.

Glede na količino časa, ki ga preživimo v zaprtih prostorih, je ustvarjanje zdravih notranjih prostorov pomembno.

Povečanje naravne svetlobe lahko pomaga uravnotežiti naše cirkadiane ritme, prezračevanje s svežim zrakom ustvarja bolj zdravo notranje okolje, uporaba naravnih materialov za dekoracijo našim domov pa pomeni manj toksinov in hlapov organskih spojin, ki prispevajo k onesnaževanju zraka v zaprtih prostorih.

Ko v bolnišnicah uporabljajo biofilično oblikovanje, dokazano pospešuje čas okrevanja.

Terapevtske koristi za boljše počutje

Duševno in fizično zdravje sta neločljivo povezana. S povezovanjem z naravo in naravnim svetom je dokazano, da biofilično oblikovanje zmanjšuje raven stresa. To pa prispeva k boljšemu splošnemu počutju.

Znan je primer, da imajo živali pozitiven vpliv na naše duševno zdravje, pri čemer so terapevtske živali vpeljane v zdravstvene in izobraževalne ustanove. Vendar to še ne pomeni, da potrebujete hišnega ljubljenčka. Spodbujanje prihoda divjih živali k vašemu oknu s ptičjimi krmilnicami ali z rastlinami, ki privabljajo opraševalce, je še en način, da se približate bitjem, s katerimi si delimo naše okolje.

Tudi rastline izboljšajo naše razpoloženje. Pogled na naravno pokrajino skozi okno nas dvigne in navdihne.

Večja produktivnost in ustvarjalnost v delovnem okolju

Navaja se več razlogov, zakaj delodajalci sprejemajo biofilično oblikovanje pisarn. Študije so pokazale, da uvedba načel biofiličnega oblikovanja v delovna okolja lahko poveča kognitivno učinkovitost, poveča zadovoljstvo zaposlenih in zmanjša stres na delovnem mestu.

To lahko pomeni manj odsotnosti z dela, večjo produktivnost in boljšo zvestobo zaposlenih – zmaga za delodajalce in zaposlene.

Slika je simbolična.

Kateri so trije stebri biofiličnega oblikovanja?

Narava v prostoru: To se nanaša na neposredne, oprijemljive povezave z naravo, kot so živali, rastline, vodni elementi, naravna svetloba in pogledi na naravno pokrajino.

Naravni analogi: Gre za vključevanje neživih predstavitev narave, na primer z uporabo naravnih materialov in izbiro barv, naravnih oblik in vzorcev, ki jih navdihuje narava.

Narava prostora: To se nanaša na oblikovanje prostorskih naravnih elementov. Pristop se zgleduje po vrstah prostorov v naravnem okolju in našem odnosu do njih. Primer je obsežen pogled na naravno pokrajino ali udoben kotiček, kamor se lahko umaknete.  

Primeri biofiličnega oblikovanja v arhitekturi

Kaj je biofilna arhitektura?

Biofilne zgradbe so zasnovane tako, da omogočajo večjo povezanost z naravnim svetom. Na voljo je veliko načinov, kako je to mogoče doseči. Biofilno oblikovanje pa je mogoče uporabiti za celotno zasnovo stavbe, tako zunanjosti kot notranjosti in razmerja med obema. Tukaj je nekaj dobro znanih primerov biofilne arhitekture z vsega sveta.

Slika je simbolična.

Singapur – mesto v vrtu

Eden najboljših krajev z biofilično arhitekturo je mesto Singapur. To je »mesto v vrtu«, ki se ponaša z biofiličnim nebotičnikom, polnim tisočih rastlin in dreves, vertikalnimi vrtovi in luksuznim bančnim konservatorijem. Singapurski nagrajeni vrtovi ob zalivu vključujejo trajnostno zasnovane steklene biome in super drevesa, zasnovana za pridobivanje sončne energije.

Milano – navpični gozd

V Milanu je vertikalni gozd nagrajena biofilna arhitekturna zasnova, ki vključuje dva stanovanjska stolpa. Posajena sta z 800 drevesi in 20.000 drugimi rastlinami.

Obstajajo tudi številni osupljivi primeri biofiličnih notranjosti.

Dom oblikovalca Oliverja Heatha

Osupljiv in trajnostni dom biofiličnega oblikovalca Oliverja Heatha se ponaša s stenami, obloženimi z recikliranim lesom, lesenimi tlemi, rustikalno pečjo na drva, z veliko naravne svetlobe in obilico rastlin, ki se razprostirajo na različnih višinah.

Pasivna hiša Pepper Tree

V Unanderri v Avstraliji pasivna hiša Pepper Tree ponuja edinstveno izkušnjo Airbnb. Notranjost ekološke hiše, zgrajene okoli petdeset let starega drevesa, vključuje reciklirane opeke, ki absorbirajo toploto sonca. Stene so obložene z neobdelanimi lesenimi ploščami.

Preprosti načini za ustvarjanje biofiličnega doma

Če vas navdušujejo primeri biofiličnega oblikovanja, potem si oglejte nekaj preprostih načinov, kako lahko izkoristite nekatere elemente biofiličnega oblikovanja za ustvarjanje lastne biofilične notranjosti.

Ustvarite notranjo džunglo

Nikoli ne podcenjujte moči rastlin. Nedvomno je najlažji način, kako prenesete naravo v svoje prostore, da napolnite svoj dom z različnimi rastlinami. Dodatna prednost je izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Izberite rastline, ki navdušijo čute s svojim listjem, barvo in vonjem.

Slika je simbolična.

Začnite z nekaj rastlinami in postopoma povečujte svojo zbirko. Izberite rastline, za katere je enostavno skrbeti. Številne sobne rastline ne potrebujejo vzdrževanja. Ne pozabite pa preveriti toksičnosti sobnih rastlin, preden jih postavite v svoj dom, za hišne ljubljenčke in majhne otroke.

Povečajte naravno svetlobo

Preplavitev naših domov z naravno svetlobo ima številne prednosti. Pomaga uravnotežiti naše cirkadiane ritme, izboljša spanec in poveča naše razpoloženje ter produktivnost.

Poleg oken, ki povečajo količino naravne svetlobe v prostoru, lahko uporabite ogledala in svetle barve, ki odsevajo naravno svetlobo in naredijo prostor svetlejši.

Če živite na ulično osvetljenem območju, zagrnite zavese, ko se znoči, da preprečite vdor umetne svetlobe in uporabite mehko ambientalno osvetlitev, da telo pripravite na spanje.

Če imate pisarno doma, postavite svojo pisalno mizo ob okno, da zagotovite več naravne svetlobe in imate tudi stalen pogled navzven.

Odprite okna in vrata

Dovolite svežemu zraku, da kroži po naših domovih. Ima očitne koristi za naše fizično zdravje, povečuje produktivnost in nam pomaga bolje spati.

Odpiranje oken tudi zmanjša mejo med notranjim in zunanjim prostorom, s čimer prepustite zvoke, kot sta ptičje petje in veter.

Povečajte pogled na naravo

Če imate srečo, da imate čudovit razgled, razmislite, kako ga lahko kar najbolje izkoristite v svoji biofilični zasnovi dnevne sobe ali pisarne.

Kavč ali udoben stol lahko postavite na odličen položaj za gledanje skozi okno.

Izberite pohištvo iz surovega lesa

Napolnite svoj dom z naravnimi matirali, kot so les, bambus, keramika, kamen in marmor. To je še en preprost način, kako vnesete naravo v notranjost vašega doma.

Odločite se za naravno leseno pohištvo namesto iverne plošče, plastike ali kovine. Minimalno obdelani kosi, ki kažejo zrnatost lesa, naravne značilnosti in žive robove, dodajo prostoru toplino in se dobro ujemajo z dodatki iz naravnih materialov in tkanin.

Napolnite svoj dom z naravnimi tkaninami in materiali

Na voljo je veliko čudovitih naravnih tkanin za detajle, dekor in oblazinjenje. Vključno z organskim bombažem, konopljo, juto, lanom, etično volno, ratanom in drugimi naravnimi materiali.

Prizadevajte si za različne barve, teksture in naravne vzorce, ki jih navdihuje narava, da ustvarite senzorično bogato izkušnjo.

Slika je simbolična.

Uporabite naravne talne obloge in preproge

Kot pri pohištvu je izbira talnih oblog iz naravnih materialov preprost način, kako vnesti naravne materiale v dom. Izberite bambus, pluto ali les.

Za hitrejšo in poceni rešitev dodajte preproge iz naravnih tkanin. Ponovno izbiranje različnih vzorcev in tekstur pomaga ustvariti večjo čutno izkušnjo, podobno kot v naravnem svetu.

Dekoracija z naravnimi predmeti

Razmislite o uporabi naravnih predmetov za dekoracijo. Kamni, školjke, suhe trave, kamenčki ali storži, bodisi kupljeni ali odgovorno nabrani v vaših najljubših krajih, vam pomagajo okrepiti vašo povezavo z naravnim svetom in polepšajo vaš prostor.

Naravne pletene košare so enostaven in funkcionalen dodatek za dom. Ne glede na to, ali jih uporabljate za shranjevanje perila, igrač ali drugih predmetov, takoj dodajo naravno vzdušje v vašem domu.

Naravne oblike

Verjetno je tudi vaš dom sestavljen iz številnih ravnih linj. Čeprav so izrazito moderni, so trdi robovi in geometrijske oblike v nasprotju z mehkimi, asimetričnimi naravnimi vzorci v okolju.

Razmislite o dodajanju nekaj različnih oblik v obliki okroglih, organsko oblikovanih miz, ogledal in stenskega dekorja. Viseče rastline lahko tudi pomagajo razbiti ravne črte.

Povečajte uporabo zunanjega prostora

Vključevanje naravnih značilnosti v notranjost je pomembno. Ne glede na to, ali gre za balkon, teraso ali vrt, razmislite, kako kar najbolje izkoristiti zunanji prostor.

Če ga imate, na okenske police lahko posadite dišeče rastline, kot sta sivka in melisa, tako da se arome širijo v notranjost, ko imate odprto okno. Ali pa izberite rastline, ki pritegnejo in nahranijo čebele, metulje in kolibrije.

Slika je simbolična.

Biofilično oblikovanje in trajnost

Biofilično oblikovanje in trajnost sta neločljivo povezana. Za začetek je veliko materialov, izbranih za biofilično oblikovanje (naravni, obnovljivi in minimalno predelani), okolju bolj prijaznih od njihovih sintetičnih primerkov.

Poleg materialnih vidikov lahko biofilično oblikovanje tudi spodbuja večjo odgovornost do naravnega okolja s krepitvijo večje povezanosti z naravo.

Biofilično oblikovanje ima pomembno vlogo pri oblikovanju trajnostih gradenj za prihodnost:

»Biofilično oblikovanje spodbuja pozitivne interakcije med ljudmi in naravo, ki spodbujajo razširjen občutek odnosa in odgovornosti za ljudi in naravne skupnosti.« (Stephen R. Kellert in Elizabeth F. Calabrese, The Practice of Biophilic Design).

Pomen in metode biofiličnega oblikovanja

Ne glede na to, ali uporabljate biofilično oblikovanje na delovnem mestu ali doma, to prinaša veliko neposrednih in posrednih načinov za vnos naravnih elementov v prostore, da se boste počutili bolj mirne, srečne, ustvarjalne in produktivne.

Sledenje načelom biofiličnega oblikovanja nam lahko pomaga ustvariti bolj zdrave in trajnostne ambiente z uporabo okolju prijaznih materialov.

Prav tako bo večja povezanost z naravnim okoljem pomagala spodbujati večji občutek odgovornosti za svet zunaj našega okna.

Avtor: M.B.

Vir: pebblemag.com

Viri slik: Freepik