Veliko se govori, kako pomembno je živeti bolj zdravo in ekološko. Ob toliko nasvetih je včasih težko vedeti, kje začeti. In marsikoga je strah, da bi narobe dojemal “okolju prijazno” in ga že to odvrne od samega začetka.

Ampak tukaj je poanta. Naš planet ne potrebuje majhne, skrajne skupine, ki bi v popolnosti živela okolju prijazno. Potrebuje pa veliko ljudi, ki to počnejo nepopolno. Preprosto, da se trudijo po svojih najboljših močeh. Ker vsako majhno dejanje veliko šteje.

Spodaj boste našli nekaj najboljših okolju prijaznih sprememb. Če se lahko zavežete samo eni ali dvema (če večim, tem bolje), boste neposredno odgovorni za pozitiven vpliv na naš planet. In če bi jih lahko sprejeli vsi, bi lahko svet postal resnično zelo drugačen.

Za varčevanje z energijo izolirajte svoj dom

Ustavljanje toplote pred nepotrebnim uhajanjem iz vašega doma je ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za ukrepanje proti podnebnim spremembam. In poleg tega ne plačujete za ogrevanje na prostem, kajne? Tudi izolacija vašega doma ni tako draga, kot si morda mislite. Ugotovite, koliko stane izolacija in kako lahko prihranite denar pri ogrevanju.

Če želite prihraniti denar, preklopite na ponudnika zelene energije

Izbira ponudnika zelene energije pomeni, da električna energija, ki jo uporabljate, prihaja iz obnovljivih virov, na primer vetra ali sonca namesto fosilnih goriv, ki onesnažujejo ozračje. Zamenjava ponudnika energije je zelo enostavna – traja le nekaj klikov in s tem lahko prihranite veliko denarja.

Zmanjšajte porabo mesa

S kmetijstvom je povezanih veliko emisij ogljika, povpraševanje po zemlji pa v mnogih pogledih vse bolj obremenjuje planet, od propadanja tal do izgube dragocenih gozdov. Ni vam treba popolnoma izločiti mesa, vendar pa lahko le en dan brez mesa na teden pomaga zmanjšati vpliv proizvodnje mesa na planetu.

Sadite cvetje za čebele v korist ekosistema in biotske raznovrstnosti

Čebele so sicer majhne, vendar so mogočne, ko gre za vzdrževanje našega že tako negotovega sistema prehrane. Če ne bodo še naprej opraševale rastlin, se bomo na koncu soočili z velikim pomanjkanjem hrane, kar bo imelo posledice na vseh področjih. Zato moramo paziti nanje. Dobra novica pa je, da so precej nezahtevne. Čebele obožujejo trate in divje cvetove, zato zagotovo ne potrebujete mogočnega vrta, da bi bil vaš vrt čebelam prijazen.

Pravilno reciklirajte

Večina od nas se zdaj resnično ukvarja z recikliranjem. Toda ali to počnete pravilno? Na začetku tega članka smo omenili, da za okolju prijazno življenje ni potrebno ravnati popolno, vendar pa je recikliranje tisto področje, na katerem je treba biti zelo pozoren. Če pomotoma vstavite napačen izdelek v napačno vrečo ali škatlo, se lahko celotna serija onesnaži in konča na odlagališču. A brez skrbi, traja le nekaj minut, da se prepričate ali ste na pravi poti.

Za varčevanje z vodo naredite nekaj preprostih korakov

Morda se tega še ne zavedate, če upoštevamo količine dežja, ki ga imamo. Vsi vsak dan porabimo veliko vode in zato, da bi nadomestili primanjkljaj, morajo dobavitelji vode vse pogosteje izkoriščati naravne rezervate, kot so jezera in reke. To pa negativno vpliva na prostoživeče živali in občutljive ekosisteme. Toda mnogi ljudje se ne zavedajo, da je zelo enostavno varčevati z vodo, v bistvu brez truda.

Prenesite denar ali pokojnino na zeleni bančni račun

Veliko bank se je v zadnjem času zavzelo za okolju prijaznejše prakse. Dejstvo je, da mnoge od njih še vedno financirajo okolju škodljive prakse uporabe fosilnih goriv. Zeleno bančništvo pa ima nasproten pristop. Banke ne zagotavljajo nobenega dela svojih poslovnih skladov dejavnostim, ki bi škodovale, kot sta sekanje ali krčenje gozdov, temveč se odločajo za vlaganje v okolju koristne projekte in podvige. In še vedno ponujajo enako paleto prihrankov, posojil in naložbenih produktov, kot bi jih dobili v večji banki. Razmislite o preusmeritvi denarja na okolju prijaznejšo možnost.

Razmislite o prehodu na električno vozilo

Očitno smo tu na velikem denarnem zalogaju. Vendar ko pride čas, da kupimo nov avto, izberite povsem električno vozilo (EV) – najbolje, da se izognete hibridom. Onesnaženje z vozili je glavno gonilo podnebnih sprememb, zato vlade vlagajo v programe in infrastrukturo, da bi spodbudile nakup EV. In seveda boste prihranili veliko denarja za gorivo.

Za konec

Varovanje okolja ne pomeni, da morate biti vegani ali nikoli več voziti avtomobila. Obstaja nešteto načinov, kako živeti okolju prijazno – zgornji predlogi so namenjeni samo za začetek. Ne pozabite, da lahko vsako dejanje – ne glede na to, kako majhno se vam zdi – pomeni veliko spremembo, ko to počne veliko ljudi.

In vsi moramo sprejeti te majhne ukrepe, če želimo zaščititi svoj edini dom.

Avtor: J.J.

Vir: onehome.org.uk