Gotovo se kdaj že opazili majhno oznako FSC na izdelkih in se spraševali, kaj ta oznaka pravzaprav pomeni?

Kaj je FSC certifikat?

Forest Stewardship Council (FSC) je mednarodna in neprofitna organizacija, ki spodbuja trajnostno upravljanje gozdov po celem svetu. FSC promovira trajnostno, okolju prijazno, ekonomsko sprejemljivo in socialno pravično gospodarjenje z gozdovi.

Slika je simbolična.

Organizacija FSC izdaja certifikate za gozdove in izdelke, ki izpolnjujejo njihova načela trajnosti. Pravila za pridobitev FSC certifikata vključujejo:

  • Prepoved spreminjanja naravnih gozdov v druge namenske oblike rabe brez premisleka.
  • Prepoved uporabe genetsko spremenjenih dreves.
  • Prepoved uporabe visoko nevarnih pesticidov.
  • Spoštovanje pravic avtohtonih prebivalcev.
  • Popolno spoštovanje zakonodaje.
  • Posebna obravnava in prilagojeno upravljanje gozdov, ki imajo poseben pomen in potrebujejo zaščito.

Preverjanje skladnosti s pravili se izvaja najmanj enkrat letno. V primeru kršitve se certifikat lahko odvzame.

FSC certifikat je pomemben instrument za spodbujanje trajnostnega gozdarstva in ozaveščanje potrošnikov o pomenu nakupa izdelkov, ki so pridelani na okolju prijazen in socialno odgovoren način.

Izdelki s FSC oznako kot trajnostna izbira

FSC oznaka predstavlja najbolj zaupanja vredno oznako za trajnostno gozdarstvo na svetu. Z oznako FSC na izdelkih lahko potrošniki izberejo trajnostne možnosti in s tem podprejo ohranjanje zdravih in raznolikih gozdov po vsem svetu. Tako pomagate gozdovom in ljudem, ki so odvisni od njih, da uspevajo.

Izdelki z oznako FSC podpirajo:

Ničelno krčenje gozdov: Drevesa se seka na odgovoren način, da se ne zmanjšuje celotna površina gozda. Identificirani in ohranjeni so gozdovi z nezamenljivo vrednostjo, kot so stari gozdovi. Zaustavljanje krčenja gozdov in ohranjanje nezamenljivih gozdov sta pomembna v boju proti podnebnim spremembam.

Pravična plača in delovno okolje: Vsem delavcem se zagotavlja ustrezno usposabljanje, ustrezni varnostni protokoli in pravično plačilo.

Podpora prehoda in ohranjanje varstva: Varujejo se rastlinske in živalske vrste.

Pravice skupnosti: Skrbijo za lokalne skupnosti, ki živijo v gozdnih območjih in okoli njih. Spoštuje se njihove pravice do zemlje in gozdnih virov.

Slika je simbolična.

Kateri izdelki so označeni s FSC oznako?

Za vsako FSC oznako se skriva izdelek, ki podpira odgovorno gozdarstvo. Obstajajo trije različni tipi oznak:

FSC oznaka 100 %

Vsi materiali, uporabljeni v izdelku, izvirajo iz odgovorno upravljanih gozdov, ki so FSC certificirani. Izdelki z oznako FSC 100 % najbolj neposredno prispevajo k poslanstvu zagotavljanja uspešnih gozdov za vse.

FSC reciklirana oznaka

Izdelek je izdelan iz 100 % recikliranih materialov. Uporaba recikliranih materialov omogoča boljšo izrabo dragocenih gozdnih virov in zmanjšuje pritisk na sečnjo dreves.

FSC mešana oznaka

Izdelek je izdelan iz mešanice materialov iz FSC certificiranih gozdov, recikliranih materialov in/ali kontroliranih FSC lesnih virov. Čeprav kontroliran les ne izvira iz FSC certificiranih gozdov, zmanjšuje tveganje, da izvira iz nesprejemljivih virov.

FSC oznako lahko najdete na različnih vrstah izdelkov, ne samo na papirnatih izdelkih ali pohištvu. Preverite izdelke, ko nakupujete, saj boste oznako FSC našli na več mestih, kot si morda mislite. Na primer na: pnevmatikah, športni opremi, oblačilih, pohištvu, papirnatih izdelkih, embalaži, robčkih, kavnih skodelicah, knjigah ter likovnih pripomočkih.

Če želite izvedeti več o oznakah FSC, si oglejte razlago v spodnjem video posnetku (v angleškem jeziku). Posnetek prikazuje, kako vaši nakupi podpirajo zdrave in odporne gozdove. Trajnostno nakupovanje, ki daje prednost gozdovom, je priložnost, da začnete spreminjati svet že danes.

Oznaka FSC je postala sinonim za trajnostno gozdarstvo in je svetovno priznan simbol zaupanja. Ko prepoznate oznako FSC na izdelkih, imate možnost izbrati trajnostno možnost, ki podpira ohranjanje gozdov, spodbuja socialno pravičnost in prispeva k boju proti podnebnim spremembam. Zavedajmo se moči svojih nakupnih odločitev in ustvarimo boljšo prihodnost za naše gozdove ter planet.

Avtor: M.B.

Vir: fsc.org