Za valentinovo izkažite ljubezen svojemu partnerju in tudi planetu

Valentinovo je vsekakor med boljšimi prazniki za izkazovanje ljubezni. Toda večina stvari, ki jih počnemo in kupimo, da bi se naše druge polovice počutile ljubljene, imajo za planet popolnoma nasproten učinek.

Če pogledamo le nekaj dejstev:

  • V Veliki Britaniji se pošlje na valentinovo okoli 22 milijonov voščilnic – to je veliko papirja.
  • V mesecu februarju uvozimo tudi približno trikrat več vrtnic kot običajno. Glede na to, da večina vrtnic prihaja iz Kenije in Kolumbije, je to veliko zračnih milj za nekaj, kar bo v nekaj dneh ovenelo in umrlo.
  • Potem so tu še vse plastično zavite čokolade, elegantne večerje in prikupne stvari, ki jih kaj hitro zavržemo.

Zakaj torej letos namesto običajnega šopka cvetja in obroka v vaši najljubši restavraciji ne bi poskusili praznovati svojo ljubezen na način, ki bo tudi našemu planetu pokazal, da vam je mar?

Tukaj je 5 odličnih zelenih idej za zmenke, ki bodo veliko bolj nepozabni kot vaš običajni obisk kina:

1. Imejte pustolovščino

Zgrabite zemljevid lokalnega avtobusnega ali železniškega omrežja, zaprite oči in pokažite na cilj, nato pa ga obiščite z javnim prevozom. Morda boste odkrili skriti dragulj ali pa se boste znašli na sprehodu po nakupovalnem središču. Kakorkoli že, skupaj bosta doživela pravo pustolovščino.

Druga možnost je, da kupite potovalno vozovnico in preživite dan z obiskovanjem od kraja do kraja, glede na merila, ki si jih sami izmislite. Kraji, ki se začnejo na primer s črko A, ali kraji z imeni dreves…. Bolj bo naključno, bolje bo.

2. Pripravite kulinarično kreacijo

Obiščite kmečko tržnico in preživite popoldne na sprehodu po stojnicah. Uživajte v nekaj okusnih degustacijah in spoznajte izvor hrane. Nato izberite nekaj čudovitih svežih sestavin in se odpravite domov, da si pripravite večerjo. Poskrbite za dobro steklenico ekološkega vina, ki bo spremljala vaše kulinarične kreacije.

3. Pojdite na ogled ekološke vinske kleti

Dobro vino je sinonim za valentinovo, a namesto da bi izbrali poceni steklenico, preživite popoldne na ogledu ekološke vinske kleti. Naučili se boste nekaj novega, se naužili svežega zraka ter imeli priložnost degustirati in uživati v sladkem nektarju. Poiščite vinsko klet v vaši bližini. Teh je več, kot si morda mislite.

4. Pojdite opazovat zvezde

Ali obstaja kaj bolj romantičnega kot ujeti pogled na zvezdni utrinek s svojo ljubljeno osebo? Toplo se oblecite, spakirajte odejo in termovko čaja in se odpravite na eno od številnih lokacij za odkrivanje temnega neba, posejanega z zvezdami.

5. Lov za zakladom

Če imate morda detektor kovin, je lahko raziskovanje plaže zabavna dejavnost. Toda sredi februarja boste morda raje poiskali zaklad v zaprtih prostorih.

Starinarnice, bolšji trgi, trgovine z rabljenimi stvarmi so fascinantna mesta, kjer si lahko ogledate najrazličnejše, čudovite, stare in zanimive predmete. In vsak nakup, ki ga boste opravili, bo brez slabe vesti, saj ponovno uporabljate in kupujete le obstoječe stvari.

Valentinovo je zabaven in topel praznik. In če ste zaljubljeni, ga vsekakor praznujte, tudi če je to le s skodelico čaja. Toda tako kot ostali večji prazniki se lahko hitro izkaže za zelo potraten dan – v smislu materialnih virov in denarja. Zmanjšanje porabe na minimum bo omejilo vaš vpliv na podnebne spremembe in pomagalo zaščititi naš planet, ki ga imamo radi vse leto.

Avtor: J.J.

Vir: onehome.org.uk