Zmanjšajte porabo energije in prihranite pri računih takrat, ko sije sonce.

Pogosto se nam zdi, da je potrebno paziti na stroške energije le pozimi, ko je zunaj hladno. Ogrevamo prostore, skrbimo za toplo vodo, večere pa preživljamo pred televizijo. Drži, da poleti porabimo veliko manj energije, a še vedno lahko naredite nekaj korakov za zmanjšanje porabe energije in posledično nižje račune.

Prilagodite nastavitve ogrevalnega sistema

Poleti večina ljudi zniža temperaturo termostata na radiatorjih. Vendar, če vaš ogrevalni sistem še vedno deluje, mu privoščite dopust in ga izklopite. Hiše dobro zadržujejo toploto sonca, zato je nepotrebno, da pustite ogrevalni sistem vklopljen. In poleg tega lahko znižate tudi nastavitev termostata za vročo vodo. Nihče si ne želi žgoče vroče prhe po prepotenem vročem dnevu na soncu.

Sušenje perila na prostem

Sušilni stroji porabijo ogromno energije, zato ob toplih dneh perilo raje obesite zunaj, da se posuši. Prihranili boste energijo in svojim oblačilom privoščili temeljito prezračevanje. Vonj poletnega vetriča, ki vam zagotavlja naravno sušenje, je nekaj, kar noben sušilni stroj ne more nadomestiti.

Izkoristite naravno svetlobo

Poleti izkoristite sonce sebi v prid. Če je čez dan vroče, spustite rolete in zavese na južni strani stavbe, da bo ostalo hladno. Ko pa se bliža večer jih širom odprite in omogočite, da se vaše sobe napolnijo s čim več naravne svetlobe. Tako boste lahko še za nekaj časa premaknili čas za prižig luči.

Investirajte v izolacijo

Ko nastopijo vročinski valovi (in podnebne spremembe pomenijo, da bomo v prihodnosti zagotovo doživeli še več ekstremnih vremenskih razmer), se nam zdi mamljivo vklopiti energijsko potratne ventilatorje in klimatske naprave za hlajenje. Medtem pa tudi naprave, kot so hladilniki in zmrzovalniki, delujejo s polno paro, da nam ublažijo naraščajoče temperature.

To lahko nadomestite z izolacijo vaše hiše. Izolacija je običajno povezana z ohranjanjem toplote pozimi v notranjih prostorih, vendar deluje tudi poleti, saj zadržuje toploto zunaj. To je naložba, ki vam bo pomagala zmanjšati račune za energijo čez celo leto, ne glede na vremenske razmere. Ugotovite, koliko bi lahko prihranili.

Aktivnosti na prostem

Spomnite se, kako ste pozimi sanjali o poletnih aktivnostih in izletih na prostem. Sedaj je čas, da uresničite svoje načrte ter izkoristite toplejše vreme in daljše dni. Več časa, ki ga preživite zunaj v naravi, manj energije boste porabili doma. In ko bo zima ponovno tu, se boste lahko veselili, da ste izkoristili poletje, dokler ste ga lahko.

Morda se vam zdi, da je malo priložnosti za zmanjšanje porabe energije, ko je vreme lepo. Vendar je vedno prostor za izboljšave. Varčevanje z energijo je aktivnost, ki je potrebna skozi vse leto. Tako lahko pomagate omiliti vpliv podnebnih sprememb, če izkoristite sezonsko toploto in sončno svetlobo v svojo korist.

Avtor: M.B.

Vir: onehome.org.uk