Več kot reciklirate, bolje je za okolje in tudi za vašo denarnico. Tudi če že reciklirate odpadke, je verjetno še več predmetov, ki jih lahko reciklirate ali ponovno uporabite, za katere še niste vedeli.

Recikliranje ni nujno težko in mogoče ga je neopazno vključiti v vsakdanje življenje. Sledite spodnjim preprostim nasvetom recikliranja doma, v službi in šoli in začnite ustvarjati razliko.

Recikliranje doma

Več recikliranja doma ne zahteva veliko truda, če porabite nekaj časa za ustvarjanje celovitega sistema recikliranja. Imejte vrečke za recikliranje, škatlo ali zabojnik, da vas opomnijo na recikliranje.

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov za učinkovitejše recikliranje doma:

 1. Sploščite kartonske škatle: tako boste v svoj koš lahko pospravili več materialov za recikliranje.
 2. Reciklirajte plastično embalažo: od plastenk za vodo do embalaž šampona in ustne vodice. Večina odlagališč sprejme večino vrst plastike v recikliranje, če pa ste v dvomih, poglejte nalepko na embalaži, ki vam bo povedala, ali je ta primerna za recikliranje.
 3. Reciklirajte ves papir in karton: časopise, kuverte, ovojni papir, voščilnice za rojstni dan (če ne vsebujejo bleščic) … Vse vrste kartona je mogoče reciklirati, zato ne pozabite na tulce toaletnega papirja.
 4. Večino kovin je mogoče reciklirati: predmete, kot so kuhinjske folije in prazne pločevinke pijače in hrane, je mogoče reciklirati.
 5. Nosilno vrečko imejte na hodniku: tako lahko zberete neželeno pošto in jo oddate v reciklažo.
 6. Obvezno pojdite na reciklažno mesto: če to storite na poti v službo ali v supermarketu, postane recikliranje del vaše rutine.
 7. Če niste prepričani, kaj lahko reciklirate, poiščite nasvet in informacije o tem, kaj lahko in česa ne smete reciklirati, na spletnem mestu lokalne komunalne službe.
 8. Steklo je mogoče neskončno reciklirati: tudi po večkratnem recikliranju se ne obrabi.
 9. Če želite pomagati lokalnemu centru za recikliranje in preprečiti neprijetne vonjave, poskrbite, da odstranite ostanke hrane iz vseh plastičnih ali steklenih posod za hrano, preden jih odložite v koš za recikliranje.

Recikliranje v šoli

Pomembno je, da svojo navado recikliranja prenesemo v naše šole. Ocenjuje se, da je 80% tega, kar se uporablja v šoli, mogoče reciklirati. Če otroke in mlade seznanimo s pomenom recikliranja, lahko vsem nam zagotovimo bolj zeleno in zdravo skupnost.

Če želite v svojo šolo vključiti v aktivnosti recikliranja, lahko storite naslednje:

 1. Večina materiala, ki ga je mogoče reciklirati v šolah, je papir. Vsaka učilnica, jedilnica in pisarna bi morala imeti na voljo veliko zabojnikov za recikliranje papirja.
 2. Če ob koncu leta ostane kaj šolskih potrebščin, jih lahko podarite učencem v stiski ali lokalni dobrodelni organizaciji.
 3. Začnite s programom kompostiranja v vaši šolski jedilnici, da zmanjšate količino zavržene hrane.
 4. V okolici šole in v jedilnici naj bodo mesta za recikliranje: koš za recikliranje plastike, papirja in kovinske embalaže.
 5. Običajne materiale v šoli, vključno z aluminijem, papirjem, kartonom in plastiko, lahko šole zelo enostavno stisnejo in jih odpeljejo v recikliranje.
 6. Uporabite posebne akcije zbiranja sredstev za šolo, ki spodbujajo k recikliranju.
 7. Razmislite tudi o tem, da bi šole porabile čim manj papirja. Učenci in učitelji lahko opravijo veliko svojega dela preko elektronske pošte, elektronskih dokumentov in na spletu, namesto da učencem natisnejo veliko kopij na papirju. Osebje in uprava šole bi prav tako morali razumeti, kako narediti manjše spremembe, ki lahko opravijo večji del šolskega programa brez papirja.

Recikliranje na delovnem mestu

Zadnje pomembno mesto, kjer lahko vplivate na recikliranje, je služba. Spodaj je nekaj načinov, s katerimi lahko enostavno povečate recikliranje in ponovno uporabo v pisarni:

 1. Pakiranje malic: če prinesete svojo malico in prigrizke na delovno mesto v posodi za večkratno uporabo, boste zmanjšali količino odpadne embalaže in porabili manj, kot če bi šli jesti ven.
 2. Prinesite svojo kavo, namesto da jo kupujete na avtomatih v skodelicah za enkratno uporabo. Varujete okolje in svojo denarnico.
 3. Poskrbite za daljšo obstojnost pisarniškega materiala: pisala, označevalce in flomastre lahko poskusite uporabljati bolj varčno. Hranite jih v čistem in suhem prostoru, saj se izsušijo zaradi izpostavljenosti toploti in soncu.
 4. Poskusite ‘predreciklirati’ svoj pisarniški material, kar pomeni, da razmislite o recikliranju, preden karkoli uporabite. Na primer: uporabite lahko star časopis, da zavijete stvari za pošto namesto uporabe folije z mehurčki.
 5. Naj bo vaša vožnja zelena, saj povprečna vožnja na delo povzroči 7000 emisij ogljika na leto. To lahko zmanjšate s skupno vožnjo, kolesarjenjem ali hojo.
 6. Zmanjšajte porabo papirja, saj naj bi vsak pisarniški delavec v ZDA letno porabil 10.000 listov papirja, kar znaša 4 milijone ton papirja na leto. Tiskajte dokumente le, ko je to nujno potrebno, ali uporabite obe strani papirja za tiskanje. Za večino beležk in komunikacijo uporabljajte e-pošto.
 7. Kot podjetje vzpostavite shemo recikliranja in jo promovirajte s plakati. Postavite zabojnike za recikliranje na primernih lokacijah.
 8. Reciklirajte nekatere stvari v dobrodelne namene, kot so mobilni telefoni, računalniška oprema, kartuše za tiskalnike …

Recikliranje je super, vendar najprej preprečimo odpadke

Čeprav lahko recikliranje spremeni naše odpadke v nove izdelke ali energijo, je še bolje, če odpadkov sploh ne ustvarimo. Enostaven način za to je pametno nakupovanje:

 1. Ko greste po nakupih, vzemite svoje vrečke: tako se izognete nepotrebni uporabi plastičnih vrečk.
 2. Načrtujte svoje obroke in naredite seznam pred odhodom v trgovino: tako se boste izognili pretiravanju in kupovanju stvari, ki jih ne potrebujete.
 3. Kupite polnila: nakup polnil za detergente, kavo in ročno pranje je bolj okolju prijazen in običajno cenejši način.
 4. Izogibajte se odvečni embalaži: embalaža povečuje stroške blaga, je potratna in ni dobra za okolje. Poiščite nepakirane izdelke ali kupujte izdelke, ki so pakirani v material, ki ga je mogoče reciklirati.
 5. Izogibajte se predmetom za enkratno uporabo: kupujte baterije za ponovno polnjenje, nizkoenergijske žarnice, britvice z zamenljivimi glavami ipd.

Avtor: M.B.

Vir: redyclingbins.co.uk; reusethisbag.com