Vetrno drevo, ki ga navdihuje narava, lahko proizvaja obnovljivo energijo v urbanih okoljih.

Eko izumitelji razvijajo nove načine za prenos obnovljive energije v naše domove – od skupnih sončnih elektrarn do vetrnih turbin. Zdaj so predstavili še mikro vetrne turbine, ki so oblikovane kot drevesa in se lotevajo nekaterih izzivov zelene energije.

Kako delujejo mikro vetrna drevesa

Kovinska drevesa imajo veje z mikro vetrnimi turbinami, ki spominjajo na liste. Vizualnega onesnaženja ni in se lepo zlijejo z urbanim okoljem. Prilagodijo lahko tudi barvo debla in listov. Toda videz turbin ni njihova edina prednost. Drevesa z višino med pet in deset metrov so kompaktna, kar olajša njihovo namestitev – celo v urbanih okoljih, brez večjih inženirskih del. Ko je turbina nameščena, so za dokončanje konstrukcije potrebni le en nosilec in trije vijaki.

Njihova velikost odpravlja tudi nekatere druge težave, s katerimi se srečujejo druge večje turbine, kot so trki s pticami. Poleg tega je njihovo delovanje tiho.

Koliko energije lahko proizvede vetrno drevo?

Namesto da bi bili povezani s nacionalnim omrežjem, turbine zagotavljajo energijo neposredno obstoječemu električnemu sistemu stavbe. Temu pravimo samooskrba.

Luc Eric Krief, lastnik podjetja New World Wind, ki stoji za tehnologijo, namerava predstaviti novo obliko, ki bo trojno povečala proizvodnjo prvega modela. En list bo lahko proizvedel do 1000 KWh na leto, s čimer bo WindTree s 36 listi dosegel največjo letno proizvodnjo 36.000 kWh pri hitrosti vetra 12 m/s.

Čeprav je malo verjetno, da bi vetrovne razmere ostale enakomerno močne vse dni v letu, bi lahko v običajnih pogojih z 8 m/s le en WindTree proizvedel skoraj 18.000 kWh na leto. To zadostuje za napajanje štiričlanskega gospodinjstva. Tako bi se lahko zmanjšalo letne emisije CO2 doma za več kot 12 ton.

Za primerjavo lahko sistem sončne energije s 4 kW v povprečno veliki hiši proizvede do približno 3000 kWh električne energije na leto, glede na podatke Project Solar UK.

Skrivnost izhodne moči mikro turbin je njihova sposobnost delovanja 24 ur na dan.

Solarni paneli lahko delujejo med 10. in 16. uro. S to tehnologijo pa lahko zagotavljajo energijo sedem dni v tednu, 24 ur na dan. In če ustvarijo več energije, kot jo lahko porabijo ponoči ali podnevi, jo lahko shranijo v baterijo, ki ima kapaciteto 60 Ah ali približno 45 minut do ene ure v normalnih pogojih. Vsako drevo ima štiri baterije.

Hibridna različica drevesa nudi še večjo stabilnost. S solarnimi cvetnimi listi, pritrjenimi pod turbinami, izkorišča moč vetra in sonca.

Koliko stane mikro vetrno drevo

Industrijska revija Energy Business Review je leta 2023 New World Wind prepoznala kot enega izmed 10 najboljših ponudnikov rešitev za energetsko trajnost v Evropi.

Doslej je podjetje namestilo 130 naprav po vsem svetu, od Evrope do ZDA in Južne Koreje. Večina strank je komercialnih, med drugimi British American Topacco v Italiji, Phoenix Contract v Nemčiji, Deloitte v ZDA in L’Oreal v Franciji.

Medtem ko mikro vetrne turbine ponujajo večjo izhodno energijo kot sončni kolektorji, ima nastajajoča tehnologija tudi višjo ceno. En sam Aeroleaf stane 795 EUR, 36-listno vetrno drevo 51.990 EUR, hibridni solarni sistem z 12 listi pa 24.500 EUR.

Sistem sončnih kolektorjev s 4 kW običajno stane med 6.900 in 9.200 EUR, po podatkih Project Solar UK.

Z rastjo podjetja New World Wind, ki namerava širiti svoje poslovanje v Ameriko, bi lahko mikro vetrna drevesa postala znan prizor na ulicah in vrtovih po vsem svetu.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com, Youtube