Z bližajočim se silvestrskim večerom je čas, da začnemo novo leto na okolju prijazen način. To je gotovo najboljši čas za organizacijo ekološko ozaveščene novoletne zabave. Tukaj je nekaj priporočil, kako uživati v praznovanjih na »zeleni« način.

Veganske dobrote

Za hrano, ki je prijazna do našega planeta, ponudite sadje in zelenjavo. Nakupujte živila pri lokalnem kmetu, na tržnici ali v kmetijski zadrugi ali izberite ekološko pridelano hrano v trgovini. Za tiste goste, ki imajo raje desko z mesninami, izberite veganske sire, najdete lahko celo veganske različice salam.

Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Praznovanje z malo ali nič odpadki

Pri vabilih postanite digitalni in pošljite raje e-poštna vabila namesto papirnatih. Pri praznični dekoraciji pa se odločite za preprostost. Prav tako se pri okraševanju izogibajte bleščicam ali sintetičnim konfetom, perlam in še posebej vsemu, kar se svetlika. Te bleščeče stvari se rade znajdejo v oceanih ali v okolju in motijo divje živali ter njihove habitate.

Poskusite s čajnimi LED lučkami ali sojinimi svečkami, če želite prazničnemu večeru dodati bolj ekološko ozaveščeno vzdušje, ne da bi vas preveč skrbelo zaradi porabe energije. Če vaše praznovanje poteka na prostem, so na voljo luči na sončno energijo, vključno s pravljičnimi in vrtnimi lučmi, ki pripravijo pravo sceno za praznovanje.

Načrtovanje novoletne zabave brez plastike

Namesto da se zanašate na nepotrebne plastične dekoracije in izdelke za zabave, izberite trajnostno pridobljene in biološko razgradljive materiale. To so lahko bambus, platno, blago, recikliran papir ali les. Tudi papirnati lampijoni in steklene dekoracije so bolj okolju prijazne od balonov.

Organski bombaž, bambusova vlakna in druge trajnostne tkanine so čudovite za vsako novoletno zabavo. Uporabite te tkanine za okrasitev prostora. Tudi za fotografski objektiv lahko okrasite in izboljšate improvizirane strukture, izdelane iz kartonskih škatel. Prepričajte se, da poiščete rabljena ali vintage oblačila v lokalni trgovini z rabljenim blagom. Vedno so vam na voljo tudi volneni šali, cilindri in druga nenavadna oblačila za zabavo vaših gostov, ki radi pozirajo pred fotografskim objektivom.

Biorazgradljivi servirni pribor ali pribor za večkratno uporabo

Jedilna posoda je lahko okolju prijazna, zahvaljujoč izdelkom iz palmovih listov, bananinih listov, bambusa, sladkornega trsa in papirja, ki jih je mogoče reciklirati in kompostirati. Izberete lahko prave kozarce namesto plastičnih ali za enkratno uporabo. Steklenina ni samo okolju prijazna, ampak bo zagotovo poskrbela, da se bodo gostje vaše zabave počutili elegantno. Če nimate dovolj kozarcev, da bi pokrili svoj seznam gostov, jih lahko najdete več v lokalni trgovini z rabljenim blagom.

Glasno praznovanje novega leta

Nobeno silvestrovanje ne mine brez hrupa. Kako drugače bodo slavljenci pozdravili novo leto ob polnoči kot z nekakšno obliko zmagoslavnega, mogočnega hrupa? Razmislite o različnih zabavnih hupah, pihalih za zabave in ropotuljah, ki jih naredite sami. Napolnite kovinsko posodo s kovanci, svinčniki ali kamenčki. Za ropotuljice poskusite surov fižol ali surov riž v lesenih posodah. Če nimate časa, da bi sami ustvarjali, razmislite o obisku trgovine z rabljenimi izdelki ali celo glasbene trgovine. Tam lahko poiščete zvonce, činele, gonge, harmonike, flavte, tamburine in druga tolkala.

Okolju prijazni in funkcionalni dodatki za zabave

Nekateri gostitelji radi pripravijo presenečenja za svoje goste. Zakaj ne bi podarili okolju prijaznih daril, ki so hkrati funkcionalna? Na primer balzam za ustnice je lahko primeren za tiste, ki se sramujejo razpokanih ustnic pred silvestrskim poljubom. Ali morda obesek za ključe iz veganskega usnja ali lesa. Vključite pakete semen, da boste gostom pomagali v novem letu vzgojiti lastne pridelke.

Bio šampanjec ali peneči jabolčnik

Preden nazdravite z mehurčki, preverite etikete. Poiščite organske ter biodinamične sorte šampanjca in penečega jabolčnika, s katerimi postrežete goste, ki bodo z veseljem nazdravili novemu letu v zelenem stilu.

Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Alternative ognjemetom

Ognjemeti so škodljivi za nočne divje živali, zlasti za ptice selivke, žuželke, netopirje in druge. Kemikalije, povezane z ognjemetom, pronicajo tudi v vodo in zemljo ter dodatno škodujejo ekosistemom.

Namesto tega zamenjajte ognjemet s pinjatami, napolnjenimi z veganskimi dobrotami. Druga možnost je svetlobna predstava v notranjih prostorih z disko kroglami. Obstajajo tudi nestrupeni milni mehurčki, ki jih lahko naredite doma po različnih receptih na spletu.

Slika je simbolična. (Vir: Freepik)

Ko odštevamo zadnje dni leta, lahko zavedanje o trajnosti obogati našo praznično izkušnjo. S preprostimi koraki, kot so uporaba okolju prijaznih dekoracij, veganske hrane in pijač, ustvarite nepozabno silvestrsko zabavo. Stopimo v novo leto v trajnostnem slogu in prispevajmo k ohranjanju našega dragocenega planeta.

Avtor: M.B.

Vir: inhabitat.com