Ta čudovita, kolesarjem prijazna mesta, so odlično pripravljena za celodnevna kolesarjenja.

Več ljudi bi moralo voziti kolesa – ker so super. Čas v mestih se avtomobilom počasi izteka, staromodni stil skromnega kolesa pa je pripravljen, da ponovno zavzame osrednje mesto.

Čeprav večino svetovnih prestolnic še vedno zaznamujejo prometni zastoji in osebni avtomobili, se nekatera napredno misleča mesta ponovno zaljubljajo v kolesa. Kolesarjem najbolj prijazna mesta na svetu se večinoma nahajajo v Evropi, vendar jih počasi dohitevajo tudi v ZDA in Avstraliji.

1. Helsinki

To je najboljše mesto v Evropi za kolesarje. Ta finska prestolnica je polna kolesarskih trofej. Tukaj je doma tudi znan kolesarski koridor Baana, ki obsega več kot 1200 km kolesarskih stez, ki se vijejo v mestu in izven njega. Domačinom in obiskovalcem ponujajo čudovite vožnje s kolesom za raziskovanje ene najlepših prestolnic Evrope. Še posebej prijetno je kolesarjenje ob obali.

2. Oslo

Oslo je v zadnjih letih oživel svojo kolesarsko sceno. Norveška prestolnica je dolgo časa zaostajala pri kolesarstvu, a v zadnjih letih so jih prevzele ambicije v obliki prestrukturiranih prometnih povezav, pasov in omrežij. Oslo je dokaj majhno mesto, a tudi čudovito. Razmeroma blago podnebje je pravo veselje za kolesarje.

3. San Francisco

Morda se na prvi pogled ne zdi najbolj zabavno kolesarjenje po teh hribih gor in dol, vendar ne obsojajte, dokler ne poskusite. San Francisco je eno najbolj kolesarjem prijaznih mest v ZDA. Pravi šarmer z visokokakovostnimi kolesarskimi zmogljivostmi in več kot spodobnimi varnostnimi povezavami, ko gre za vožnjo od točke A do B na dveh kolesih. Ko boste tukaj, tudi obvezno raziščite bližnjo Muir Woods Loop, eno najbolj osupljivih kolesarskih poti v Kaliforniji.

4. Ljubljana

Majhno, a dovršeno mesto Ljubljana je dobro in resnično lepo sprejelo kolo. Celotno mestno jedro je zaprto za promet, medtem ko odmik iz središča mesta odpira kopico možnosti za uživanje v vožnji s kolesom. Ljubljana je eno najlepših mest v Evropi, ki je v središču trajnostnega užitka s kolesarjenjem. Sistem za souporabo koles BicikeLJ je odličen način, da skočite nanj in odbrzite po svoji volji.

5. Utrecht

V Utrechtu so kolesa na prvem mestu. Približno tretjina od 350.000 mestnih prebivalcev se vsak dan vozi s kolesom. To je rezultat načrtovanja mesta, osredotočenega na spodbujanje dvokolesnega potovanja za bolj trajnostno prihodnost. Utrecht je najhitreje rastoče mesto na Nizozemskem, nove generacije Utrechtov pa svoje mesto najraje raziskujejo na kolesu.

6. Minneapolis

Kolesarjem najbolj prijazno mesto v ZDA? Portland, Chicago, morda hribi San Francisca? Minneapolis ima več kolesarske infrastrukture kot kjer koli drugje v državi. Na voljo imajo obilo koles in več kolesarskih poti na kvadratni meter kot katerokoli drugo mesto v ZDA. Tukaj je sicer pozimi precej mrzlo in le najodpornejši se bodo ob sneženju zapeljali na kolesarske steze. Vendar Minneapolis ves preostanek leta namenja ljubiteljem kolesarjenja.

7. Kopenhagen

Vsak kolesarski priročnik za prijazna mesta po svetu se vrti okoli Kopenhagna. Danska prestolnica je napisala knjigo o oblikovanju mesta, osredotočenega na kolesarjenje, do točke, ko je bil indeks za ocenjevanje prijaznosti mest za kolesarjenje dejansko poimenovan po kraju. Kolesarjenje je tukaj v ponos, saj je približno 50 odstotkov vseh potovanj v službo ali šolo opravljenih na dveh kolesih. Moč infrastrukture je živa in zdrava, s poudarkom na varnih povezavah, zato je kolesarjenje tukaj preprosto.

8. Portland

Ko gre za napreden razvoj, Portland ni nikoli daleč stran od žarometov. Alternativni pristopi so pri njih običajni in sprejemanje koles je še eden od teh načinov. Kolesarske steze po mestu omogočajo zelo enostavno vožnjo na dveh kolesih. Mesto obdaja čudovita pokrajina, ki jo je najbolje raziskovati na dveh kolesih.

9. Amsterdam

Amsterdam in kolesa gredo skupaj kot magnet in jeklo. Dan v tem slavnem starem mestu je pravo kolesarsko praznovanje. Nizozemska prestolnica je bila med prvimi, ko je šlo za kolesarsko infrastrukturo, gradnjo kolesarskih stez in spodbujanje uporabe koles. Medtem so druga mesta še vedno razmišljala o avtomobilih. Seznanite se s prometnimi pravili, preden zapeljete na pasove, če ne želite biti v prekršku pred amsterdamsko prometno policijo.

10. Bordeaux

Obstaja veliko razlogov za obisk Bordeauxa – od cvetoče gurmanske scene do številnih fantastičnih muzejev in galerij. Zakaj ne bi raziskali vsega tega s svobodo kolesa? Konec koncev je to najbolj kolesarjem prijazno mesto v Franciji in eno najlažjih kolesarskih mest na planetu. Le kdo si ne bi želel veselo kolesariti med vinogradi, preden se vrne v mesto na okusno kavo? V Bordeauxu je veliko možnosti za kolesarske izlete in veliko število kolesarjev to tudi dokazuje.

11. Sydney

Druga evropska mesta so verjetno bolj prijazna do koles, od Antwerpna do Strasbourga, a zakaj ne bi pogledali malo dlje, v mesto, ki trdo dela, da bi sprejelo čarobnost kolesa? Sydney je tako daleč od Evrope in ta avstralska prestolnica ves čas izboljšuje svojo infrastrukturo. Možnosti za izposojo koles tukaj ne manjka, zato izberite eno in kolesarite ob morju in v mestu z vetrom v laseh. Vsako leto se število kolesarjev v Sydneyju povečuje, zato ni nikoli prepozno, da skočite na kolo.

Avtor: J.J.

Vir: timeout.com