Postanite zeleni in prihranite nekaj s temi preprostimi zamenjavami v kopalnici.

Sprememba ni vedno enostavna. Strokovnjaki za podnebne spremembe so predlagali, kaj za zeleno prihodnost lahko naredite v vaši kopalnici. Nekatere kopalniške izdelke lahko zamenjate ali posodobite z okolju prijaznejšimi različicami. Ali rahlo spremenite svoje vedenjske navade, ki so prijaznejše do okolja. Poleg okoljskih razlogov pa lahko uvedba trajnostnih in okolju prijaznih načinov v vaši dnevni rutini dejansko prihrani tudi denar.

Zmanjšajte čas tuširanja

10-minutno tuširanje s standardno glavo za tuširanje porabi približno 80 litrov vode in je odgovorna za proizvodnjo približno 2 kg CO2. Zmanjšanje časa tuširanja na 5 minut lahko veliko pripomore k zeleni prihodnosti. Če želite zmanjšati svoj odtis, namestite glavo prhe z nizkim pretokom (Casey Meehan, Western Technical College).

Uporabite pipo za kopanje

Odvisno sicer od hitrosti bojlerja za vodo, vendar običajno počakamo nekaj minut, da iz tuša priteče topla voda. Preprost trik vam prepreči zapravljanje te hladne vode. Napolnite vrče z vodo iz pipe, ki jo pozneje uporabite za zalivanje rastlin (Nancy Schimmel pripovedovalka in avtorica).

Opustite plastično embalažo za enkratno uporabo

Pomislite na število plastičnih stekleničk za enkratno uporabo, ki jih uporabljamo za šampone, losjone, mila … Nakup embalaže za večkratno uporabo je majhna naložba, vendar vam nakup šampona in drugih podobnih izdelkov za polnjenje, sčasoma prihrani denar in prepreči, da bi plastika prišla na odlagališča in v oceane (Casey Meehan, Western Technical College).

Uporabljajte trajnostne izdelke za osebno nego

Svilena nitka je vse bolj priljubljena okolju prijazna alternativa tradicionalni zobni nitki, ki temelji na plastiki. Svilena nitka ni pakirana v plastično embalažo in jo je mogoče kompostirati.

Prav tako razmislite o prehodu s plastičnih zobnih ščetk na bambusove, ki so 100-odstotno biorazgradljive. Glede na to, da bi morali vsak dan uporabljati zobno nitko in zobne ščetke zamenjati vsakih nekaj mesecev, lahko obe majhni spremembi drastično zmanjšata količine plastike, ki jo nalagamo okolju.

Po podatkih Ocean Conservancy v oceane vsako leto vstopi več kot 8 milijonov metričnih ton odpadne plastike (Stephanie Seferian, The Sustainable Minimalists).

DIY izdelki za lase

Razmislite o tem, da si izdelke za nego las izdelate sami. Suhi šampon lahko zamenjate za domačo mešanico koruznega škroba in malo kakava v prahu, ki se ujema z rjavo barvo las. Ta zamenjava je brez plastike in brez toksinov ter jo shranjujete v steklenem kozarcu (Stephanie Seferian, The Sustainable Minimalists).

Še en priljubljen trik v kopalnici je uporaba ploščic šamponov in balzamov za nego las. S tem zamenjate tradicionalne šampone v plastičnih embalažah, poleg tega pa so bolj koncentrirani in jih uporabljate dlje (Casey Meehan, Western Technical College).

Prihranite pri milu in ga izdelajte sami

Milo v ploščicah, tako kot ploščice šampona, okolju ne nalaga plastičnih odpadkov, zato se vedno odločite zanj. Na splošno je tudi lažji za vašo denarnico.

Košček mila je veliko bolj okolju prijazen kot tekoče milo ali gel za umivanje telesa v plastični embalaži. Lahko tudi zbirate tiste koščke mila, ki so premajhni za uporabo, in jih čez noč pustite v kozarcu z vodo. Zjutraj boste imeli domače tekoče milo in porabili boste vse milo do najmanjše ploščice (Stephanie Seferian, The Sustainable Minimalists).

Milo lahko kupite tudi v kateri koli lekarni ali trgovini že za 99 centov. Če je vaše poslanstvo prijaznost do okolja, poskrbite, da blagovna znamka, ki jo podpirate, ne uporablja palmovega olja ali pa uporablja trajnostno pridobljeno palmovo olje. WWF izda poročila o tem, katera podjetja in blagovne znamke sledijo smernicam za trajnostno rabo palmovega olja.

Izberite odgovorno izdelan toaletni papir

Potrošniki lahko pomagamo v boju proti podnebnim spremembam z nakupom toaletnega papirja, ki je bolj trajnosten in izdelan iz bolj odgovorno pridobljenih materialov. Lahko izberete tudi toaletni papir iz bambusa etičnega izvora, ki je nekoliko dražji, vendar popolnoma brez uporabe dreves. Po podatkih iz ZDA vsak posameznik tedensko porabi skoraj tri zavitke toaletnega papirja.

Varčujte z vodo pri vsakem splakovanju stranišča

Stranišče z nizkim pretokom vode je idealna okolju prijazna rešitev za vašo kopalnico. Namestitev takšne rešitve lahko za nekatere pomeni večjo prenovo, ki morda preprosto ni izvedljiva. Drugi način, kako poskrbite, da vaše stranišče varčuje z vodo, je, da napolnite plastično steklenico z vodo in jo postavite v stranišči rezervoar.

Z varčevanjem z vodo pri splakovanju lahko prihranite približno 3000 litrov vode na leto.

V kopalnico postavite posodo za kompost

Kompostiranje ostankov hrane je postalo običajna praksa v mnogih gospodinjstvih, ki si prizadevajo za trajnost. Vendar ne pozabite na vse smeti, ki jih zbira vaš kopalniški koš. Veliko teh papirnatih predmetov je mogoče tudi kompostirati. Kompostirati je na primer možno robčke in zavitke papirnatih brisač. Tako v kopalnici zbirajte stvari, ki jih je mogoče kompostirati, in jih nato odnesite na zunanji kompost (Stephanie Seferian, The Sustainable Minimalists).

Posušite brisače in oblačila na stojalu za perilo

Kdo ne obožuje občutka sveže tople brisače, ki pride iz sušilnega stroja? Pravilni odgovor je – planet.

Ko operete svoje brisače, razmislite o tem, da jih posušite na vrvi oziroma na stojalu za sušenje perila namesto v sušilnem stroju. Sušenje oblačil lahko zmanjša ogljični odtis povprečnega Američana za približno 1000 kg CO2 na leto.

Omislite si bolj vzdržljivo stojalo za sušenje perila, ki lahko prenese težo vlažnih brisač.

Avtor: M.B.

Vir: nbcnews.com