Vsi si želimo narediti korake do bolj zelenega in trajnostnega življenjskega sloga. Vendar je včasih težko vedeti, kje začeti in kaj lahko storimo, da bomo dosegli največji učinek.

Kaj je osebni ogljični odtis?

Vaš osebni ogljični odtis je ocena vpliva, ki ga imate na planet, v smislu emisij toplogrednih plinov. Ta ocena upošteva vaše dejavnosti: od prehranjevanja, nakupovanja, prevoza in uporabe gospodinjskih pripomočkov. Na podlagi tega se oceni, koliko ste letno odgovorni za onesnaženje z ogljikom. Po podatkih Oxfama je svetovno povprečje 4,7 tone. 

Odbor za podnebne spremembe (CCC) priporoča, da bi moral biti ogljični odtis posameznika okoli 1 tono na osebo. Tako imamo očitno veliko dela, če se želimo izogniti najhujšim vplivom podnebnih sprememb.

Ni mogoče čez noč zmanjšati svojega ogljičnega odtisa ali stremeti k absolutni popolnosti, vendar moramo vsi poskušati biti bolj (nepopolno) trajnostni.

Aplikacije in spletna mesta za merjenje vašega ogljičnega odtisa so ravno tisto, kar nas vse usmerja v pravo smer.

Najboljše za hiter in enostaven pregled osebnega ogljičnega odtisa

Kalkulator ogljičnega odtisa Združenih narodov je preprost in enostaven način za dobro predstavo o vašem osebnem vplivu na okolje. Spletna stran postavlja jasna vprašanja v treh kategorijah – gospodinjstvo, prevoz in življenjski slog – preden prikaže vaše skupne letne emisije in svetovna povprečja.

Najboljše za vizualizacijo osebnega vpliva

Enote, kot so kilogrami in tone, je težko vizualizirati na smiseln način. Vendar ekološki kalkulator Global Footprint Network to predstavi na privlačen način. V slogu info grafike vam preko kviza postavlja vprašanja o prehrani, gospodinjstvu in transportu. Nato vam razkrije, kako se vaš ogljični odtis ujema z vidika števila uporabnikov na Zemlji in vašega osebnega ‘Earth Overshoot Day’.

Najboljše za spoznavanje vašega življenjskega sloga

Kalkulator ogljičnega odtisa WWF postavlja preprosta in jasna vprašanja o vašem gospodinjstvu, prehrani in vsakodnevnih dejavnostih, da bi izračunal vaš osebni ogljični odtis v tonah. Ponuja vam tudi vizualni pogled na to, kje ima vaš življenjski slog največji vpliv na okolje. Predlaga vam tudi prilagojene nasvete in koristne informacije za področja, na katerih bi lahko naredili največjo spremembo.

Najboljše za tekmovanje v napredku

Zgornja spletna mesta so odlična mesta za osnovno razumevanje vašega ogljičnega odtisa, vendar se zanašajo na to, da imate že na voljo veliko informacij. 

The Capture je nekoliko drugačen v tem, da aktivno spremlja vaše dnevne emisije ogljika na podlagi uporabe prevoza in hrane, ki jo jeste vsak dan, kar pomaga ustvariti podrobnejšo sliko vašega celotnega vpliva. Vključuje tudi funkcije skupnosti, to pomeni, da skupinam ljudi (npr. vašim prijateljem) omogoča, da si med seboj delijo individualni napredek in se soočijo z izzivi. Tako oblikuje lestvico najboljših. Kot nalašč za tiste, ki imate radi malo prijateljskega tekmovanja!

Najboljše za osvojitev zelene navade

Če se že v veliki meri zavedate svojega ogljičnega odtisa in veste, da bi lahko naredili nekaj pozitivnih sprememb, si oglejte aplikacijo We are Donation. Ta vas spodbuja, da v dveh mesecih osvojite napredek. Nudi vam veliko nasvetov in podpore na tej poti. Izberite kar koli, od kolesarjenja v službo do uporabe skodelice za kavo za večkratno uporabo, do izogibanja palmovemu olju. Osredotočite se na ta dva meseca in presenečeni boste, kako hitro pozitivno vplivate na naravo!

Najboljše za dolgoročno spremembo življenjskega sloga

Giki vključuje vse glavne funkcije zgoraj navedenih spletnih mest in aplikacij, zaradi česar je odlična aplikacija za tiste, ki želijo popolnoma spremeniti svoj življenjski slog. Najprej odgovorite na enostavna vprašanja, da dobite začetno oceno svojega ogljičnega odtisa.

Nato spremljajte svoj vsakodnevni napredek, se prijavite na mesečne izzive, izberite določene spremembe in vedenja, na katere se boste osredotočili, ter se povežite s svojo družino, prijatelji ali drugimi. Dobili boste veliko nasvetov in dnevnih opomnikov, ki vam bodo pomagali ostati na pravi poti. Vsak mesec boste prejeli posodobljen rezultat, tako da boste lahko resnično videli, kaj vaša prizadevanja prinesejo.

Za konec

Običajno smo zmedeni pri odločitvi, kje je najbolje narediti pozitivno razliko v življenjskem slogu, da lahko pozitivno vplivamo na naš planet. Vendar je tu tudi tehnologija, da vam pomaga ostati in vztrajati na poti do pozitivnih sprememb. Obstaja na desetine aplikacij in spletnih mest, ki vam pomagajo pri bolj zelenih odločitvah v vsakdanjem življenju. Vse z namenom, da zmanjšate vaš ogljični odtis in prispevate svoj delež v globalnem boju proti podnebnim spremembam. Preizkusite eno že danes.

Avtor: J.J.

Vir: onehome.org.uk