Lahko poskusite živeti etično in trajnostno življenje tako, da kupujete lokalne in ekološke izdelke, varčujete z vodo doma, iščete načine za zmanjšanje odpadkov in porabo energije ter izberete bolj ekološko ozaveščena oblačila. Ste kdaj pomislili, kako prijazne so vaše kopalke do okolja in planeta nasploh?

Uporabljeni materiali pri izdelavi kopalk

Kopalke so tradicionalno izdelane iz sintetičnih materialov, kot so najlon, poliester in spandeks. Ti materiali v bistvu vsebujejo plastične delce. Vendar pa so se v zadnjem desetletju oblikovalci in proizvajalci začeli osredotočati na sprejemanje bolj okoljskih in etičnih odločitev – tudi pri kopalkah.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate pri nakupu in uporabi kopalk za to poletje in tudi v prihodnje.

Kupujte pri kakovostnih blagovnih znamkah

Pomagajte planetu tako, da izberete kopalke blagovnih znamk, ki izdelujejo kakovostne izdelke. Ti so izdelani tako, da trajajo. Dlje ko boste nosili svoje izdelke, manj predmetov boste morali kupiti in manj sredstev boste porabili. Ko iščete nove kopalke, preberite mnenja drugih kupcev, da dobite predstavo o kakovosti kopalk in o tem, kako dolgo jih boste lahko nosili. Za pravo mnenje si oglejte tudi forume, družbene medije in objave na blogih.

Ne kupujte več, kot potrebujete

Ko naletite na kose, ki so vam všeč, je mamljivo kupiti več kopalk. Še posebej, če načrtujete romantičen pobeg ali nameravate to poletje preživeti veliko časa na plaži. Vendar pa je nakupovanje več kosov, kot jih potrebujete, eden od načinov, da po nepotrebnem povečate svoj ogljični odtis na zemlji.

Držite se nakupa enih ali dvojih kopalk. Če le občasno plavate ali se odpravite na plažo ali bazen, so ene kopalke vse, kar potrebujete. Če boste poleti ali na daljšem potovanju dan za dnem v vodi in ob njej, vam nakup dvojih kopalk olajša menjavanje.

Poskrbite za kopalke

Dobro poskrbite za svoje kopalke, da bodo zdržale čim dlje. Vse kopalke sčasoma odvržejo zelo onesnažujočo mikroplastiko, tudi tiste iz okolju prijaznejših tkanin. Ta težava se običajno pojavi pri pranju v pralnem stroju. Vlakna med pranjem vpijajo vodo. Vendar vam kopalk verjetno ni potrebno prati v pralnem stroju po vsakem nošenju, razen če so močno umazane.

Večina nas pere pogosteje, kot je potrebno, kar skrajša življenjsko dobo blaga. Kopalke imate možnost ročno splakniti v vodi, da iz nje odstranite sol, nato pa jih občasno operete v stroju. Poskusite tudi ročno pranje, če je le mogoče. Ko pa uporabljate pralni stroj, izberite nežen cikel. Kopalke postavite v vrečko za spodnje perilo, da jih zaščitite.

Zmanjšajte tudi količino detergenta za perilo, ki ga uporabljate, in se izogibajte mehčalcem perila. Ne zvijajte ali stiskajte kopalk preveč ter jih predolgo ne izpostavljajte močni sončni svetlobi. Poleg tega pa se tudi izogibajte uporabi kemičnih sredstev za zaščito pred soncem, ki lahko pridejo na oblačila in razgradijo tkanine.

Razmislite o tkaninah

Material, iz katerega so izdelane kopalke, močno vpliva na to, kako etičen in trajnosten postane izdelek. Pomagalo vam bo, če poznate nekatere najpogostejše tkanine, ki so prijaznejše do planeta. Na primer bodite pozorni na ECONYL. Gre za obliko recikliranega najlona, ki prihaja predvsem iz ribiških vrvic in preprog. Emisije izdelkov, ki uporabljajo ta material, so veliko nižje od tistih iz BIO najlona.

Obstaja tudi recikliran poliester. Vzamejo poliester, ki bi sicer končal na odlagališču, ga očistijo in razbijejo na majhne kosmiče, da postanejo kot peleti in sčasoma preja. Številne blagovne znamke kopalk, ki svoje materiale oglašujejo kot izdelane iz recikliranih plastičnih steklenic, uporabljajo ta material. REPREVE je priljubljena blagovna znamka recikliranega poliestra. Prav tako boste morda našli kopalke iz naravne gume. Gre za nov material, pridelan iz bombažne in konopljine kreacije ter drugih materialov.

Še en nasvet pri nakupu novih kopalk. Pazite na ‘zelena podjetja’, ko se podjetja javno predstavljajo kot okoljsko odgovorna, vendar so bolj osredotočena na svoje trženje kot na dejansko trajnostno poslovanje. Nenazadnje poskusite tudi sami reciklirati ali ponovno uporabiti kopalke, ko vam ne služijo več. Izvajanje vseh teh korakov vam bo pomagalo pri boljši izbiri in zmanjšanju svojega odtisa na zemlji.

Avtor: J.J.

Vir: bgfashion.net