Uber in Pipistrel sta 25. Aprila 2017 v Dallasu (ZDA) na dogodku Uber Elevate Summit objavila sklenitev dolgoročnega sporazuma o sodelovanju na področju izdelave električnih VTOL letal.

Uber je podpisal partnersko pogodbo s Pipistrelom za obsežni razvoj električnih plovil VTOL (»Vertical Take Off and Landing« – zračna plovila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem) z namenom izpolniti svoje poslanstvo – zagotoviti varen in zanesljiv prevoz vsem svojim strankam, ne glede na to, kje se nahajajo.
Cilj partnerstva je uporabnikom bodočega omrežja »Uber Elevate Network« omogočiti hiter in enostaven prevoz po naročilu s Pipistrelovim VTOL plovilom.
Dodatne podrobnosti partnerstva vključujejo:
  • Uber načrtuje v številnih velemestih vzpostaviti stalno delujoča omrežja električnih VTOL plovil za osebni transport in dostavo.
  • Skupni cilj podjetij Uber in Pipistrel je, da bi prva demonstracijska plovila poletela do leta 2020.
  • Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL.
  • Uber bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje VTOL plovil znotraj mreže »Elevate Network« ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora.

Ivo Boscarol je v vizionarskem govoru o prihodnosti električnih letal in mobilnosti v velikih mestih povedal:
»Ponosen in navdušen sem, da je Uber prepoznal naše znanje, izkušnje in vodilni položaj na področju električnega letalstva. To partnerstvo označuje začetek zanimive poti proti popolnoma novim načinom potovanja, ki uporabnikom ne bodo prihranili samo časa, temveč bodo predvsem prijaznejši do okolja«.

Vodilni podjetja Uber pa so govor začeli malo drugače:
»Pri Uber-ju smo navdušeni, da lahko delamo skupaj s Pipistrelom in da bomo začeli z razvijanjem VTOL plovil za Uber Elevate. Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki dandanes serijsko izdeluje in prodala električna letala. Z novo tovarno, ki bo povečala njihove proizvodne zmogljivosti, so pomemben partner, ki bo omogočil, da Uberjeva mreža VTOL plovil postane realnost.«
Vir: http://www.pipistrel.si
Kakšno je vaše mnenje o letečih vozilih, ki bodo letela že v nekaj letih.

Avtor: J.J.