S prihodom lepega vremena se uradno začenja tudi sezona žarov in piknikov. Vendar vsi pikniki niso ravno okolju prijazni. V tem članku predstavljamo nekaj nasvetov, kako lahko ohranimo okolju prijazno zavest med organizacijo piknika. S temi preprostimi ukrepi boste zmanjšali vpliv na okolje, hkrati pa uživali v osvežilni pijači in žar dobrotah.

Opustite žar za enkratno uporabo

Žari za enkratno uporabo so morda priročni, vendar pa se pri njihovi izdelavi uporabi veliko virov. Njihovo recikliranje pa je prava nočna mora. Namesto tega raje kupite pravi žar za večkratno uporabo, ki bo zdržal še mnogo sezon. Lahko pa si celo izdelate kar svojega iz opek in cementa.

Okolju prijazen žar

Razen če uporabljate plinski žar, boste skoraj zagotovo pekli na oglje in les. Toda veliko oglja in lesa za žar prihaja iz netrajnostnih virov. Pogosto so uvoženi iz tujine in prevlečeni s kemikalijami za boljše gorenje. Namesto tega raje izberite trajnostno oglje, lokalno proizvedeno, ali tisto, ki vključuje logotip FSC (Forest Stewardship Council). Če redno pečete na žaru, lahko razmislite tudi o izdelovanje lastnih briketov z napravo, ki stisne star papir v polena za ogenj.

Zmanjšajte mesne dobrote

Žar je sinonim za burgerje in mesne dobrote, vendar ni skrivnost, da je uživanje mesa slaba novica za planet. Bodite bolj iznajdljivi in uživajte ob zelenjavnih jedeh z žara. Na voljo je tudi ogromna paleta veganskih hamburgerjev in klobas, ki bi lahko prestale preizkus okusa vaših najbolj skeptičnih gostov. Lahko celo poskusite z nekaj trajnostno ulovljenimi ribami, ki se čudovito pečejo na žaru. Če se že ne morete odreči mesu, se odločite za kakovostne organske in lokalne možnosti. Pomembno, da načrtujte vnaprej: če veste, za koliko ljudi boste pekli, boste zmanjšali količino zavržene hrane.

Učinkovito pečenje na žaru

Na žaru specite čim več naenkrat. Več ko boste spekli naenkrat, bolj učinkoviti boste s porabljeno energijo. Vendar poskrbite, da bo na žaru dovolj prostora, saj zastrupitev s slabo pečeno hrano ne bo poskrbela za lep spomin. Če imate žar s pokrovom, je postopek pečenja še bolj učinkovit. Za sadno sladico pa lahko pripravite ohlajene breskve ali ananas, ki se odlično ujemajo s sladoledom.

Pogasite ogenj

Če pečete z ogljem ali briketi, ne pustite, da ta še gori, ko končate s pečenjem na žaru. Ogenj bo oglje spremenil v pepel, ki ga ne boste mogli ponovno uporabiti za naslednje pečenje. Namesto tega zaprite žar in zaprite zračnik takoj, ko končate s pečenjem. Tako boste prihranili ostanke oglja za naslednjič. Če nimate žara, ki ga je mogoče zapreti, pogasite ogenj z vodo in razprostrite preostalo oglje, da se posuši pred naslednjim piknikom.

Recite “ne” papirnatim krožnikom in plastičnim kozarcem

Praktično je postreči hrano na papirnatih krožnikih in pijačo v plastičnih kozarcih za enkratno uporabo, vendar boste planetu naredili večjo uslugo, če boste uporabili trpežnejše alternative. V trgovinah lahko kupite melaminske krožnike in trpežnejše kozarce, ki jih lahko večkrat uporabite. Enako velja za uporabo pribora – raje iz kuhinjskega predala prinesite kovinskega. Če je možnost pomivanja po velikem druženju vseeno preveč za vas, razmislite vsaj o okolju prijaznejših možnostih, kot so krožniki iz palmovih listov in jedilni pribor iz bambusa. Za vse plastenke in pločevinke na vidno mesto namestite vrečke ali škatle za recikliranje, da stvari ne končajo v istem smetnjaku.

Poskrbite za čistočo

Poskrbite za svoj žar in dobro vam bo služil še mnogo sezon, namesto da postane staro železo na odlagališču. Večino umazanije boste z njega odstranili, če boste žar postrgali, ko je ta še topel. Če boste pustili, da se maščobe in olje strdijo na kovini, boste morali uporabiti nekaj dokaj močnih kemičnih sredstev, da ga boste kasneje očistili. Ko se umazanija odstrani, jo očistite z mešanico sode bikarbone in vode. Žar bo tako pripravljen za naslednje druženje.

Žar in pikniki so poletna stalnica za večino od nas, še posebej ob sončnih dnevih in visokih temperaturah. Lahko pa imajo zelo velik vpliv na okolje. Naša ljubezen do preživljanja prostega časa na prostem naj pomeni tudi nekaj spoštovanja do planeta, zato poskrbite za čim bolj zeleno peko na žaru.

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk