Evropska komisija je dala zeleno luč za prodajo ličink v prahu in drugih oblikah. Odločitev je povzročila precejšen val razburjenja na družbenih omrežjih.

Bi zamenjali meso za žuželke?

Hišni črički in ličinke lahko kmalu prispejo v vaš lokalni supermarket. Evropska unija je januarja 2023 odobrila prodajo teh žuželk za prehrano ljudi, v prahu in drugih posušenih oblikah.

To je sicer dobra novica za planet, saj so žuželke bogate z beljakovinami, poleg tega pa za proizvodnjo potrebujejo precej manj zemlje in vode kot proizvodnja mesa.

»Uživanje žuželk … pozitivno prispeva k okolju ter zdravju in preživetju,« piše v izjavi Evropske komisije.

Slika je simbolična.

Tukaj je vse, kar morate vedeti, preden začnete kuhati z žuželkami.

Ali uživanje žuželk pomaga okolju?

Morda je za mnoge Evropejce novost, vendar je prehranjevanje z žuželkami pravzaprav zelo pogosto v svetu. Skoraj 2 milijardi ljudi redno uživa žuželke.

Gojenje žuželk je boljša alternativa kot proizvodnja mesa. Na primer reja čričkov porabi 75 odstotkov manj CO2 kot piščančje farme.

Uživanje žuželk pomaga tudi pri ohranjanju virov. Raziskava Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) kaže, da črički potrebujejo šestkrat manj hrane kot govedo, da ustvarijo enako količino beljakovin.

Živinoreja proizvaja ogromne količine toplogrednih plinov (Slika je simbolična).

Ali je hrana, ki vsebuje žuželke jasno označena?

Kljub koristim za okolje niso vsi zadovoljni z odobritvijo žuželk v EU. Drobni tisk zahteva, da je prah iz žuželk jasno označen. Na embalaži mora biti tudi navedeno, da »sestavina lahko povzroči alergijske reakcije pri potrošnikih z znanimi alergijami na rake, mehkužce in pršice.«.

Ta izjava se pojavi v neposredni bližini seznama sestavin, tako boste lahko ugotovili, ali je v vaših najljubših piškotih ali kosmičih dodan prah insektov.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je to potrdil: »Obvezne informacije o živilih morajo biti na voljo za predpakirana in ne predpakirana živila. Navedba alergenov je obvezna in mora biti dana potrošnikom, če so živila v prodaji predpakirana ali brez – embalaže.«

Katere evropske države so najbolj pripravljene jesti žuželke?

Misel, da bi jedli srhljive pajke, ni za vsakogar. Mnogi v Evropi bodo potrebovali veliko prepričevanja, da jih bodo dodali na svoj jedilnik.

Po poročilu Evropske potrošniške organizacije iz leta 2020 je samo 10 % Evropejcev pripravljenih meso zamenjati za žuželke. V drugi anketi, ki jo je izvedel YouGov leta 2021, se zdi, da je Francija država, ki je najbolj dovzetna za to idejo.

25 % vprašanih je izjavilo, da so pripravljeni jesti hrano, ki vsebuje prah insektov. Sledita tudi Nemčija z 24 % in Danska z 22 %.

Italija in Poljska sta bili najbolj proti taki ideji, saj je le 17 -18 % vprašanih reklo, da bi bili pripravljeni redno jesti žuželke.

Prehranska industrija napoveduje, da bo število Evropejcev, ki uživajo hrano iz žuželk, v naslednjem desetletju skokovito naraslo in do leta 2030 doseglo skupno 390 milijonov.

Po podatkih ZN mesna in mlečna industrija povzročita 14,5 % svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Toda ob vprašanju naraščajočega prebivalstva našega planeta ter onesnaževanja, ki ga povzročata mesna in mlečna industrija, vse več znanstvenikov verjame, da bi lahko bile žuželke ključ do zajezitve podnebnih sprememb.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com

Vir slik: Freepik