Število novih dizelskih avtomobilov, ki se prodajajo v Združenem kraljestvu, se je po mnenju aktivistov v zadnjih petih letih zmanjšalo za skoraj 90%.

Analize kažejo na upad prodaje dizelskih avtomobilov

Nova analiza kampanje Clean Cities razkriva, da se je število dizelskih avtomobilov, prodanih v Združenem kraljestvu, med letoma 2016 in 2021 zmanjšalo za 89,4%, medtem ko se je število električnih avtomobilov povečalo za 1,7% v istem časovnem obdobju.

Ugotovili so, da je bilo leta 2021 v Londonu samo 8% vseh registracij novih dizelskih avtomobilov, v primerjavi z letom 2020, ko jih je bilo 13% in leta 2019, ko jih je bilo 20%.

Bo Islington prvo londonsko okrožje brez dizelskih avtomobilov?

Podatki razkrivajo, da bi lahko bil Islington na pravi poti, da postane prvo londonsko okrožje, ki ne bo uporabljalo dizelskih avtomobilov. V zadnjem letu je bilo namreč tam prodanih le 69 novih dizelskih avtomobilov. Lokalna oblast je leta 2015 uvedla doplačilo za lastnike dizelskih avtomobilov. Podobne ukrepe pa so sprejela tudi ostala londonska okrožja.

Na podlagi trendov v zadnjih petih let aktivisti ocenjujejo, da v naslednjih 12 mesecih v Islingtonu ne bo registriranih novih dizelskih avtomobilov.

Toda dizelski avtomobili še vedno predstavljajo skoraj tretjino avtomobilov v londonskem okrožju Wandsworth.

44-odstotno povečanje registracij električnih avtomobilov

Podatki po vsej Veliki Britaniji kažejo, da je bilo v tretjem četrtletju 2021 prvič registriranih več avtomobilov z električnim pogonom (BEV), skupaj 51.000, kot dizelskih avtomobilov, skupaj 35.000. S tem pa je zaznati 44-odstotno povečanje avtomobilov BEV v primerjavi s tretjim četrtletjem 2020. V istem obdobju pa je prišlo do upada pri bencinskih (za 41%) in pri dizelskih avtomobilih (za 66%).

Aktivisti se zavzemajo za opuščanje dizelskih avtomobilov

Vodja kampanje Clean Cities v Združenem kraljestvu Oliver Lord je dejal: “Po letih kampanje in industrijskih dimnih zavesah je z dizelskimi avtomobili konec. Šli bomo veliko hitreje in rešili še na tisoče življenj, da jih dokončno potisnemo na odpad. Lokalne oblasti morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da spodbudijo vedenje. Vključno z ukinitvijo dovoljenj za parkiranje dizelskih avtomobilov do naslednjega leta in izpolnitvijo zaveze, da do leta 2030 ne bo avtomobilov z dizelskim gorivom. To bi ustvarilo pomemben mejnik na poti do čistega zraka in spopadanja s podnebno krizo.”

Skupaj z organizacijo Mums for Lungs se zavzemajo za postopno opuščanje dizelskih avtomobilov zaradi čiščenja strupenega zraka v Londonu. David Nicholson, član organizacije Mums for Lungs, je dejal: “Pred petnajstimi leti smo določili čas za omejitev cigaretnega dim v gostilnah. Lokalne oblasti morajo zdaj določiti čas odprave dizelskega dima v naših skupnostih, saj onesnažuje zrak, ki ga dihamo. To je še posebej pomembno za zaščito otrok, ljudi z astmo in manj premožnih ljudi, ki so prisiljeni živeti ob prometnih cestah.”

Avtor: J.J.

Vir: forbes.com