Opečne opeke so najbolj poznan gradbeni material na svetu. Nova raziskava univerze Washington v St. Louisu je dokazala, da jih je mogoče pretvoriti v enote za shranjevanje energije in jih napolniti za zadrževanje elektrike, da delujejo kot baterija.

Dodana vrednost opek, ki postanejo pametne opeke

Opeka se že tisočletja uporablja v zidovih zgradb, vendar se le redkokdaj ugotovi, da je primerna za kakršno koli drugo uporabo. Zdaj so kemiki v znanosti razvili metodo za izdelavo ali spreminjanje opek v pametne opeke. Opečne opeke so pretvorili v vrsto naprav za shranjevanje energije, imenovane super kondenzator. Kot dokaz so prikazali opeko, s pomočjo katere je zasvetila zelena LED luč.

Zidovi in zgradbe iz opeke zasedejo velike površine našega planeta in lahko bi jih bolje izkoristili, če bi jih uporabili za namen shranjevanja električne energije. Medtem ko so nekateri arhitekti in oblikovalci prepoznali skromno sposobnost opeke, da absorbira in shrani sončno toploto, je to prvič, da je kdo poskusil uporabiti opeko kot nekaj več kot toplotno maso za ogrevanje in hlajenje.

Kako delujejo pametne opeke?

»Naša metoda deluje z navadno opeko ali reciklirano opeko, lahko pa izdelamo tudi lastne opeke,« je povedal Julio D’Arcy, avtor nove študije in docent za kemijo.

Razvili so prevleko iz prevodnega polimera PEDOT, ki je sestavljena iz nanovlaken, te predrejo notranjo porozno mrežo opeke. Polimerna prevleka ostane ujeta v opeko in služi kot ionska goba, ki shranjuje in prevaja elektriko.

Rdeči pigment v opeki, železov oksid ali rja, je bistvenega pomena za sprožitev reakcije polimerizacije. Izračuni avtorjev kažejo, da bi lahko stene iz teh opek, ki shranjujejo energijo, shranile precejšnjo količino energije.

V študiji so ugotovili, da so opeke, prevlečene s PEDOT, idealni gradniki, ki lahko zagotovijo napajanje zasilne razsvetljave. Predvidevajo, da bi to lahko postalo resničnost, ko opeke povežejo s sončnimi celicami. Tako bi 50 opek lahko omogočilo napajanje zasilne razsvetljave za pet ur.

Koristno je, da je mogoče opečno steno spremeniti v super kondenzator, ki se napolni več sto tisočkrat v eni uri. Če bi povezali skupaj nekaj opek, bi zlahka napajali mikroelektronske sisteme.

Avtor: M.B.

Vir: source.wustl.edu, thecivilengineer.org, YouTube