Prvi leteči avto, ki je dobil zeleno luč za polete v Italiji

Proizvajalec ultralahkih letal Jetson je pridobil certifikat za lete v nenadzorovanem zračnem prostoru v Italiji. Gre za prvega proizvajalca, ki mu je to uspelo. S pridobljenim dovoljenjem za delovanje bi Jetsonovi leteči avtomobili ONE lahko kmalu poleteli na nebo Italije.

Švedski startup z visokimi ambicijami

Švedsko zagonsko podjetje Jetson AB, ki je bilo ustanovljeno leta 2017, je specializirano za vozila z električnim navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL). Z razvojem manjših eVTOL pravijo, da so prvi, ki zagotavljajo komercialno dostopna osebna električna vozila.

Drugi so sledili zgledu in omogočili lastne osebne lete po usposabljanju, vendar je Jetson ONE eVTOL edinstvena nova oblika zračnega potovanja.

Startup je ONE predstavil leta 2021 pred omejeno serijo proizvodnje in odpiranjem prednaročil. Jetson se zdaj želi povečati in razširiti na krilih 15 milijonov dolarjev vrednega financiranja, ki ga vodi glasbeni izvajalec will.i.am, ki je tudi njihova stranka in želi leteti po ZDA.

Ključni dovoljenji za letenje v Italiji

Kot svoj naslednji mejnik je Jetson napovedal dve ključni dovoljenji za letenje v Italiji, ki bosta omogočili potovanje eVTOL v nenadzorovanem zračnem prostoru države.

Aero Club d’Italia (AeCI) je izdal potrdilo o registraciji vodilnega leta ONE zagonskega podjetja za reaktivne ultralahke lete v Italiji. Gre za prvo dovoljenje te vrste, ki licenciranim pilotom omogoča letenje predserijskih letal Jetson ONE v Italiji.

Jetson poroča, da je svoj prvi let na ameriških tleh opravil na isti dan, ko je prejel registracijo v tujini. Poleg tega je zagonsko podjetje pridobilo tudi operativno dovoljenje italijanske uprave za civilno letalstvo (ENAC), ki mu je dovolilo začetek letenja Jetson ONE brez posadke v Italiji.

Poudarek na varnosti in testiranju

Preden vstopi v povečano proizvodnjo, zdaj Jetson pospešeno testira in potrjuje svoj predprodukcijski model ONE eVTOL. »Operativno dovoljenje ENAC nam omogoča, da postopoma razširimo območje letenja Jetson ONE, ne da bi testnega pilota izpostavili potencialnemu tveganju, ko raziskujemo meje vozila. Podjetju je varnost naša prioriteta številka ena in to pooblastilo je odločen dejavnik. Naša ekipa za plovnost in skladnost je dosledno sodelovala z italijanskimi oblastmi, da bi dosegli te nove mejnike. Izrecno se želimo zahvaliti v prihodnost usmerjeni ekipi ENAC za podporo našim varnostnim pobudam,« je dejal Stephan D’haene, direktor družbe Jetson.

Selitev v Italijo in prodaja letečih avtov

Certifikacijski mejnik je sledil Jetsonovi selitvi iz Poljske v Italijo. Startup zdaj deluje v obratu za raziskave in razvoj ter proizvodnjo v Arezzu v Toskani in na sedežu Jetsona na zasebnem letališču južno od Firenc. To mesto vsebuje 800-metrsko vzletno stezo za testiranje letenja in je dom centra za uporabniške izkušnje in pilotske šole.

Jetson navaja, da je že prodal več kot 300 primerkov modela ONE eVTOL po 98.000 € na kos (brez davkov in pristojbin). Rezervirate ga lahko tudi zase s predplačilom 8000 USD.

Avtor: M.B.

Vir: electrek.co, YouTube

Vir slike: Freepik