Vsi še niso lastniki električnih vozil. Cene goriv pa so nestanovitne in visoke. Vse več ljudi je na poti in visoki stroški goriva jih zagotovo obremenjujejo. Če želite prihraniti denar pri gorivu, si zagotovite učinkovito porabo in posledično zmanjšajte emisije toplogrednih plinov, ki segrevajo podnebje.

Kaj to pomeni v številkah?

Prometni sektor v Ameriki predstavlja 27 % vseh emisij toplogrednih plinov, kar pomeni največ od vseh ostalih sektorjev. Če bi Američani zmanjšali svojo osebno vožnjo za 10 %, bi vsako leto izpustili 110 milijonov metričnih ton ogljikovega dioksida manj. To je enako, kot bi izklopili 28 elektrarn na premog. Za dosego 10-odstotnega znižanja bi moral vsak voznik v ZDA skrajšati svojo pot za 1350 milj (preračunanih 2173 km).

Predstavljamo vam nekaj preprostih načinov za učinkovito porabo gorivo. 

Vzdrževanje vozila

Skrb za vaš avto in izvajanje rednih servisov bo zagotovilo, da bo deloval čim bolj učinkovito. Pnevmatike zamenjajte na vsakih 5.000 do 8.000 milj, vzdržujte čist zračni filter, menjajte motorno olje po priporočilu znamke vozila. Pravilno napolnjene pnevmatike lahko tudi izboljšajo porabo goriva za več kot 3 %. Hkrati pa bo vaša vožnja varnejša, zato mesečno preverite, ali so vaše pnevmatike napolnjene do največjega priporočenega PSI za znamko in model vašega vozila.

Izpraznite prtljažnik

Opustite dodatno težo in ne prevažajte naokoli nepotrebnih predmetov. Športna oprema ali počitniška prtljaga, ki je niste uspeli raztovoriti, lahko le porabljajo dodatno gorivo. Vzemite s seboj, kar potrebujete, in razložite, česar ne. Prekomerna teža tovora povzroča obremenitev motorja. Po poročanju Forbesa naj bi dodatnih 100 kilogramov teže znižalo učinkovitost motorja za 2 %. 

Skrajšajte čas ogrevanja ali hlajenja

Lepo je sesti za volan, ko je vozilo že prijetno ohlajeno ali ogreto. A to dodatno porablja gorivo, še preden ste na poti. Starejša vozila morda potrebujejo nekoliko dlje, da se ogrejejo, vendar so novejši avtomobili pripravljeni za vožnjo v manj kot minuti. Ledeno vetrobransko steklo ali usnjen sedež, ki je vroč na dotik, lahko podaljšata čas ogrevanja oz. hlajenja. Pozimi pokrijte vetrobransko steklo, da se ne bosta nabirala led in sneg. Poleti pa uporabite senčnik za vetrobransko steklo, da se notranjost avtomobila ne pregreva.

Izboljšajte aerodinamiko 

Zmanjšajte upor in naredite svoje vozilo bolj aerodinamično in varčnejše. To dosežete tako, da na avtocesti zaprete strehe in okna. Strešni nosilci in nosilci za kolesa tudi dodajo dodatno težo in zmanjšajo aerodinamičnost vozila. Consumer Reports je ugotovil, da se je prevožena razdalja zmanjšala za skoraj 11 % , če je bil dodan strešni kovček, in za 19 %, če sta na avtomobilu bila dodana nosilec za kolesa in strešni prtljažnik. Vzemite jih z avtomobila, ko jih ne potrebujete več. 

Vozite umirjeno

Po podatkih ameriškega ministrstva za energijo različni avtomobili dosegajo svojo optimalno porabo goriva pri različnih hitrostih, a se poraba goriva običajno zmanjša pri hitrostih nad 50 mph (preračunanih 80 km/h). Torej, če si vzamete čas (in upoštevate omejitve hitrosti), boste vozili bolj učinkovito. 

Agresivna vožnja lahko porabi veliko goriva. Močno pospeševanje pri zelenem semaforju in nenadno zaviranje pri rdeči luči porabita več goriva kot mirnejše speljevanje in ustavljanje. Vozite z enakomerno hitrostjo in na avtocesti uporabljajte tempomat, kadar je to mogoče.

Ugasnite motor pri stoječem vozilu

Če poberete prijatelja, pripeljete živila ali kako drugače čakate na parkirišču, ugasnite motor. V prostem teku se porabi veliko goriva. Več kot za ponovni zagon motorja. Glede na ugotovitev Sierra Club se lahko na ta način porabi skoraj 4 litre goriva na uro. Če ste po naključju obtičali v stoječi koloni, ugasnite avto, dokler se zopet ne premaknete naprej. 

Načrtujte pot vnaprej

Zgrešene poti se seštevajo, prav tako zastoji v prometu. Ameriško ministrstvo za energijo poroča, da lahko gost promet na avtocesti zveča porabo goriva za 15 do 30 %, promet z ustavljanjem in ​​speljevanjem pa za 10 do 40 %. Izognite se prometni konici, če je le mogoče, in vnaprej preverite zemljevide, da vidite, katere poti so obremenjene (in kako pravilno priti do cilja). Ko je le mogoče, se odločite za avtocesto, da čim bolj zmanjšate ponavljajoče se ustavljanje in speljevanje.

Prestavite v višjo prestavo

Vozila z ročnim menjalnikom pri visokih hitrostih porabijo več goriva, če so v nizki prestavi. Število vrtljajev na minuto je višje pri nižjih prestavah, saj višji kot so vrtljaji na minuto, več goriva se porabi za ustvarjanje navora in pogon vozila. Po poročanju The Globe and Mail vozilo pri približno 60 km/h porabi 25 % več goriva v tretji prestavi kot v peti. Torej ne odlašajte s prestavljanjem v višjo prestavo. 

Umirjeno ustavljanje vozila

Vzemite si čas in se počasi ustavite pred semaforji in znaki za stop. Če pred seboj vidite postajališče, počasi ustavljajte proti njemu, namesto da uporabite plin in pritisnete na zavoro, ko ga dosežete. Vendar pazite na varnostno razdaljo, saj odsotnost zavornih luči lahko povzroči zmedo in možnost nesreče. 

Odločite se za alternativne oblike prevoza

Namesto da se v službo ali šolo vozite sami, se dogovorite s sodelavci ali prijatelji, da se skupaj vozite in si razdelite strošek goriva. Ali pa popolnoma opustite avto in se odločite za alternativno obliko prevoza. Zlasti za kratka potovanja raziščite možnosti peš poti, s kolesom ali z javnim prevozom.  V velikih mestih ZDA je približno 50 % vseh potovanj z avtomobilom krajših od 4 milj (preračunanih ca. 6 km). To razdaljo je pogosto mogoče prevoziti s kolesom, avtobusom ali vlakom. 

Najboljši način, da porabite manj goriva, je, da ga sploh ne uporabite!

Avtor: J.J.

Vir: ecowatch.com