Pred nami so božično-novoletni prazniki in za mnoge to pomeni veliko hrane, kvaliteten čas z družino in prijatelji, kozarci penine in seveda darila. Toda sezona prazničnih daril je lahko po nepotrebnem tudi potratna, saj prinaša na milijone stvari, zavitih v plastiko.

Če pa želite letos razveseliti svoje najbližje in hkrati poskusite omejiti svoj vpliv na planet, je možno v sezoni obdarovanj podariti tudi bolj trajnostna darila.

V nadaljevanju vam predstavljamo vodič po okolju najbolj prijaznih darilih, ki so primerna za sladokusce, ki so okolju prijazni, za ljubitelje mode, ki imajo radi naravo, za podnebno ozaveščene knjižne molje. Poudarek je na okolju prijaznih materialih in embalaži brez plastike, na etičnih in veganskih izdelkih ter trajnostno zasnovanih izdelkih. Ne pozabite darila zaviti v darilni papir in dekoracijo, ki jo je mogoče reciklirati.

Zmanjšajte količino odpadkov z izbiro trajnostnih daril brez plastike.

Darila za gurmane, ki so usmerjeni v zeleni planet

Načrtovanje veganskih obrokov brez odpadkov in e-knjiga receptov

Živilski odpadki so velik problem. Raziskave kažejo, da se vsako leto po svetu zavrže približno 2,5 milijarde ton hrane. Toda obstajajo načini, na katere lahko poskušamo zmanjšati to število. Eden od njih je, da se bolj zavedamo, kako kuhamo. Podarite e-knjigo o načrtovanju obrokov brez odpadkov in recepte za ustvarjanje okusnih veganskih jedi.

Podnebno prijazni prigrizki

Prvo pravilo prazničnih obiskov: nikoli ne pridite praznik rok. Izberite izdelke in razne prigrizke, ki imajo okolju prijazno dobavno verigo, so okusni in trajnostni.

Slike ja simbolična.

Trajnostno vegansko vino

Cameron Diaz, ki je znana predvsem po filmskih vlogah, se je v zadnjem času preselila v svet veganskega trajnostnega vina. Njena blagovna znamka Avaline, ki jo je ustanovila s prijateljico Katherine Power, ponuja okusna, prefinjena vina, vsa pridelana iz 100-odstotnega ekološkega grozdja. Priskrbite si steklenico za prijatelja, ki ljubi vino.

Za ljubitelje mode naravnega izvora

Vintage torbica

Za nekoga, ki izžareva odličen stil in ima rad torbice, ne brskajte po trgovinah ali luksuznih znamkah, da boste našli nekaj novega. Naredite svoje darilo bolj trajnostno tako, da namesto tega obiščete vintage trgovino ali second hand trgovino. Gotovo boste našli vintage dragulj za svojega prijatelja.

Športni copati na rastlinski osnovi

Večina superg na trgu je izdelanih iz usnja ali sintetike, kar ni okolju prijazno. Toda dobra novica je, da namesto tega lahko kupite elegantne športne copate »Dege n erate«. Izdelane so iz rastlin in mineralov, zahvaljujoč materialom vodilnega proizvajalca rastlinskih materialov brez plastike Natural Fiber Welding.

Majica na rastlinski osnovi

Za vašo ljubljeno vegansko osebo, ki želi, da vsi vedo za to, je zmagovalna majica s kratkimi rokavi. Vegan Outfitters ponuja vrsto zabavnih majic z napisi, kot so »Kale« ali »Da, dobim dovolj prekletih beljakovin.« Narejene so iz mehkega bombaža s certifikatom WRAP in bodo prispele v embalaži brez plastike.

Darila za trajnostni dom

Sveče iz kokosovega voska

Privoščite sebi ali svojim najbližjim umirjen večer ob sveči iz dišečega kokosovega voska. Sveča je ročno vlivana v steklen kozarec za večkratno uporabo. Na voljo so tudi različni vonji.

Slike ja simbolična.

Milo iz zajetega CO2

Zdaj se že skoraj vsi zavedamo, da je ogljikov dioksid slab za naše ozračje. Malo pa jih ve, da je možno zajeti CO2 in ga uporabiti za izdelavo stvari, kot je milo. Ta nenavadna in edinstvena veganska ploščica za telo CleanO2 je narejena iz ujetega ogljika in piva. Zahvaljujoč dodatku eteričnega olja geranije pa še čudovito diši.

Nega kože z malo odpadki

Nega kože je za mnoge nočna rutina in prijeten ritual. Če poznate koga, ki rad razvaja svoj obraz ali telo, mu privoščite kozmetične izdelke v embalažah za ponovno uporabo. Preverite, da so izdelki tudi veganski in izdelani iz certificiranih ekoloških sestavin.

Za športne fanatike, ki ljubijo naravo

Trajnostne neoprenske obleke

Ljubitelji vodnih športov običajno nosijo neoprenske obleke iz neoprena, sintetičnega kavčukovega materiala, ki s svojim proizvodnim procesom na žalost škoduje okolju. Zdaj pa nekatere blagovne znamke, kot je Patagonia, ponujajo bolj trajnostne neoprenske obleke iz Yulexa, rastlinske alternative neoprena.

Japonke iz plastike

Če poznate športnega navdušenca, vam bo morda hvaležen, če prejme par japonk, ki jih nosi po vadbi, ko se odpravi pod tuš. Čeprav je veliko možnosti, da na trgu najdete japonke iz plastike, obstajajo alternative. Waves Flip Flops so na primer japonke, ki so narejene iz naravne gume.

Za podnebno ozaveščenega knjižnega molja

The Climate Book

Jeseni 2022 je svetovno znana najstniška aktivistka Greta Thunberg, s pomočjo več kot 100 strokovnjakov s področja podnebja, izdala knjigo »The Climate Book«. To je odlično darilo za vsakogar, ki ga vsaj malo skrbi za podnebje. Je tudi vir upanja in motivacije za delovanje.

Regenesis

Aktivist in pisatelj George Monbiot je eden najvplivnejših glasov za podnebna gibanja. S to knjigo, ki spodbuja k razmišljanju: »Regenesis: Feeding the World without Devouring the Planet«, vodi bralca skozi potrebo po preobrazbi prehranskega sistema in po inovativnih rešitev, ki so tik pred nami, ko gre za trajnostno prehranjevanje sveta.

Slike ja simbolična.

Ministry for the Future

Ta knjiga avtorja Kima Stanleya Robinsona, opisana kot »mojstrovina domišljije«, prepričljivo predstavlja, kako bodo podnebne spremembe začele vplivati na vsa naša življenja. Dobila je priporočilo tudi od Baracka Obame. Torej, če je dovolj dobro za nekdanjega predsednika, je dovolj dobro tudi za darilo.

Za aktivistične otroke

Eko prstne barve

Za malega umetnika v vaši bližini podarite prstne barve, ki so narejene iz naravnih, živilsko varnih organskih sestavin, kot sta krompir in fižol.

Hotel za čebele

Navdušite svojega malčka nad naravo z ljubkim, okolju prijaznim hotelom za čebele. Izdelan je iz okolju prijaznih materialov in idealen za poučevanje otroka o metuljih, čebelah, pikapolonicah in drugih žuželkah ter o pomembni vlogi, ki jo imajo na svetu.

Avtor: M.B.

Vir: greenqueen.com.hk

Viri slik: Freepik