Danes se vse več ljudi seli v stanovanja. Zdi se, da ljudem manjka vrtnarjenje. Gojenje zelenjave na balkonu ni tako težko in resnično lahko imate ploden balkonski zelenjavni vrt.

Katere rastline so primerne za balkonsko zelenjavno vrtnarjenje?  Skoraj katera koli rastlina, ki si jo lahko zamislite za rast na običajnem vrtu, bo uspevala tudi na vašem balkonskem zelenjavnem vrtu pod ustreznimi pogoji:

  • paradižnik
  • paprika
  • jajčevec
  • čebula
  • redkev
  • fižol
  • ali različne (balkonske) rože

Vse to lahko raste v posodah, tako kot lahko raste v njih veliko zelišč, ki tam dobro uspevajo. Na balkonskih vrtovih je vrtnarjenje z zabojniki postalo zelo priljubljeno. Izberete lahko katero koli vrsto posode za gojenje zelenjavnega vrta na balkonu. Izberite glinene lončke, plastične ali tiste posode, ki okrasijo vaš balkonski vrt tako, kot ga vi želite.

Poskrbite, da bo posoda, ki jo izberete, dobra drenaža. Odtočne luknje so najboljše, če jih namestite na straneh posode. Napravite jih približno eno četrtino do polovico palca od dna posode.

Nasveti za gojenje zelenjavnega vrta na balkonu

Ko sadite v posode na balkonskih vrtovih, morate poskrbeti za sintetična tla. Ta so najbolj primerna za kontejnerske rastline. Sintetična tla so narejena iz lesnih sekancev, šotnega mahu, žagovine, vermikulita, perlita ali katere koli druge vrste sintetičnega sadilnega medija. Dno posode lahko pred nalaganjem zemlje napolnite z grobim gramozom. To bo izboljšalo drenažo za vaše rastline.

Ko bodo vaše rastline na balkonskih vrtovih, jih ne pozabite po potrebi zalivati. To se zgodi pogosteje kot ne. Zalivanje enkrat na dan je v vročih dneh potrebno, a pogostejše bi bilo preveč. Če ima slučajno vaš balkon neposredno sončno svetlobo in nima strehe, vam ne bo treba zalivati ​​v dneh, ko dežuje. Vsaka zelenjava, ki jo je enostavno presaditi, je odlična za gojenje v posodah.

Vendar lahko seme kali tudi v zaprtih prostorih, nato pa sadike, ko bodo dovolj velike in zunanja temperatura primerna, presadite v posode na svojem balkonskem zelenjavnem vrtu.

Balkonsko vrtnarjenje bo dalo dovolj zelenjave, če bodo vaše rastline dobile dovolj vlage in sončne svetlobe. Bodite skrbni in pobirajte zelenjavo, ko je na vrhuncu zrelosti. Tako boste dobili najboljšo zelenjavo z vašega balkonskega zelenjavnega vrta.

Gojenje zelenjave na balkonu ni težko. Enostavno naredite enako, kot bi storili na običajnem vrtu, le da upoštevate zgoraj navedena pravila glede tal in posod. Če to storite, bodo vaši balkonski vrtovi bujni.

Avtor: J.J.