Pet načinov, kako je danska prestolnica postala vodilna na področju trajnosti

V zadnjem desetletju je Kopenhagen postal sinonim za »trajnost«. V primeru danske prestolnice gre za več kot le modno besedo. Mesto so namreč v raziskavi Time Out Index leta 2021 domačini razglasili za najbolj »trajnostno« mesto na svetu (in najbolj zeleno v Evropi).

Velik del tega je posledica njihove zaveze, da bo mesto do leta 2025 postalo ogljično nevtralno. To je bila spodbuda za velike znamenitosti, kot je CopenHill na Amager Bakkeju – urbano gorsko športno središče na vrhu tovarne za pridobivanje energije iz odpadkov. Z njo oskrbujejo na deset tisoče gospodinjstev in podjetij. Mesto si prizadeva, da bo zelena izbira najpreprostejša izbira za vse prebivalce.

Vendar se ne gre zahvaliti le mestnim oblastem, veliko zaslug pri tem imajo tudi lokalni prebivalci. Od radikalne zgodovine urbanega kmetovanja do pionirske uporabe družabnih omrežij za ustvarjanje lokalnih krožnih gospodarstev. Prebivalci imajo aktivno vlogo pri ohranjanju zelenega mesta.

Tukaj je pet načinov, kako je Kopenhagen postal vodilen na področju trajnosti.

Urbano kmetijstvo

Urbane kmetije se širijo po mestu še naprej. Prebivalcem dajejo možnost, da se ukvarjajo s pridelavo rastlin, podpirajo pobude lokalne skupnosti in spodbujajo biotsko raznovrstnost po vsej danski prestolnici.

Kot primer je Øens Have, urbana kmetija in restavracija, kjer domačini lahko gojijo ali kupujejo pridelke, jedo v skupnih jedilnicah, se učijo o ekološkem kmetovanju in celo obiskujejo tečaje joge.

Drugi primer je Byhaven2200, vrtni projekt v Nørrebru, ki ga vodijo prostovoljci in je odprt za vsakogar. Dvignjene gredice z zelenjavo in zeliščnimi vrtovi obdajajo veliko skupno mizo, za katero lahko prebivalci skupaj uživajo v sezonski letini.

Slika je simbolična.

V mestu ne pridelujejo le zelenjave. Havhøst v pristaniščih Kopenhagna goji regenerativne pridelke, kot so morske alge. Te absorbirajo hranila iz morja, vežejo nase CO2 in ustvarjajo nove podvodne habitate za še več morskega življenja.

Zelene aplikacije za nakupovanje

Iniciative, kot je Blue Lobster, prva aplikacija za nakupovanje rib z nizkim vplivom na okolje, omogočajo Dancem nakup trajnostnih rib od lokalnih ribičev. To aplikacijo že nekaj časa uporabljajo tudi vrhunski kuharji po vsem mestu, zdaj pa imajo tudi domači kuharji priložnost podpreti ribiško industrijo.

Slika je simbolična.

Druga aplikacija GRIM se osredotoča na nakup nepravilno oblikovane zelenjave od lokalnih pridelovalcev, ki bi jo sicer supermarketi zavrnili. S tem se zmanjšujejo živilski odpadki. Škatle z deformiranimi (vendar vseeno okusnimi) izdelki so opremljene tudi s predlogi receptov.

Birkemosegaard, družinska biodinamična kmetija, ki deluje že od leta 1906, je primer radikalne danske zgodovine ekološkega kmetijstva. Njihove škatle so napolnjene s svežimi in sezonskimi pridelki, ki so glavni del shrambe mnogih domačinov.

Reciklirane zgradbe

Gradbena industrija predstavlja 40 odstotkov svetovnih emisij CO2 in 30 odstotkov odpadkov na odlagališčih, zaradi česar je ena največjih onesnaževalcev na svetu. V Kopenhagnu so inovativna gradbena in arhitekturna podjetja začela to izpodbijati.

Lendager Group, arhitekturno podjetje s poudarkom na krožnosti, razvija projekt Resource Rows. Gre za prvo stanovanjsko območje na Danskem, zgrajeno iz materialov iz zapuščenih domov. Proizvedli bodo 29 odstotkov manj CO2 kot enakovredni gradbeni projekt, zgrajen na običajen način.

Stykka je dansko zagonsko podjetje, ki si prizadeva narediti gradbeno industrijo kot del rešitve. Ustvarja krožno gradbeništvo, vgrajeno notranjost s pomočjo tehnologije in digitalno izdelavo, da zmanjša količino odpadkov, zniža stroške in zagotovi, da proizvodnja poteka lokalno.

Arcgency v nekdanji ladjedelnici uporablja neuporabne ladijske zabojnike za študentska stanovanja, ki jih je mogoče enostavno razstaviti, premakniti in ponovno sestavili. S tem se osredotoči na celoten življenjski cikel stanovanj.

Trajnostna modna scena

Kopenhagen je sprejel koncept krožne mode, od komisijskih trgovin in bolšjih sejmov do aplikacij, ki revolucijo prenašajo na splet. Poleg trajnostnih standardov CPHFW 2023, ki zahtevajo od blagovnih znamk, da izpolnjujejo minimalne standarde za sodelovanje, se je pomagalo utrditi položaj Kopenhagna kot vodilnega na področju trajnostne mode.

Za domačine, ki nakupujejo v mestu, obstaja več možnosti za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Les Deux’s Rewear je pobuda krožnega nakupovanja, ki strankam omogoča, da svoja oblačila pri blagovni znamki prodajo nazaj (in kupijo druga, rabljena).

Slika je simbolična.

Trendsales je še ena priljubljena aplikacija za krožno nakupovanje. Zbrala je več kot milijon uporabnikov in vsak mesec ima 250.000 novih oglasov, zaradi česar je največja digitalna tržnica rabljene mode na Danskem. 

Imajo tudi Reshopper, tržnico z rabljenimi otroškimi oblačili in igračami, ki deluje tudi kot platforma za srečanje staršev.

Kolesarska infrastruktura

Kopenhagen je znan kot eno najboljših kolesarskih mest na svetu, zahvaljujoč vlaganju v kolesarsko infrastrukturo. Pohvali se lahko s kolesarskimi stezami, kot je Copenhagen Rout, ki izboljša pogoje kolesarjenja skozi mestno središče in pripomore k zmanjšanju motornega prometa.

Severno od centra leži Green Path, nekdanja železniška pot, ki poteka diagonalno skozi mesto. Kolesarska pot zaradi raznolike pokrajine, vključno s parkom Superkilen, je priljubljena tako med zaposlenimi delavci kot turisti.

Slika je simbolična.

Kolesarske poti so tudi označili in jih ločili od avtomobilskih cest, da kolesarjem zagotavljajo dodatno varnost. S tem pa so tudi umirili urbani promet.

Avtor: M.B.

Vir: timeout.com

Viri slik: Freepik