Izvršni direktor podjetja Tesla, Elon Musk, je na dogodku, imenovanem “dan akumulatorja”, napovedal preboj na področju baterijske tehnologije za električna vozila, ki bi lahko znižala stroške vozil, povečala njihov doseg in celo trajnost. 

Nova baterijska tehnologija za cenejše avtomobile

Pri podjetju Tesla se ukvarjajo z novo baterijsko tehnologijo, za katero izvršni direktor Elon Musk pravi, da bo podjetju v naslednjih treh letih omogočila izdelavo elegantnejših in cenovno ugodnejših električnih avtomobilov, ki bodo lahko z enim polnjenjem baterije prevozili bistveno večje razdalje.

“Nimamo resnično cenovno dostopnega avtomobila in to je nekaj, kar si želimo v prihodnosti,” je dejal Musk med dogodkom, ki so ga oblikovale omejitve, ki jih nalaga pandemija, zaradi katere morajo ljudje držati distanco.

Manjša velikost vozil in večji doseg

Musk je poleg znižanja cene obljubil, da bo nova baterijska tehnologija Tesli pomagala zmanjšati velikost vozil za približno 10% in razširiti njihov domet za 56%. Ta projekcija pomeni, da bodo Teslini avtomobili z novimi baterijami lahko z enim polnjenjem prevozili tudi do 800 kilometrov ali več, kar bo preseglo razdaljo, ki jo dandanes lahko prevozijo številni avtomobili na običajno gorivo.

Je ta obljuba morda prevelika?

Toda preboj električnih baterij, ki ga je Musk predstavil na težko pričakovanem dogodku, vlagateljev ni navdušil. Upali so, da bo Teslina tehnologija zaznamovala še večji korak naprej in dvignila podjetje na še višji nivo.

Teslove delnice so se po predstavitvi Muska v podaljšanem trgovanju znižale za več kot 6%. Elon Musk je en dan pred dogodkom sprožil skrbi z vrsto tvitov, v katerih je opozoril, da Teslina nova baterijska tehnologija morda ne bo pripravljena na obsežno proizvodnjo do leta 2022. Bomo videli.

»PONAVADI SE ZGODI, DA ko se podjetja povečajo, se stvari upočasnijo. mI PA BOMO Pospešili!«

Optimistične napovedi za avtomobilsko proizvodnjo

V prihodnosti namerava podjetje Tesla izdelati več deset milijonov električnih vozil letno. V letošnjem letu bo po pričakovanjih celotna avtomobilska industrija prodala okrog 80 milijonov avtomobilov. Avtomobile znamke Tesla lahko na naših cestah opazimo vse bolj pogosto, ob takšnih napovedih pa si že lahko predstavljamo, da jih bo v prihodnosti še veliko več.

Poglejte si še video:

Avtor: J.J.