Pripomočki  in tehnologija pametnega doma nam pomagajo narediti naše domove energetsko učinkovitejše. Od termostatov, žarnic, vtičnic do varnostnih sistemov. Toda katere naprave nam lahko pomagajo prihraniti največ energije?

Kaj je sistem pametnega doma?

Sistem pametnega doma temelji na avtomatizaciji doma s pomočjo naprav. Pametne naprave imajo možnost povezovanja s središčem pametnega doma in delujejo z glasovnimi pomočniki, kot sta  Amazon Alexa ali Google Assistant, in se povežejo prek vašega omrežja Wi-Fi, Bluetooth ali tehnologije Z-wave. Te naprave lahko nato nadzorujete in spremljate prek aplikacije za pametni telefon, običajno v napravah iOS ali Android ali prek glasovnih ukazov s pametnim zvočnikom.

Slika je simbolična.

Kakšne so prednosti pametnega doma?

Ena največjih uporabnih funkcij pametnega doma je varnostni sistem. Pametne ključavnice, video zvonci, brezžične varnostne kamere in celo garažna vrata lahko upravljate z glasovnim nadzorom ali mobilno aplikacijo.

Energetska učinkovitost je še en pomemben dejavnik pri izbiri naprav za pametni dom. Z uporabo pametnih vtičnic, pametne razsvetljave ali pametnega termostata (Google Nest ali ecobee SmartThermostat) lahko lastniki domov opazijo velike izboljšave pri porabi energije in vode.

Vedno več naprav se integrira v nastavitve pametnega doma. Tudi naprave, kot so štedilniki, pomivalni stroji in hladilniki, so zdaj lahko povezani z internetom.

Katere so najboljše naprave pametnega doma za varčevanje z energijo?

Ena od največjih prednosti naprav za pametni dom je varčevanje z energijo. Preden dodate nove pametne naprave ali aparate, je potrebno opraviti energetski pregled vašega doma. Tako boste dobili natančno predstavo o tem, kje je vaš dom energetsko manj učinkovit. Ko to veste, je tukaj nekaj najboljših naprav za pametni dom, ki vam bodo pomagale postati energetsko učinkovitejši.

Pametni termostati

Ti pomagajo regulirati in avtomatizirati vaše ogrevanje in hlajenje, zmanjšati skupno porabo energije in zmanjšati stroške. Pametni termostati delujejo tako, da se povežejo z vašim trenutnim sistemov HVAC. Velika večina jih ima aplikacijo za pametne naprave, kar pomeni, da lahko uporabniki nadzorujejo vse nastavitve in funkcije na daljavo.

V povprečju vam lahko prihranijo okoli 8 % pri stroških ogrevanja in hlajenja. Na to pa lahko vpliva starost vašega trenutnega sistema HVAC. Če imate star in zastarel sistem, obstajajo omejitve glede učinkovitosti pametnega termostata.

Slika je simbolična.

Pametna razsvetljava

Pametne žarnice in pametni sistemi razsvetljave se lahko povežejo s pametnim sistemom vašega doma. Tako lahko nastavite urnike za njihov prižig in izklop. V kombinaciji z večjo učinkovitostjo LED žarnic ni izključeno, da prihranite med 25 % in 80 % energije, ki jo porabijo vaše luči, ko preklopite na pametne luči.

Slika je simbolična.

Pametne vtičnice

Tako kot pametne žarnice lahko tudi pametne vtičnice in pametni napajalni deli pomagajo zmanjšati nepotrebno porabo energije. Delajo z združljivimi napravami za nadzor, ko te delujejo – pomislite na svetilke, ventilatorje, čistilce zraka… Še bolje, prihajajo z možnostjo upravljanja s 4 do 8 napravami hkrati, zato so celovito središče za vašo elektroniko.

Čeprav prihranki tukaj niso tako dramatični, se povečajo, če jih združite z drugimi pametnimi energetsko učinkovitimi napravami. Nekatere najboljše bodo prišle z mobilnimi aplikacijami, ki bodo omogočale oddaljeno delovanje.

Pametni brizgalni sistemi

S pametnimi brizgalnimi sistemi je poraba vode na prostem manjša, zahvaljujoč funkcijam razporejanja in izboljšanim napeljavam, ki učinkoviteje uporabljajo vodo (npr. glede na vreme).

Na splošno lahko večina pametno nadzorovanih brizgalk s certifikatom EPA WaterSence prihrani do 15 % uporabljene vode v primerjavi s standardnim sistemom brizgalk. Na nekaterih območjih je to lahko ogromno, saj lahko 70 % porabe vode na prostem izvira iz zunanjih brizgalk.

Energetski monitorji pametnega doma

Obstajajo tudi pametni monitorji, ki se pritrdijo neposredno na električno omarico. Delujejo tako, da spremljajo vašo porabo energije v realnem času in prikažejo vzorce porabe električne energije na dan, teden ali mesec.

Nenehno spremljanje, vse do nivoja naprave, vam lahko pomaga prihraniti stroške energije in deluje kot osnova za varčevanje z energijo. Ti monitorji lahko tudi pokažejo, katere naprave zaostajajo pri energetski učinkovitosti.

Slika je simbolična.

Pametni hladilniki

Tudi hladilniki postajajo pametnejši. Ne samo da lahko zmanjšajo porabo energije, lahko celo ustvarijo nakupovalne sezname na podlagi vsebine v notranjosti. Pametni hladilniki so se razvili tako, da imajo LED zaslone na dotik in omogočajo celo brskanje po spletu.

Pametne naprave za varnost doma

Pametne ključavnice, zvonci in varnostni sistemi so olajšali iskanje brezskrbnosti. Uporabniki si lahko ogledajo kamere v realnem času na daljavo in celo uporabijo video zvonce, da vidijo, kdo stoji pred vrati.

Pametni televizorji

Pametni televizorji uporabnikom omogočajo dostop do njihovih najljubših aplikacij, brskanje po spletu in še veliko več, vse prek daljinskega upravljalnika. Prav tako porabijo veliko manj energije kot starejši modeli in večina jih ima certifikat ENERGY STAR za učinkovitost.

Nadgradite vaš dom v pametni dom

Nadgradnja vašega doma na pametni dom še nikoli ni bila bolj koristna. Ne glede na to, ali želite izboljšati udobje in povezljivost, zmanjšati stroške energije ali oboje, so nastavitve pametnega doma prava pot. Združite poljubno število naprav za pametni dom in ustvarite pravo nastavitev za energetsko učinkovitejši dom.

Opomba: HVAC sistem – ogrevanje, prezračevanje in hlajenje stavb.

Avtor: M.B.

Vir: ecowatch.com