Špansko zagonsko podjetje za električna vozila Liux je razkrilo, da razvija prvi biološki avtomobil v zgodovini z imenom Animal. Njegova posebnost je, da je izdelan iz 90 % recikliranih ali rastlinskih materialov.

Trajnostno vozilo iz inovativnih materialov

Notranjost in velik del karoserije sta sestavljena iz inovativnih materialov, kot so biopolimeri, ki so izdelani iz organskih smol in rastlinskih vlaken. Ogrodje je izdelano iz lanu in plute, ki je ojačano z organsko smolo. Ta plast je nato obdelana s temeljnim premazom in barvo.

Številni deli, kalupi za karoserijo in podvozje so izdelani s 3D-tiskom. To zmanjša porabo energije pri proizvodnji in emisije ogljika za 70 %. Zaradi enostavnih komponent je vozilo enostavno sestaviti, razstaviti, popraviti in reciklirati. S tem se zmanjša količina potrebnih materialov za 25 % v primerjavi z drugimi vozili na trgu.

Animal ima kapaciteto za pet potnikov, električni motor 204 CV, ki dosega najvišjo hitrost 200 km/h in doseg do 600 km.

Zamenljive baterije

Da bi se izognili zastarelosti baterij, so razvili ohišje z modularnimi in odstranljivimi baterijami, kar pomeni, da jih je mogoče preprosto zamenjati ali nadgraditi in dodati dodatno zmogljivost baterije.

Vozilo vključuje do 4 module baterijskega sklopa, kar zagotavlja 90 kWh zmogljivost in 600 km avtonomije, s čimer je eno izmed vozil z najdaljšo avtonomijo na trgu.

Prihodnost v trajnostnih materialih in proizvodnji

Ker skrb za okolje narašča, se proizvajalci vozil vedno bolj osredotočajo na trajnostne materiale. Proizvajalec električnih motociklov Tarform je pred kratkim razkril nov model z imenom Luna, ki vključuje sedeže iz veganskega usnja na bio osnovi in karoserijo iz rastlinskega kompozita.

Volvo je napovedal, da bodo vsi njegovi novi električni avtomobili izdelani brez živalskega usnja, medtem ko bo podjetje do leta 2025 uporabljajo 25 % recikliranih in bioloških materialov. Od leta 2030 pa ne bodo več proizvajali novih motorjev z notranjim izgorevanjem ali hibridnih vozil.

Pri Liuxu razmišljajo tudi o načrtih za trajnostno proizvodnjo in o trajnostnih avtomobilih skozi celotno življenjsko dobo. Njihov cilj je voditi majhne tovarne z zmogljivostjo proizvodnje približno 25.000 enot na obrat ter postaviti različne tovarne v različna geografska območja, bližje povpraševanju.

Avtor: M.B.

Viri: energynews.es; vegconomist.com; YouTube