Satelit, ki ga je izstrelilo kanadsko podjetje, bo prvič iz vesolja zaznaval emisije ogljika z določenih lokacij.

Kanadsko podjetje za spremljanje izpustov GHGSat je novembra 2023 prvič izstrelilo v vesolje satelit, ki je namenjen zaznavanju izpustov ogljikovega dioksida (CO2) iz posameznih objektov, kot so termoelektrarne in jeklarne. Satelit, poimenovan Vanguard, so izstrelili iz vesoljske baze Vandenberg v Kaliforniji.

Vesoljska tehnologija v boju proti onesnaževanju

To je pomemben korak naprej v uporabi vesoljske tehnologije za odgovornost onesnažujočih industrij in za njihov prispevek k podnebnim spremembam. Podatki, ki jih zbira GHGSat, so na voljo za prodajo industrijskim onesnaževalcem, ki želijo zmanjšati svoje emisije, pa tudi vladam in znanstvenikom.

Vanguard bo okrepil rastoče omrežje satelitov, ki že zaznavajo izpuste metana. Gre za nevidni toplogredni plin, ki ga je težko zaznati, saj običajno uhaja iz številnih majhnih virov, kot na primer iz cevovodov ali kmetij.

Slika je simbolična.

Pomembnost spremljanja emisij ogljikovega dioksida

Ogljikov dioksid predstavlja skoraj 80 odstotkov emisij toplogrednih plinov v ZDA. Nastaja predvsem zaradi človekovih dejavnosti in običajno vstopa v ozračje iz velikih industrijskih virov, kot so elektrarne. Trenutni sateliti, ki spremljajo ogljikov dioksid v atmosferi, niso osredotočeni na emisije na ravni posameznih objektov.

»Podatki, zbrani s satelitom Vanguard, pa bodo pomagali utemeljiti običajne prakse spremljanja in merjenja emisij ogljikovega dioksida,« pravi Stephane Germain, izvršni direktor podjetja GHGSat iz Montreala. »Pogosto odkrijemo mešanico neposrednih meritev in ocen, zato bo neposredna meritev celotnega objekta iz satelita delovala kot potrditev,« je dejal Germain.

Vpliv na znanost in natančnost poročanja

Sateliti so že pokazali, da so emisije metana na splošno višje od ocenjenih, zato predvidevajo, da se bo enako izkazalo tudi za ogljikov dioksid. Te informacije bodo pomagale povečati natančnost vladnih ocen emisij in znanstvenega modeliranja ter izboljšale kakovost poročanja korporacij o toplogrednih plinih.

Z izstrelitvijo satelita Vanguard kanadsko podjetje GHGSat tako odpira novo poglavje v boju proti podnebnim spremembam. Ta inovativni pristop bo omogočil natančnejše spremljanje in razumevanje emisij CO2. To bo ključno za oblikovanje bolj učinkovitih strategij zmanjševanja toplogrednih plinov ter bolj ciljnih ukrepov na področju okoljske politike in industrijskega načrtovanja.

Avtor: M.B.

Vir: euronews.com

Viri slik: Freepik