Tehnološki in medicinski napredek ljudem omogočata daljše in bolj zdravo življenje. Vendar to povzroča težave in skrbi glede prenaseljenosti in prezasedenosti planeta. Z naraščanjem števila prebivalstva se povečuje potreba po življenjskem prostoru. Povečanje števila domov pogosto povzroči uničenje gozdov in drugih habitatov. To omejuje naše naravne vire, ogroža divje živali in grozi z motnjami v našem ekosistemu. Tega problema ni mogoče spregledati, saj je v nasprotnem primeru uničenje planeta in njegovih prebivalcev neizogibno.

Človeška populacija še naprej narašča z alarmantno hitrostjo. Če ne bomo ukrepali, bomo dosegli kritično maso. Ali z drugimi besedami – okolje nas ne bo več moglo podpirati.

Morda je koncept vertikalnega mesta lahko rešitev za to naraščajočo in neizogibno težavo.

Slika je simbolična.

Navpično mesto – kaj je to?

Navpično mesto je celoten človeški habitat, vključen v ogromnem nebotičniku. Vertikalna mesta so ključ do reševanja prenaseljenosti in prezasedenosti. Namesto da bi uničevali gozdove in močvirja za gradnjo hiš, nakupovalnih centrov in tovarn, jih lahko postavimo v navpični stolp, ki služi ohranjanju okolja. Nebeško visoka gradnja povečuje razpoložljiv življenjski in delovni prostor, kar zmanjšuje vpliv na prenaseljenost. V vertikalnem mestu bi ljudje živeli, delali in se šolali. Vertikalni stolpi so tudi ključ do ohranjanja naravnih virov.

Ker se število prebivalcev povečuje, bo kmetom vse težje pridelati dovolj hrane, da bi nahranili vse. Enostavno ne bo dovolj zemlje za kmetovanje. Toda navpične stolpe je mogoče uporabiti za kmetovanje in poljedelstvo.

Možnosti, ki jih ponujajo vertikalna mesta, so naravnost osupljive. Nekateri pravijo, da so vertikalna mesta nemogoča, vendar ni res. S pravilnim načrtovanjem lahko ti stolpi zlahka postanejo resničnost. Ključ uspeha tega koncepta je širjenje ozaveščenosti. Ko postanejo očitne nevarnosti prenaseljenosti, se poveča tudi zahteva po rešitvi. Če kdo ne najde boljšega odgovora, imajo vertikalna mesto trenutno ključ do trajnosti.

Koncept proti realnosti

Če želimo, da vertikalna mesta postanejo resničnost, je bistveno ločiti koncept od realnosti. Razlikovati je treba med tem, kaj je mogoče in kaj ni. Čeprav nimamo dejanskih mest, na podlagi katerih bi lahko utemeljili dejstva, narašča povpraševanje po stanovanjih v nebotičnikih. Zdi se, da je trenutno največja skrb financiranje. Ustvarjanje in vzdrževanje vertikalnega mesta bo drag in dolgotrajen projekt. Rešiti je treba vprašanje financiranja gradnje. Tisti, ki imajo sredstva, morajo biti prepričani, da je ta rešitev izvedljiva, preden nadaljujejo, kar se lahko izkaže za težko in zahtevno. Vendar to ni nemogoča naloga, potrebno je le načrtovanje in raziskovanje.

Naslednje vprašanje, ki se zastavlja, je čustveno počutje prebivalcev. Pomanjkanje sončne svetlobe lahko povzroči žalost in depresijo. Večina ljudi naravno uživa na prostem. Kako bodo torej vertikalna mesta vplivala na razpoloženje in čustveno stanje svojih prebivalcev?

Nobenega dvoma ni, da lahko zadrževanje v zaprtih prostorih negativno vpliva na čustveno počutje, vendar je to mogoče rešiti. Odprta območja v bližini zunanjih parametrov lahko zagotovijo dostop do svežega zraka in sončne svetlobe. Možna bi bila celo postavitev zunanjih bazenov in rekreacijskih površin. Pomembno je tudi poudariti, da življenje v navpičnem mestu ne pomeni, da ste omejeni nanj. Lahko prihajate in odhajate, kakor želite.

Oblikovanje vertikalnih mest

Obstaja več možnosti oblikovanja vertikalnih mest, pomembno pa je, da delovna območja ločimo od bivalnih. Prav tako je pomembno imeti več poti za evakuacijo v sili. Verjetno bi bili bivalni stolpi ločeni od kmetijskih stolpov, vendar bi lahko bili povezani prek enega ali več mostov. Samostojna kmetijska območja omogočajo pridelavo in pobiranje pridelkov z vsega sveta na isti lokaciji, kar bi omogočilo notranji nadzor temperature in umetne sončne svetlobe.

Notranji promet bi verjetno sestavljalo zapleteno omrežje dvigal in enotirnic. Prvo vertikalno mesto bo verjetno zasnovano z mislijo na udobje. Delavci so po navadi bolj produktivni, ko niso žalostni ali depresivni. Posledično bodo ta mesta verjetno opremljena z različnimi možnostmi za zabavo, kot so kinodvorane, zabaviščni parki in podobno.

Pogled v prihodnost

Negotovo je, ali bomo v naslednjem desetletju videli prvo vertikalno mesto ali ne. Pomembno si je zapomniti, da projekti takšnega obsega zahtevajo veliko načrtovanja, preden jih je mogoče izvesti. Bistvenega pomena je upoštevati varnostne in zdravstvene vidike vertikalnega življenja. Obravnavati je treba tudi vprašanja napajanja in vzdrževanja. Medtem ko vertikalna mesta ponujajo velike možnosti za prihodnost, je pomembno zagotoviti, da so pravilno zgrajena.

Ne glede na to, kako hitro potrebujemo odgovor na prenaseljenost in uničevanje okolja, moramo za to sprejeti ustrezne korake, da zagotovimo pravilno izvedbo. Vsak spregled ali napačen izračun je lahko nevaren in uničujoč. Ko gre za prihodnost in življenja toliko ljudi, je prostora za napake malo. Vendar z ustreznim predvidevanjem bi lahko bili navpični stolpi odgovor, ki ga je človeštvo iskalo.

Avtor: M.B.

Vir: smartcitiesdive.com