Večinoma smo svoja prizadevanja za trajnost usmerili na očitne kršitelje, kot so avtomobili in poraba vode. Če bi nekdo želel živeti na bolj trajnosten in okolju prijazen način, bi morda kupil električni avtomobil ali zamenjal svojo kopalniško prho na napeljavo z nizkim pretokom vode.

Seveda so ta prizadevanja vredna za okolje. Toda sedaj smo prišli do bolj celovitega razumevanja tega, kaj pomeni živeti trajnostno. Na družbeno in okoljsko trajnost ne vplivajo samo očitni elementi v naših življenjih, ki oddajajo ogljik. Vpliv je vsota vseh naših navad, praks in potrošniških preferenc.

Torej kje je boljši kraj za začetek razmišljanja o vaši osebni zavezanosti k trajnosti kot v vaši garderobi? Skupaj lahko naša izbira oblačil in naš odnos do mode na splošno, občutno vplivata na trajnost.

Tukaj je nekaj nasvetov za sestavljanje bolj trajnostne garderobe.

Bodite diskriminatorni pri materialih

Vsi materiali niso ustvarjeni enako. Priljubljeni sintetični materiali, kot so poliester, akril in najlon, so še posebej škodljivi za okolje. Njihov proizvodni proces namreč sprošča prekomerne količine metana in traja do 200 let, da se razgradijo na odlagališčih. Celo tako imenovani naravni materiali, kot sta bombaž in rajon, so nadvse netrajnostni. Bombaž potrebuje ogromne količine vode za proizvodnjo, rajon pa je vpleten v krčenje gozdov in odtok strupenih snovi.

Slika je simbolična.

Če iščete trajnostna oblačila, preizkusite garderobo z udobnimi in elegantnimi oblačili iz merino volne, izdelanimi iz volne brez mulesinga. Ne samo, da je merino volna vsestranska in dolgotrajna, ampak je tudi obnovljiv, trajnostni vir, ki zahteva malo predelave ali vode.

Kupujte kakovostno, ne količinsko

Sliši se očitno, vendar velja poudariti: dajte prednost kakovosti namesto kvantiteti. Ena najslabših PR kompanij, ki jih sprožijo znamke hitre mode, vključuje prepričevanje ljudi, da potrebujejo nova oblačila vsakih nekaj mesecev.

Slika je simbolična.

Namesto tega kupujte kakovostna oblačila, ki vam bodo služila leta. Pozabite na zadnje trende in kaj nositi v tem letnem času. Raje se osredotočite na brezčasen, prefinjen videz z obstojno močjo.

Zgledujte se po garderobni kapsuli – dajte prednost vsestranskosti

Ko izbirate nove kose vaše garderobe, upoštevajte vsestranskost in medsezonskost. Katere kose oblačil lahko nosite vse leto v različnih kombinacijah in ustvarite več edinstvenih videzov?

Kot že omenjeno, so oblačila iz merino volne vsestranska izbira, saj so izolacijska in zračna. Torej vas pozimi grejejo in poleti hladijo. Da zagotovite vsestranskost, izberite oblačila nevtralnih barv, ki jih lahko kombinirate.

Pogled na svet Wabi-Sabi in umetnost krojenja

Wabi-Sabi je japonski filozofski koncept sprejemanja nepopolnosti – razumevanje, da sta estetika in cenjenje lepote po naravi nepopolna in minljiva. Kaj to pomeni za modo? To pomeni, da ne smete zavreči majice samo zato, ker ima luknjo, ali puloverja s kapuco, ker ima oljni madež. Namesto tega uporabite to nepopolnost kot priložnost, da se naučite več o krojenju in popravkih. Ali pa preprosto živite z nepopolnostjo.

Če upoštevate te štiri enostavne nasvete, lahko ustvarite svojo garderobo, ki bo prijaznejša do okolja. Poleg tega lahko spremenite svoj pogled na modo in sprejmete bolj trajnosten način oblačenja.

Avtor: J.J.

Vir: bgfashion.net