Biti okolju prijazni je postalo za mnoge od nas običajen del vsakdanjega življenja. Recikliramo, izogibamo se plastiki, kjer lahko, in podobno. Kaj pa storitve, ki jih uporabljamo? Vedno več se nas obrača k dobaviteljem energije iz obnovljivih virov. Kako pa je pri načinu upravljanja z denarjem?

Banke in investicijske družbe niso samo lokacije za vlaganje denarja – odgovorne so za spodbujanje svetovnega gospodarstva. Iz tega sledi, da imajo ogromen vpliv na to, kaj se dogaja s svetom. Nekatere imajo boljše namene kot druge.

Kako banke prispevajo k podnebnim spremembam?

Vse večje banke so se v določeni obliki zavezale k trajnostnim in okolju prijaznejšim praksam. Vendar dejanja govorijo več kot besede. HSBC se je na primer zavezala, da bo do leta 2025 porabila 100 milijard dolarjev za trajnostno financiranje in naložbe. Toda v letih po Pariškem sporazumu je tudi povečala financiranje fosilnih goriv, s 17,4 milijarde dolarjev v letu 2016 na več kot 21,5 milijarde dolarjev v letu 2017.

Barclays medtem prireja letno konferenco o zelenih financah in ponuja vrsto zelenih produktov, kot so posojila in naložbe. Kljub temu je bila banka po mnenju Greenpeaca tretja največja evropska banka zasebnega sektorja, ki podpira podjetja, ki načrtujejo širitev porabe energije iz premoga.

Kaj je zeleno bančništvo

Na kratko, zeleno bančništvo je vsaka oblika bančništva, iz katere planet dobi okoljske koristi. Nekatere finančne institucije so bile ustanovljene izključno za ta namen, medtem ko druge običajne banke usmerjajo svoje osnovno poslovanje v izboljšanje okolja.

Banke, kot so The Co-operative, Triodos in Ecology Building Society, ne zagotavljajo nobenega dela svojih poslovnih sredstev za škodljive dejavnosti, kot so sekanje ali krčenje gozdov. Namesto tega vlagajo v okolju koristne projekte. Hkrati pa svojim strankam ponujajo vrsto prihrankov, posojil in naložbenih produktov, kot bi jih dobili v večji banki.
Čeprav so te banke manj znane, so še vedno zajete v odškodninski shemi za finančne storitve. Poleg tega te banke ponujajo boljše obrestne mere kot njihovi glavni konkurenti.

NatWest je bila prva večja banka v Veliki Britaniji, ki se je pridružila Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF). Pridružili so se tudi pobudi Science Based Targets in dali številne drzne obljube glede trajnosti, vključno z odpravo plastike za enkratno uporabo in doseganjem ogljične nevtralnosti.

Zeleno bančništvo postaja vse bolj priljubljeno. Ker ljudje vse pogosteje izbirajo te možnosti – in ker je zavedanje o podnebnih spremembah vse glasnejše – ni presenetljivo, da celo nekatere najbolj uveljavljene banke razmišljajo o zeleni preobrazbi. Na primer, največja javna banka na svetu, Evropska investicijska banka (EIB), se je strinjala, da bo postopno opustila več milijard evrov financiranja za fosilna goriva in postala t.i. prva »podnebna banka« na svetu.

Katere so najboljše zelene banke

Na trgu je veliko zelenih bank. Vsaka s svojimi okoljsko osredotočenimi akcijskimi načrti in poslovnimi prepričanji, kaj je najboljše. Kljub temu so glavne zelene banke:

  • The Co-operative Bank
  • Triodos Bank
  • Unity Trust Bank
  • Ecology Building Society

Rliance Bank in Charity Bank spadata pod krovni izraz »etično bančništvo«, vendar nimata določenega okoljskega načrta.

Če vas zanimajo zelene naložbe, ima združenje EIA obsežen seznam finančnih svetovalcev po Veliki Britaniji, ki spodbujajo etične in družbeno odgovorne naložbe.

Good With Money medtem uporablja registrirano znamko Good Egg za označevanje finančnih storitev, ki pozitivno vplivajo ne le na življenja strank, temveč tudi na družbo in okolje.

Kako zelena je vaša banka

Niste prepričani, ali je vaša obstoječa banka okoljski zaveznik ali ekološki sovražnik? Raziščite sami. Stopite v stik z njihovim oddelkom za pomoč strankam in vprašajte:

  • Ali imajo vzpostavljeno okoljsko politiko in kaj zajema (mora biti javno objavljeno)?
  • Kam gre vaš denar? Ali podpirajo nakupu orožja ali tobačno industrijo? Banke so glede tega dolžne biti transparentne.
  • Kakšen je njihov ogljični odtis? – Več bank trdi, da so zdaj ogljično nevtralne.
  • Če ponujajo kake posebne »zelene« storitve, kot so okoljsko usmerjeni naložbeni načrti ali etični tekoči računi.

Druga možnost je, da si hitro ogledate, kako deluje vaša banka, v poročilu Rainforst Alliance Network. Ta vsaki večji evropski banki dodeli oceno od A do F na podlagi njihove vključenosti v določena okoljska področja.

Način, kako skrbimo za svoj denar, je prav tako pomemben kot način, kako porabimo svoj denar, ko gre za boj proti podnebnim spremembam. Banke imajo ogromen vpliv na planet in okolje. Finančne institucije morajo biti odgovorne, ko gre za podnebne zadeve. Najboljši način, da to spodbudite, je, da izberete storitve, ki imajo pozitiven vpliv na planet.

Avtor: J.J.

Vir: onehome.org.uk