Podjetje Air Protein (v dobesednem prevodu “Zračne beljakovine”) s pomočjo bakterij pretvori ogljikov dioksid v okusne kose mesa

Kmetijstvo je na letni ravni odgovorno za četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov, v največji meri zaradi mesne industrije. Kljub temu ljudje še naprej uživamo meso. Svetovna poraba mesa na letni ravni znaša okoli 350 milijonov ton in še narašča. Ocenjuje se, da bo do leta 2050 svetovno prebivalstvo naraslo na 10 milijard ljudi, kar pomeni, da moramo poiskati alternativne vire beljakovin, da bi nahranili vsa dodatna usta.

Skupen cilj, da pomagata zajeziti podnebne spremembe, sta združila Lisa Dyson in John Reed v laboratoriju Berkeley. Zavedala sta se, da je eden od načinov za to tudi hrana na naših krožnikih.

Začetek raziskav za iskanje alternativ

Zamisel se jima je utrnila ob preučevanju pozabljenih Nasinih raziskav iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. V dokumentu iz leta 1967 so razmišljali o načinih, kako bi lahko ob pomanjkanju virov nahranili astronavte na dolgem popotovanju po vesolju. Ena od zamisli je bila, da bi mikrobe združili z izdihanim zrakom in tako ustvarili hrano. Ker v sklopu vesoljskega programa nikoli niso pristali na Marsu, je zamisel ostala neraziskana.

Dyson in Reed sta se odločila, da bosta koncept preizkusila v praksi. “Nadaljevala sva, kjer so oni končali,” pravi Dyson. Leta 2008 sta ustanovila podjetje Kiverdi, ta uporablja recikliran ogljikov dioksid za izdelavo izdelkov, ki so alternativa palmovemu olju in olju citrusov na osnovi mikrobov.

Izdelava mesa s pomočjo zraka

Leta 2019 sta v Kaliforniji ustanovila start-up podjetje Air Protein, ki si je za cilj postavilo izdelavo mesa iz čistega zraka. Podjetje želi preobraziti ogljikov dioksid – škodljiv toplogredni plin, ki segreva naš planet – v sočen zrezek ali lososov file.

Postopek je podoben izdelavi jogurta in temelji na živih kulturah. Podjetje Air Protein v fermentacijskih posodah goji hidrogenotrofne mikrobe in jih hrani z mešanico ogljikovega dioksida, kisika, mineralov, vode in dušika. Končni rezultat je beljakovinsko bogata moka, ki ima podoben aminokislinski profil kot mesne beljakovine.

Kako pa to spremenijo v piščančje prsi? “Dodamo samo kulinarične tehnike, s katerimi dobimo želeno teksturo,” odgovarja Dyson. Gre za kombinacijo uporabe tlaka, temperature in tehnik kuhanja.

Potencial tehnologije za ohranjanje podnebja

Tehnologija ugodno vpliva na okolje z dveh vidikov:

  • Kot prvo, sam proces je ogljično negativen, saj se za izdelavo beljakovin uporablja ogljikov dioksid. Podjetje namerava pridobivati ogljikov dioksid iz ozračja.
  • Kot drugo pa je pri tem postopku poraba zemlje 1,5-milijonkrat manjša kot pri govejem mesu in hkrati za 15.000-krat manjša poraba vode v primerjavi z govedino.

Tehnologija stroškovno konkurenčna mesni industriji

Najpomembnejše je, da je proces stroškovno konkurenčen mesni industriji, pa tudi drugim mesnim alternativam, kot sta soja in mikoprotein. Dyson poudarja, da tehnologija ne zahteva uporabe obdelovalnih površin, porabi minimalne vire in se zanaša na obnovljive vire energije, ki so ves čas cenejši. “Naša tehnologija nam bo omogočila, da ne bomo samo od začetka stroškovno učinkoviti, ampak da se bodo stroški še naprej zmanjševali.”

Start-up podjetje je pritegnilo pozornost investitorjev, saj so že v začetku leta 2021 zbrali več kot 30 milijonov dolarjev sredstev vlagateljev, vključno z ADM Ventures, Barclays in GV.

“Poskušamo na novo definirati, kako nastane meso, in vesel sem, da sem del tega gibanja,” pravi Dyson.

Avtor: J.J.

Vir: YouTubewired.com,