National Geographic je ujel nepričakovano čudovite poglede na dinamične skulpture in urbano arhitekturo, ki je po vrhu vsega še »zeleno« usmerjena.

1Ulično življenje se odraža v kaledoskopskem vhodu v Tokyo Plaza Omotesando. V sami stavbi se skriva nasad dreves in 50 vrst rastlin na strehi. Park pa je namenjen kot zatočišče za ptice in obiskovalce.

2Fotografirano iz 40. nadstropja iz stolpa Heron Tower. Prizor iz restavracije kaže na več znamenitosti Londona, kot je Tower Bridge in ikona nebotičnika znan kot Gherkin (desno), katerega inovativen dizajn omogoča ogromno dnevne svetlobe in naravnega prezračevanja.

3Prebivalec Shanghai-ja začne svoj dan s tradicionalno vadbo na zgodovinskem obrežju Bund. Kitajska sedaj vključuje »zeleno« stavbo kot način za izravnavo okoljskega davka na njeno eksplozivno rast prebivalstva.

4Rastlinjak v Singapurju (Singapore’s Gardens by the Bay) je največji rastlinjak na svetu, ki ima zbirko energetsko učinkovitih tehnologij hlajenja.

5Stanovanjski del ulic Toronta je prekrit z barvami jeseni. Nedavni razvoj je osredotočen na izgradnjo centra, v prizadevanju za za preprečevanje širjenja, saj želijo obdržati čim več zelenega zemljišča. Njihov cilj je, da do leta 2050, z drevesi, pokrijejo 40 odstotkov mesta.

6Chicago želi navadne strehe spremeniti v zelene (levo). Taka inovativnost vpliva na poletno hlajenje, s tem pa tudi zmanjšajo toplotni učinek mest.

7Največji svetovni nebotičnik – Dubaj Burj Khalifa – trikrat višji od Eifflovega stolpa. Večina takih nebotičnikov se drži strogih »zelenih« smernic.

8Zaradi, Piet Blom, kockaste hiše (desno), ki je bila zgrajena leta 1980, so Rotterdam priznali kot mesto z inovativno arhitekturo.

9Empire State Building v New Yorku je doživel rekonstrukcijo, s katero bi prihranili več kot 4 milijone dolarjev na leto. S samo rekonstrukcijo bi zmanjšali porabo energije za kar 38 odstotkov.

10Ulice so osvetljene v zasneženi podobi mesta Shahrud. Mesto se nahaja v rastočem območju Irana, kjer se spajata tako gozd kot tudi puščava.

Avtor: J.J.