Če sledite vsebinam o trajnostni modi, potem ste zagotovo že zasledili izraz “etična moda”. Gre za definicijo, ki z nekaterimi izrazi zmede tako potrošnike kot strokovnjake iz industrije. Kaj je etično? Kako se meri? Vsi se lahko strinjamo, da nas etika usmerja, da postanemo boljši ljudje. – Toda kaj to pravzaprav pomeni?

Nejasni so odgovori glede sposobnosti etične mode in kako lahko potrošniki pomagamo blagovnim znamkam, da postanejo preglednejše. Ko gre za pravila, končni rezultat šteje veliko več, za razliko od celotnega gibanja.

Definicija etične mode

Etična moda je oblikovanje oblačil, proizvodnja in distribucija, ki se osredotoča na zmanjšanje škode za ljudi in planet. V najbolj idealnem smislu koristi tistim, ki delajo v dobavni verigi, in ustvarja boljšo prihodnost za vse – ne samo za tiste na vrhu.

Etična moda se nanaša na družbeni vpliv in etiko blagovne znamke. Fraza, ki je bila kovana v zadnjem času, naj bi bila nasprotje hitre mode. Večina potrošnikov si etično modo razlaga kot izraz, ki je bil ustvarjen kot odziv na modno industrijo, ki je razvpita in podcenjuje svoje zaposlene z nizkim plačilom – v nevarnih tovarnah in delovnih pogojih. Etična moda želi odgovoriti na vprašanja, kot sta “Kdo je naredil to oblačilo?” in “Ali je ta oseba zaslužila pošteno plačilo?”. Je pa tudi veliko več od tega.

Po podatkih WWD so potrošniki leta 2020 več kot 7 milijard ur iskali po spletu “trajnostne”, “etične”, “pravične trgovine” in “okolju prijazne” predmete. Poleg tega je imela hitra moda še posebej težko leto. Maloprodajno podjetje za analitiko trgovcev (Edited) trdi, da so skupaj v ZDA in Veliki Britaniji bili novi prihodi izdelkov za 11 odstotkov nižji kot v letu 2019. To bi lahko pomenilo upad hitre modne industrije ali pa preprosto, da je bila zaustavitev proizvodnje odgovor na pandemijo.

Etični modni podporniki upajo na prvi razlog, čeprav je veliko odvisno od tega, kako hitro lahko etične blagovne znamke prenesejo svoja jasna sporočila na potrošnike. Brez jasnih informacij modnih podjetij o tem, kje in s kom se oblačila izdelujejo, potrošniki pogosto postanejo preobremenjeni in zlahka dovzetni za napačno razlago o etiki blagovne znamke. Certifikati, temeljita poročila in iskreni odgovori na vprašanja so najboljši način blagovnih znamk, da pomagajo pri odpravi zmedenosti.

Nobena blagovna znamka ali podjetje ne more biti resnično trajnostna ali etična glede na vsakega posameznika in njegove raznolike vrednote. Nejasna sporočila hitro vzbudijo nezaupanje med potrošniki, zato morajo biti etični modni udeleženci zelo specifični.

Rešitev je boljša preglednost blagovnih znamk

Potrošniki naj sami presodijo, kaj jim pomeni etična moda v skladu z njihovimi osebnimi vrednotami, blagovne znamke pa naj se zavzemajo za preglednost, namesto le za uporabo “modernih izrazov”.

Vsekakor so važna dejstva – kot so pravične življenjske plače in varni delovni pogoji. Je pa še toliko več stvari, ki lahko spadajo pod “etične”. Gibanje etične mode se še vedno uči in raste, zato je skoraj nemogoče poenostaviti vprašanje in ponuditi jasno definicijo.

Namesto da bi iskali tisto, kar mislijo, da želijo potrošniki slišati, morajo modna podjetja izbrati, katere vrednote so najpomembnejše za njihovo blagovno znamko. V njihovem interesu je, da izločijo vsa dejstva – nepošteno, slabo in grdo. Poštena družba bo bolj deležna zanimanja potrošnikov, ki skrbijo za preglednost in pristnost. Več kot bo na voljo informacij o blagovnih znamkah, bolj bo mogoče, da jih bodo pohvalili in ne kritizirali.

Avtor: J.J.

Vir: thegoodtrade.com