Statistični podatki o onesnaževanju planeta s plastiko so zaskrbljujoči. Vsako leto proizvedemo 300 milijonov ton plastike, od tega približno 8,8 milijona ton konča v oceanih, kjer ogroža številne živalske vrste in povzroča njihovo izumrtje. Če že to ni dovolj porazno, se ocenjuje, da bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib.

V boju proti onesnaževanju s plastiko iščemo nove inovativne rešitve. Med njimi izstopa športna aktivnost, imenovana plogging. Koncept je oblikoval leta 2016 švedski okoljevarstvenik Erik Ahlström in postal je hitro priljubljen po celem svetu.

Kaj je plogging?

Plogging predstavlja ekološko športno aktivnost, namenjeno reševanju našega planeta pred onesnaževanjem s smetmi. Izraz je kombinacija besed »plock upp«, kar v švedščini pomeni »pobrati« in besede »jogging«, ki pomeni »tek«.

Slika je simbolična.

Gre za inovativen način športne aktivnosti, ki združuje tek in pobiranje smeti na javnih površinah. Nova aktivnost pa ni zanimiva zgolj zaradi pozitivnega vpliva na okolje, temveč je dobra tudi za zdravje. Med tekom ali sprehodom se namreč moramo velikokrat ustaviti in počepniti, da bi pobrali smeti. Vse smeti, ki nam jih uspe odstraniti, bodo korist za okolje, planet in našo prihodnost.

»Plogerji«, kot imenujemo tiste, ki se ukvarjajo s tovrstno športno aktivnostjo, uporabljajo rokavice in vrečke za smeti. »Za ljudi, ki redno tečejo, je super, če v svoje vadbe vnesejo malo raznolikosti. To je videti kot dober način, da naredimo nekaj drugačnega, kar koristi skupnosti. Kar nekaj tekačev se že loti pobiranja odpadkov, kadar jih vidijo na svojih tekaških poteh. Imeti celotno skupino tekačev, ki to redno počnejo, bi lahko resnično spremenilo podobo parkov, poti in pločnikov,« je dejala Jo Stevens, ustanoviteljica gibanja JogScotland iz Škotske.

Kaj lahko naredimo kot posamezniki?

Vsak posameznik lahko naredi veliko za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko. Pomembno je, da se zavedamo, kje in kako pogosto uporabljamo plastiko ter aktivno iščemo alternative, ki so bolj prijazne do okolja. Z inovativnimi rešitvami, kot je plogging, je pomoč našemu planetu zabavna, enostavna in koristna. Če imate par rokavic, vrečko za smeti in uživate na svežem zraku, je plogging lahko odličen način, da aktivno prispevate k čistejšemu planetu.  

Slika je simbolična.

Pri One Green Planet, vodilni organizaciji, ki se zavzema za zavestno potrošništvo, pravijo, da pri zmanjševanju količine vsakodnevne plastike v naših življenjih ne gre za to, da bi se čemu odpovedali ali žrtvovali udobje, temveč da se naučimo izkoristiti največ od predmetov, ki jih vsakodnevno uporabljamo, ob minimalnem vplivu na okolje.

Ali ste vedeli, da žvečilni gumi razpade šele po 20 do 25 letih, plastenka pa potrebuje kar 450 let, da se razgradi? V tem času lahko veliko smeti konča v morjih, kar predstavlja hudo nevarnost za morske ekosisteme.

Ali je plogging prisoten tudi v Sloveniji?

V Sloveniji smo imeli že nekaj pozitivnih primerov organiziranega plogginga. Na primer leta 2019, ko je več sto suparjev odveslalo skozi center Ljubljane do Zmajskega mostu in nazaj. Špela Zupanc, pobudnica akcije #SUPforCleanWaters – okoljevarstvenega supanja na Ljubljanici, je povedala: »Čeprav Slovenija spada med čistejše države, se vseeno zgodi, da kaka plastenka pristane tudi v vodi. In ker smo na vodi radi v družbi rib, ne pa plastike, jih poberemo in odnesemo v koš.” 

Namen pobude je bil ljudi spodbuditi k razmisleku o prekomerni proizvodnji odpadkov, iskanju sistemskih rešitev v družbi za njihovo zmanjšanje ter aktivaciji suparjev in drugih, da med rekreacijo poberejo opažene smeti iz vode in tako spotoma naredijo še kaj dobrega za naravo.

Ozaveščanje o vplivu smeti na okolje je ključno, zato spodbujajmo aktivna ukrepanja, kot je plogging, ki združuje skrb za zdravje in naravo. Kot je nekoč dejala Helen Keller: »Sami lahko naredimo tako malo, skupaj pa tako veliko.«

Avtor: M.B.

Vir: onegreenplant.org; caszazemljo.si