Poleg tega, da služijo vsestranskemu estetskemu elementu vozila, lahko različne barvne sheme, ki jih ustvari t.i. e-črnilo (v nadaljevanju e-Ink) na modelu BMW iX, ustrezajo različnim funkcionalnim in okoljskim zahtevam, hkrati pa povečujejo učinkovitost vozila.

Barva je pomemben vidik vozila

Težko je izbrati pravo barvo za vaše vozilo, toda z BMW-jevim e-Inkom je to morda odločitev, ki je ne bo več treba sprejemati.

Ta tehnologija omogoča avtomobilu preklapljanje med tremi različnimi barvnimi shemami, ki ustrezajo željam uporabnika. So črne, sive in bele, z nastavljivo svetlobo in senco, ki se odsevajo z mikrokapsulami, nanesenimi na zunanjost avtomobila. Energijsko učinkovita tehnologija e-Ink spremeni pigment mikrokapsul, kar se odraža z različnimi odtenki glede na polarnost električnega polja.

Barva zunanjosti vozila prispeva k njegovi splošni učinkovitosti

Obstaja bistvena razlika v stopnji absorpcije toplote svetlih in temnih barv, ko so te izpostavljene sončni svetlobi.

Ogrevanje vozila in potniškega prostora je posledica močne sončne svetlobe, ki skupno absorbirata toplotno energijo, ki pa jo je mogoče zmanjšati z zamenjavo zunanjosti v svetlejši pigment. V hladnejšem vremenu bo temnejša zunanja plast pomagala, da bo vozilo absorbiralo bistveno več toplote iz okolja.

Svetleje obarvana površina odbija veliko več sončne svetlobe v primerjavi s temnejšim tonom. Za učinkovitejšo porabo energije klimatski napravi ne bo treba delati tako močno. V vročem vremenu se ta zmanjšuje s svetlejšim odtenkom, ki zmanjša celotno izhodno energijo električnega sistema vozila.

To je še posebej pomembno pri uporabi v povsem električnem avtomobilu, saj optimizirana poraba energije pomeni večji doseg.

Kako deluje tehnologija iX Flow?

Ta najsodobnejša tehnologija uporablja električno polje za spreminjanje polarnosti mikrokapsul. Te mikrokapsule imajo debelino enega samega pramena človeških las in proizvajajo bele pigmente, ko so negativno nabite, in črne pigmente, ko so nabite pozitivno.

Da bi jih pritrdili na zapletene linije avtomobila, je BMW izdelal mikrokapsule, ki so vgrajene na t.i segmente ePaper, ki se natančno prilagajajo oblikovalskim linijam avtomobila in lahko odražajo variacije svetlobe in sence.

BMW-jeve tehnologije laserskega rezanja zagotavljajo visoko natančnost pri izdelavi vsakega segmenta. Po pritrditvi segmentov na vozilo se le-ta napaja, da stimulira povezano električno polje. Integrirani končni izdelek je nato zapečaten, da se zagotovi optimalna in enotna reprodukcija barv med vsako spremembo barve, ki jo upravlja uporabnik.

Tehnologija e-Ink je tudi energijsko učinkovita

V nasprotju z zasloni ali projektorji, elektroforetska tehnologija e-Ink ne potrebuje dodatne energije za ohranjanje konstantnega barvnega stanja. Tok teče samo v kratkotrajni fazi spreminjanja barve.

Segmenti e-Paper uporabljajo isto tehnologijo kot tablice e-bralnikov in lahko prikazujejo barve le v sivih odtenkih. Sčasoma, ko se bo tehnologija e-Ink razvila, se lahko pigmentirajo tudi druge živahne barve.

Z uporabo elektroforetske tehnologije model iX še bolj izstopa v tistem, v čemer je že dober, učinkovitosti. Tukaj je kratek video iz BMW-ja, ki prikazuje značilnosti iX Flow, ki spreminja barvo:

Avtor: J.J.

Vir: malaysiatrend.com