Poraba energije, potrebne za delovanje umetne inteligence, strmo narašča, kar je posledica širjenja velikih jezikovnih modelov in drugih oblik umetne inteligence. Po nekaterih ocenah naj bi umetna inteligenca do leta 2030 porabila dvakrat več energije kot celotna Francija.

Od uvedbe jezikovnega modela ChatGPT, ki ga je podjetje OpenAI lansiralo leta 2022, je v samo dveh mesecih bilo zbranih približno 100 milijonov mesečnih uporabnikov. Čeprav so njegove zmogljivosti – od pisanja esejev do reševanja zapletenih matematičnih problemov, pisanja programerskih kod – impresivne, pa vse to prinaša visoke porabe energije.

Vsaka poizvedba v ChatGPT naj bi porabila približno 0,0029 kilovatnih ur električne energije, kar je skoraj desetkrat več od standardnega iskanja v Googlu, ki zahteva le 0,0003 KWh. Energijo porabljajo računalniki, strežniki in podatkovni centri, ki omogočajo delovanje umetne inteligence. Podatkovni centri porabljajo elektriko, internet in vodo za hlajenje. Na eno poizvedbo, ki vsebuje približno 20 do 50 vprašanj, naj bi izhlapelo pol litra vode – kar je enako količini v majhni steklenici.

Podjetje BestBrokers je izračunalo skupno letno porabo električne energije za generiranje odzivov na ukaze ChatGPT-ja. Rezultati so zaskrbljujoči: ChatGPT vsako leto porabi približno 226,82 milijona kilovatnih ur za obdelavo več kot 78 milijard uporabniških poizvedb. To predstavlja približno 29,71 milijona USD stroškov energije, kar temelji na povprečni komercialni ceni električne energije v ZDA (0,131 USD/kWh). Vsaka poizvedba torej stane 0,00038 USD za elektriko.

Ta količina porabljene električne energije bi zadostovala za popolno polnjenje približno 3,12 milijona električnih vozil, ki imajo povprečno kapaciteto baterije 72,4 KWh. ChatGPT vsak dan porabi 621.429 kWh električne energije za obdelavo več kot 200 milijonov uporabniških poizvedb. Za primerjavo je to več kot 21 tisočkrat več energije kot povprečno ameriško gospodinjstvo porabi na dan (29 kWh).

Kaj bi lahko naredili z energijo, ki jo porabi ChatGPT?

Letna poraba energije ChatGPT bi lahko napajala 21.602 domov v ZDA skozi vse leto. Čeprav je to le 0,02 odstotka od 131 milijonov gospodinjstev v državi, je to še vedno precejšnja količina energije. Energija, ki jo ChatGPT porabi v enem letu za obdelavo poizvedb, bi lahko napolnila tudi 47,9 milijona iPhonov 15 – vsak dan, celo leto.

Poraba energije ChatGPT presega letno porabo električne energije v dvanajstih majhnih državah in ozemljih, vključno z Gibraltarjem, Dominiko in Samoo. Prav tako bi lahko za en dan oskrbovali celotno Finsko ali Belgijo; ali pa Irsko za več kot dva dni.

Kako se bomo soočali s tem v prihodnosti?

V prihodnosti lahko pričakujemo še večjo porabo energije za usposabljanje modelov umetne inteligence, kot je ChatGPT. Vsaka nova stopnja razvoja umetne inteligence zahteva eksponentno več energije. Po napovedih svetovalnega podjetja Gartner bo umetna inteligenca do leta 2030 pokrivala do 3,5 % svetovnega povpraševanja po električni energiji. To je primerljivo s trenutnimi potrebami kmetijstva in gozdarstva skupaj oziroma dvakrat več kot celotna Francija.

To ima neposreden vpliv na okolje, saj višja poraba energije vodi do večje emisije toplogrednih plinov. Umetna inteligenca tako že zdaj močno vpliva na podnebje in dodatno otežuje prizadevanja za boj proti podnebnim spremembam. Voditelji na področju umetne inteligence bodo morali začeti razmišljati o trajnostnem poslovanju, pri čemer bi prvi korak lahko bil prehod na obnovljive vire energije, kot so veter, sonce ali jedrska energija.

Avtor: M.B.

Vir: brusselstimes.com; digitaljournal.com

Vir slik: Freepik