Imate kdaj občutek, da nimate kaj obleči, kljub temu da se bo garderobna omara vsak čas razletela zaradi preobilice oblačil? Razlogov za to je običajno več, eden od pomembnih je, da so oblačila v naših omarah posledica impulzivnih nakupov in ne naših resničnih potreb. Lahko pa nam primanjkuje tudi domišljije pri kombinacijah in tako stojimo pred omaro,, polno oblačil, z obupom v očeh. Takrat je pravi čas, da razmislimo o kapsularni garderobi.

Kaj je kapsularna garderoba, zakaj bi jo morali imeti in kako sploh začeti? Nadaljujte z branjem in odkrijte nasvete, kako jo vpeljati v vašo garderobo.

Kaj je kapsularna garderoba?

Garderoba v obliki kapsule je zbirka oblačil, ki je sestavljena iz premišljeno izbranih, enostavnih kosov oblačil, ki se med seboj ujemajo po barvi in slogu. Ta pristop vam omogoča maksimalno izkoriščanje kombinacij oblačil, ki jih lahko ustvarite kljub manjšemu številu oblačil. To pomeni, da boste vedno imeli primerno oblačilo za vsako priložnost. Hkrati pa prihranili pri denarju in naredili korak k trajnostni izbiri.

Izraz »kapsularna garderoba« se je prvič pojavil v ameriških publikacijah že v 40-ih letih prejšnjega stoletja. Danes se koncept ponovno oživlja predvsem zaradi večjega zanimanja javnosti glede zmanjšanja vpliva modne industrije na okolje in večjega povpraševanja po blagovnih znamkah s trajnostnimi in odgovornimi proizvodnimi procesi.

Prednosti kapsularne garderobe

Kapsularna garderoba prinaša veliko prednosti. Tukaj je izpostavljenih nekaj teh:

 • Odkrijte svoj pravi slog in zmanjšajte utrujenost pri odločanju »kaj obleči«: Zavežete se miselnosti »manj je več« in izkaže se, da se je z manj možnostmi bistveno lažje odločiti, kaj obleči.
 • Kapsularna garderoba je boljša izbira za naš planet: Če kupite manj oblačil, bistveno manj obremenjujete okolje. Manj oblačil pomeni manj kemikalij v naših vodah in oceanih, manj oblačil na odlagališčih in manjši ogljični odtis.
 • Lahko si privoščite lepše in bolj kakovostne kose oblačil: Ko prenehate kupovati oblačila, ki jih ne potrebujete, imate več denarja za nakup brezčasnih, visokokakovostnih kosov, ki bodo trajali več sezon in več let.
 • Povrnili si boste ure ali celo dneve svojega življenja: Pomislite na čas, ki ste ga porabili za nakup oblačil v zadnjih nekaj letih. Nakupovanje na spletu ali v trgovini, pomirjanje, vračila ali menjave. Nato pomislite, koliko časa ste porabili za urejanje oblačil v svoji omari in koliko za premišljevanje, kaj boste oblekli. Ko imate minimalistično kapsulno garderobo, porabite bistveno manj časa za vse te stvari. Ostane pa vam več časa in energije, da se osredotočite na druge, bolj pomembne stvari.
Slika je simbolična.
 • Zmanjšali boste nepotreben stres in preobremenjenost: Nered poveča kortizol, primarni stresni hormon v telesu. Z zmanjšanjem števila oblačil očistite fizični nered iz svojega doma in vaša omara nenadoma postane bolj odprto in umirjeno okolje. Poleg tega je oblačenje brez stresa, če imate v omari le oblačila, ki jih imate radi, jih znate nositi in se vam dobro prilegajo.

Kako sestaviti kapsularno garderobo?

Kapsularna garderoba je sestavljena le iz stvari, ki jih dejansko lahko nosite prav zdaj. Večinoma so to osnovni kosi, ki jih lahko nosite bolj ali manj skozi vse leto. Ostalo je shranjeno za naslednjo sezono. Osredotočiti se morate na trenutno garderobo, saj je sestavljanje osnovnih kosov oblačil zelo individualno. Dejstvo je tudi, da je veliko bolj trajnostno, da uporabite tisto, kar že imate pri roki, namesto da začnete popolnoma znova.

Ko pripravljate kapsularno garderobo, morate razmišljati o tem: kaj je vaša stilska identiteta, iskanje najboljše kombinacije oblik, razmerij, tekstur, ustvarjanje vsestranske barvne palete, ki vam prinaša veselje, razvijanje učinkovitejših stilskih navad in stilskih veščin.

Kako se lotiti ustvarjanja kapsularne garderobe v 3 korakih:

1. korak: Uredite svojo trenutno garderobo

Prvi korak pri ustvarjanju minimalistične kapsularne garderobe je, da odstranite stvari iz vaše trenutne garderobe, za katere veste, da ste se jih pripravljeni odreči. To vam omogoča, da pospravite navlako, da se osredotočite na ustvarjanje garderobne kapsule s kosi, ki jih imate radi.

Podarite, prodajte ali reciklirajte oblačila, ki:

 • vam ne ustrezajo,
 • vam niso všeč,
 • so dvojniki, da so po barvi in slogu zelo podobni nečemu drugemu, kar že imate,
 • vam ne pristajajo glede na vašo obliko telesa,
 • so umazana ali poškodovana in jih ni mogoče očistiti ali popraviti.
Slika je simbolična.

Nato sprostite nekaj prostora v svoji omari in razvrstite tisto, kar je še ostalo, v kategorije:

 • spodnji del (hlače, krila, kratke hlače),
 • kavbojke (dolge, kratke),
 • majice (brez rokavov, kratki rokavi, dolgi rokavi),
 • topi in bluze,
 • puloverji,
 • obleke,
 • plašči in jakne.

2. korak: Izberite svoje jedro kapsularne garderobe

Ko opravite začetno urejanje, je čas, da izberete oblačila, ki jih želite vključiti v svojo kapsularno garderobo. V kapsularni garderobi šteje tisto, kar boste dejansko lahko nosili.

Poiščite kakovostne osnovne kose, ki so funkcionalni in vsestranski. Funkcionalen kos oblačila je praktičen, uporaben in se prilega vašemu trenutnemu življenjskemu slogu. Vsestranski kosi oblačil se zlahka kombinirajo z drugimi oblačili. Razmislite o tem, kako enostavno ga je kombinirati z drugimi kosi, barvami in vzorci in ali ga lahko nosite na različnih dogodkih ali v različnih letnih časih.

Ustvarili boste svojo kapsulo za trenutno sezono in se osredotočili na eno kategorijo naenkrat. Lažje in učinkoviteje se je osredotočiti na tisto, kar potrebujete trenutno. Izberite priljubljene, odstranite dvojnike, tako lažje ugotovite, kaj manjka, ko pogledate vse skupaj.

Tudi pri obutvi ne potrebujete pretiranega števila parov. Vam pa pomaga, da z različnimi čevlji ustvarite več outfitov z manj oblačili.

3. korak: Ustvarite 10 kombinacij vsakodnevnih oblačil

Ko uredite svojo garderobo in izberete svoje glavne kose kapsule, je naslednji korak ustvariti 10 (ali več) kombinacij vsakodnevnih oblačil, ki jih boste pospravili nazaj v omaro. Z nekaj vnaprej načrtovanimi vsakodnevnimi kosi oblačil se boste počutili bolj udobno s svojo manj številčno garderobo in prihranili boste veliko časa ter energije pri oblačenju.

Če ste pri tem koraku že utrujeni, si vzemite daljši odmor ali nadaljujte čez dan ali dva, ko boste bolj spočiti.

Slika je simbolična.

Koliko oblačil mora biti v kapsularni garderobi?

Garderoba v obliki kapsule lahko vsebuje čim manj ali več oblačil, ki vam resnično ustrezajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov. Bolj kot število kosov je pomembno, da imate prava oblačila – funkcionalne in vsestranske kose, ki vam dobro pristajajo in jih je enostavno kombinirati.

Ugotovili boste, da večina vaše garderobe pravzaprav ostaja enaka skoraj vse leto, tako boste naredili le manjše popravke, da bo vaša garderoba bolj skladna z letnim časom. Bistvo kapsularne garderobe je tudi brezčasnost, da se naučite ceniti in (ponovno) nositi svoja oblačila dlje ter v bistvu kupovati manj novih stvari.

Kaj storiti z oblačili, ki so vam ostala?

Ko ste izbrali svoje dele kapsularnih oblačil in jih obesili nazaj v omaro, se morda sprašujete, kaj storiti z oblačili, ki so vam ostala.

To je verjetno najtežji del pri sestavljanju kapsularne garderobe, vendar se uprite želji po dajanju stvari nazaj preprosto zato, ker vam je določeno oblačilo všeč, ste za kos plačali veliko denarja ali se zavedate, da ga niste nikoli oblekli.

Opravili ste toliko dela, da ste poenostavili svojo garderobo. Vzemite si nekaj tednov časa, da se udobneje prilagodite vaši novi, manj obsežni garderobi in resnično izkusite njene prednosti.

Kar vam je ostalo, lahko:

 • Podarite ali prodate čimprej: Ločite oblačila, ki jih želite darovati ali prodati in jih poskusite v naslednjih dneh odstraniti iz vašega doma.
 • Ostalo umaknite iz vidnega polja: Vse ostalo pospravite v vreče za smeti ali kartonske škatle in jih premaknite v garažo, klet ali na zadnji del omare. Če nekaj pogrešate v naslednjih 30 dneh, lahko to vrnete in dodate nazaj v svojo garderobo.
 • Po 30 dneh se znebite vsega, česar niste pogrešali: Podarite, prodajte ali reciklirajte vse, kar po enem mesecu še ostane v vrečki ali škatli. Presenečeni boste, kako malo stvari pogrešate. S tem korakom boste dokončno potrdili svojo odločitev za kapsularno garderobo in se osvobodili bremena nepotrebnih oblačil.  

Kapsularna garderoba ni le hitra rešitev za preobremenjene omare, ampak tudi trajnostna izbira, ki odraža odgovorno in zavestno odločanje v svetu hitre mode. Omogoča nam, da resnično cenimo vsak kos oblačila, ki ga imamo, in spodbuja bolj premišljene nakupovalne navade. S prehodom na kapsularno garderobo ne le izboljšate svoj vsakodnevni slog in zmanjšate stres pri izbiri oblačil, temveč tudi aktivno prispevate k bolj trajnostni in odgovorni potrošnji. Vsakič, ko odprete svojo garderobno omaro, naj vas spomni na vašo zavezo k boljšemu in bolj zavestnemu življenjskemu slogu.

Avtor: M.B.

Vir: uselesswardrobe.dk; modernminimalism.com