Winnebago je predstavil svoj e-RV

Gre za koncept popolnoma električnega avtodoma, ki ga je razvila skupina za napredno tehnologijo Winnebago Industries.

Konceptni model električnega avtodoma obsega vse prave besede: brez emisij, energetska učinkovitost, funkcionalnost, trajnost, prilagodljivost, inovativnost, povezljivost in prijaznost do okolja.

Winnebago e-RV je popolnoma električni avtodom, zasnovan za električno dobo.

Šasija električnega avtodoma na platformi Ford Transita

Šasija konceptnega vozila e-RV temelji na platformi Ford Transita, ki ima sicer motor z notranjim zgorevanjem. Lahko bi vzeli elektrificirano šasijo in na njej zgradili avtodom, a se za to niso odločili.

Winnebago je sodeloval z Lightning eMotors, da so Ford Transit spremenili z naprednim električnim sistemom. Ta poganja krmiljenje vozila, pogon in oskrbuje bivalne prostore.

Doseg vožnje primernejši za krajša potovanja

Winnebago trdi, da ima njegova 86 kWh baterija e-RV doseg 125 milj (okoli 200 km), medtem ko napaja sistem na vozilu. Za polnjenje naj bi na hitri polnilni postaji potreboval le 45 minut. To je dober začetek za kratka potovanja, vendar precej nezadovoljivo za izkušene popotnike.

Obsežen nadzorni sistem

E-RV ima obsežen nadzorni sistem, ki optimizira električno obremenitev in učinkovitost ter prikazuje sistemske informacije na digitalnem zaslonu.

Uporabniki lahko nadzorne sisteme spremljajo tudi preko aplikacije za tablični računalnik ali pametni telefon. Navsezadnje je treba veliko spremljati, saj je vse električno. Brezžična povezljivost je preko wi-fi omrežja.

Okolju prijazna notranjost

Notranjost e-RV ima vso opremo, ki jo običajno najdemo v avtodomih. Baterija napaja tudi grelnik vode v vozilu, klimatsko napravo v stilu toplotne črpalke, indukcijsko kuhalno ploščo in hladilnik. Ima tudi popolnoma opremljeno kopalnico.

Obložen je s talnimi oblogami iz reciklirane plute in izolacijskimi stenskimi oblogami iz volne, kar kaže na zavezanost podjetja Winnebago k okolju prijaznim in trajnostnim izdelkom.

Je elektrificirano kampiranje prihodnost?

Nihče ne ve zagotovo in še veliko dela je potrebno opraviti, preden se veleprodaja preklopi na elektriko. Spopadanje z neraziskanim ozemljem je del avanture, tako za proizvajalce kot kupce. Za zdaj ostajajo tradicionalni bencinski in dizelski avtodomi.

E-RV je prvi te vrste za Winnebago, čeprav se v celotni panogi spodbuja k elektrificiranim konceptom. Tudi drugi proizvajalci, kot je THOR, se prav tako ukvarjajo z elektrifikacijo.

Cena in datum razpoložljivosti še neznana

Čeprav je bil testiran na tisoče kilometrov in je popolnoma funkcionalen, koncept Winnebago e-RV ni serijsko vozilo, kar pomeni, da ga še ni mogoče kupiti. Prav tako še ni znana cena. A če Winnebagov najdražji avtodom Boldt stane skoraj 240.000 dolarjev, si lahko predstavljamo, da bi tudi e-RV, ki velja za vrhunski izdelek, zlahka dosegel to vrednost.

Avtor: J.J.

Vir: YouTube, motortrend.com