Rastlinska prehrana ima lahko pomemben pozitiven vpliv na okolje in vaše zdravje.

Raziskave kažejo, da meso in mlečni izdelki spodbujajo podnebno krizo, medtem ko rastlinska prehrana, kot so sadje, zelenjava, žitarice in fižol, pomagajo zaščititi naš planet.

Rastlinska prehrana za planet

Raziskave kažejo, da je izbira polnovrednih rastlinskih živil namesto predelanih veganskih izdelkov boljša za planet. Zdrava živila rastlinskega izvora imajo manjši vpliv na okolje kot veganska »junk food«. Ugotovitve prihajajo od raziskovalcev na Harvard TH Chan School of Public Health, skupaj z Brigham and Woman’s Hospital.

Bistvena trditev je, da zdrava rastlinska hrana zahteva manj vode, obdelovalnih površin in gnojil kot hrana živalskega izvora.

Slika je simbolična.

Kot zdrava rastlinska prehrana je v študijo vključena tista z veliko zelenjave, sadja, stročnic in oreščkov. Manj zdrava živila pa so vključevala rafinirana žita, kot sta beli riž in kruh, sladke pijače, sladkarije, krompir in sadni sok.

Poudarili so, da je veganska prehrana, ki temelji na nezdravi hrani, kljub temu da je okolju manj prijazna kot polnozrnata in rastlinska prehrana, glede vpliva na planet še vedno boljša od tiste, ki vsebuje živalske izdelke.

Živila živalskega izvora poleg tega, da porabijo največ obdelovalnih površin, vode za namakanje in gnojila, povzročijo tudi največ emisij toplogrednih plinov. Rdeče in predelano meso je prispevalo 31 odstotkov vseh prehranskih emisij toplogrednih plinov. Mlečni izdelki so medtem predstavljali 13,2 odstotka in perutnina 9,3 odstotke.

Zdravje ljudi je na koncu odvisno od zdravja planeta

Za študijo so raziskovalci ocenili prehranske dnevnike več kot 65.000 ameriških udeležencev. Preučevali so zdravstvene rezultate in vpliv njihovih prehranjevalnih navad na okolje.

Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je pri tistih, ki se držijo zdrave prehrane brez živil živalskega izvora, manjše tveganje, da zbolijo za boleznimi srca in ožilja. Poleg tega so manj vplivali na okolje.

Daniel Wang, soavtor študije, pravi, da naj bi ugotovitve vplivale na razvoj nacionalnih prehranskih smernic.

»Ker je zdravje ljudi v končni fazi odvisno od zdravja planeta, bi morale prihodnje prehranske smernice ZDA vključevati obravnavno okoljske trajnosti in priznati, da nimajo vse rastlinske prehrane enakih koristi za zdravje in okolje,« je dejal.

Vpliv mesa in mlečnih izdelkov na okolje in zdravje ljudi

Ugotovitve skupine podpirajo trditve prejšnjih študij, da ima prehrana, ki vsebuje živalske proizvode, večji okoljski odtis kot njihove rastlinske sorodnice.

Slika je simbolična.

Poleg tega je nedavno poročilo razkrilo, da 15 podjetij za proizvodnjo mesa in mleka proizvede skoraj toliko metana kot celotna EU. To je kritično zaradi ultra učinkovitosti metana pri naraščajočem globalnem segrevanju. Strokovnjaki za podnebje so bili jasni, da je za upočasnitev podnebne krize nujno drastično zmanjšanje emisij metana.

Če zdravstvene koristi rastlinske prehrane niso dovolj, da bi vas odvrnile od dimljene slanine, so morda koristi za okolje. In to ne pomeni, da morate postati popolni vegetarijanci, vendar že izbira manjših korakov k rastlinski prehrani močno vpliva na planet. 

Avtor: M.B.

Vir: planetbasednews.org