Na Tajskem v obratu za proizvodnjo pnevmatik Falken gradijo solarne panele v velikosti 18 nogometnih igrišč.

Na enem objektu, ki pokriva površino 100.000 kvadratnih metrov, Falken gradi najobsežnejšo instalacijo solarnih panelov na svetu. Za primerjavo je to več kot 18 nogometnih igrišč. Gre za tovarno Sumitomo Rubber Industries (SRI) na Tajskem, kjer je Falken hčerinsko podjetje.

Namestitev je sestavljena iz 40.000 sončnih panelov s skupno močjo 22 MW. Projekt naj bi zaključili do konca januarja 2025. Objekt bo uporabljal 100 % obnovljivo energijo. Poleg naložbe v namestitev solarnih panelov gre tudi za sprejetje spodbud za sistem soproizvodnje plina in elektroenergetskega sistema na biomaso na objektu v provinci Rayong. Sistem plinske soproizvodnje sestavljata dva kotla na obnovljive vire energije z močjo 6,6 MW. Biomaso bodo pridobili iz odvečnih vej in debel po spravilu kavčukovca kot del programa SRI Sustainable Natural Rubber. S tem si bodo zagotovili dodatno električno energijo.

Letno zmanjšanje emisij CO2 za 38.000 ton

Z obnovljivimi viri energije bodo zmanjšali skupne letne emisije CO2 za 38.000 ton. Najnovejše pobude, ki jih vodijo v svoji dolgoročni trajnostni politiki, t.i. Driving Our Futrue Challenge 2050, bodo pospešile doseganje ogljično nevtralnih ciljev. Namen tega je zmanjšati letne emisije CO2 obsega 1 in 2 za 50 % (v primerjavi z emisijami iz leta 2017). Cilj do leta 2030 pa naj bi po sedanjih izračunih bil dosegljiv že eno leto pred rokom.

Avtor: M.B.

Vir: energydigital.com; YouTube