Dubaj še naprej raste kot metropolitansko mesto oz. “vozlišče”. Da bi se to mesto še naprej povečevalo, se je morala razširiti tudi infrastruktura in omrežje javnega prevoza.

Mesto, ki zre v trajnostno prihodnost

Dubaj je mesto s približno tremi milijoni prebivalcev, vsako leto imamo približno 20 milijonov obiskovalcev in naša glavna prednostna naloga je zagotoviti, da se lahko ti ljudje premikajo zelo varno, hitro in tudi trajnostno,” je dejal Ahmed Bedrosian, izvršni direktor dubajske agencije za javni prevoz (RTA).

V 15 letih se je mobilnostna mreža tako razširila, da vključuje podzemne in tramvajske sisteme, avtobuse, vodne taksije in druge storitve mobilnosti, vključno s floto električnih avtomobilov.

A ta v bližnji prihodnosti ne bodo edina sredstva za potovanje. Poglejte si spodnji video, ki prikazuje mesto Dubaj in rešitve na področju mobilnosti.

Nova in HITRA rešitev mobilnosti – Virgin Hyperloop

Virgin Hyperloop je podzemni transportni sistem, s katerim potniki v modernih podih (vozilo, podobno vagonom) znotraj vakuumskih cevi potujejo z veliko hitrostjo.

Hyperloop se je v zgodovino zapisal novembra 2020 v Las Vegasu v Nevadi, ko so prvi potniki uspešno potovali v Hyperloop podu.

Z večmilijonskim projektom se bo tako čas vožnje potnikov med Dubajem in Abu Dabijem z nekaj več kot ene ure skrajšal na približno 12 minut. Pomembno je tudi to, da je v projekt vložil svetovni ponudnik pametnih logističnih rešitev DP World s sedežem v Dubaju.

Nova tehnologija je resnično hrbtenica našega današnjega gospodarstva. Elektronska vlada, pametna vlada, pristanišče – vsi uporabljajo našo tehnologijo. In tako nam tudi ustreza,” pravi Sultan Ahmed bin Sulayem, predsednik Virgin Hyperloop, predsednik in izvršni direktor DP World.

“Resnično sem vesel in ponosen, da lahko končno zaženemo ta projekt in tako ponudimo našim ljudem trajnostno rešitev.”

Prihodnost mobilnosti

Dubajska vlada je ustanovila Dubajski svet za promet prihodnosti, da bi tako lahko preučila bodočo mobilnost.

Morate tvegati in včasih pač postati prvi, ki sprejme tovrstne tehnologije. Seveda je treba izračunati tveganje. Toda na koncu smo v preteklosti že dokazali, da smo pripravljeni tvegati in uspešno speljati nek zahteven projekt,” pravi Ahmed Bedrosian iz RTA.

Na primer, leta 2017 smo opravili prvi poskus z avtonomnim zračnim taksijem. To je med drugim tudi cilj Dubaja, da postane eno prvih mest na svetu, ki ima avtonomno letalsko taksi službo.

Druga stvar je prilagodljivost. Mislim, da smo v preteklosti že dokazali, da smo zelo prilagodljivi. V našem mestu je odločanje zelo hitro, zato smo se sposobni zelo hitro prilagoditi in spremeniti svoje predpise ter politiko v primerjavi z drugimi mesti, da bi tako lahko te tehnologije uporabljali še naprej.

Cilj Sveta za bližnjo prihodnost je povečati uporabo javnega prevoza in skupne mobilnosti, cilj do leta 2030 pa je, opraviti vsaj 25 odstotkov potovanj na avtonomni način.

Samovozeča vozila in avtonomne rešitve

Uprava za ceste in promet preizkuša tudi različne načine samovozečih vozil in avtonomne rešitve. V bližnji prihodnosti Dubaj načrtuje uvedbo novega visečega železniškega sistema za revolucijo potovanja po mestu.

Želja po okolju prijaznejših, varnejših in udobnejših načinih prevoza se v zadnjih letih znatno povečuje. Toda s pojavom pandemije smo opazili, da priljubljenost osebnih načinov prevoza še narašča. Takšne stvari, kot so osebno vozilo, električni skuterji in e-kolesa, so dobile spet svojo priljubljenost in povpraševanje se je le še povečalo.

Namen dodatne mobilnosti je večnivojski. Z ekonomskega vidika je to pozitivno – bolje je za okolje, varneje je in skrajša se čas potovanja.

Lepota Hyperloop-a je v tem, da nas med mesti poveže v nekaj minutah. Mesta, njihova mestna središča in promet predstavljajo velik problem. Mesta se širijo in s tem nas tudi omejujejo, koliko avtocest bi lahko naredili,” pravi Sultan Ahmed bin Sulayem.

Obstaja omejitev števila metrojev, ki jih lahko izdelate. In ena stvar, ki je ne moremo kupiti na svetu, je čas. Ljudje pa preprosto nočejo biti ujeti v prometu ali potovati (pre)dolgo. Potovanje v oddaljena mesta predstavlja potrato časa. In to je rešitev, ki jo bo prinesel Hyperloop.”

Načini potovanja se torej spreminjajo, mesto Dubaj pa se je več kot pripravljeno pridružiti tej “dirki” za mesto, ki ima najboljše, predvsem pa trajnostne načine prevoza.

Avtor: J.J.