Prehod k čistemu električnemu motorju se pospešuje, in ko se povpraševanje začne povečevati, vse več avtomobilskih proizvajalcev predstavlja nove električne modele.

Že danes imate na voljo številne možnosti, če želite voziti električno vozilo (EV) – vključno z avtomobili, kot so Tesla Model 3, kompaktni Renault Zoe, Hyundai Kona Electric SUV in vedno bolj priljubljen Nissan Leaf.

V naslednjih nekaj letih pa lahko pričakujete, da se bo število električnih avtomobilov različnih proizvajalcev hitro povečalo. V zadnjih nekaj letih so vodilni proizvajalci v avtomobilski industriji preobrazili svoja podjetja in vložili milijone v oblikovanje in razvoj električnih avtomobilov. Posledično bomo v bližnji prihodnosti videli sadove te velike naložbe.

Predstavljamo vam nekaj novih električnih avtomobilov, na katere morate biti pozorni v naslednjih nekaj letih:

Audi e-Tron

Električni Audi e-Tron je zdaj že na voljo za nakup, največ pa se ga trenutno opazi na cestah v Veliki Britaniji. Vendar je to šele začetek blagovnih znamk elektrificiranih načrtov in inženirji iz Ingolstadta že na polno testirajo te “začinjene” derivate.

BMW i4 in BMW iX3

München obupno krepi ambicije električnih avtomobilov in i4 se bo pod to znamko predstavil v bolj obsežnem, družinam prijaznemu delu trga. Uporabljal bo dva elektromotorja, pogon na vsa štiri kolesa in vektor navora. Verjetno bo BMW sledil vodilni Tesli v ponudbi različnih modelov z izbiro izhodnih moči. Konec koncev je ta avtomobil celo usmerjen na Teslin model 3.

V celoti električni SUV Concept iX3 je bil razkrit na avtomobilskem salonu 2018 v Pekingu in je znak nadaljnjih namenov BMW-ja, da razširi paleto vozil BMW. Novi iX3 je popolnoma električna različica Crossoverja X3 in je videti precej pripravljen za proizvodnjo.

Honda e

Konceptni avtomobil, ki je zbudil množice že na avtomobilskem salonu v Frankfurtu 2017, se je vrnil zdaj kot prototip, ki predstavlja pred-proizvodni električni avtomobil, ki bo v prodaji pred koncem tega leta.

Kia e-Niro

Sestrski avtomobil Hyundai Kone Electric, novi e-Niro, je zadnji del Nirovega triptiha možnosti pogonskih sklopov – popolnoma električna različica priljubljenega malega križanca. Ohranja spodoben prtljažnik (kljub baterijam, polnjenim pod tlemi), najboljši pa je 300-kilometrski doseg, ki je naveden za e-Niro, zahvaljujoč 64 kWh bateriji.

Mercedes EQC

Mercedes-Benz je zaposlen s pripravo nove ponudbe električnih avtomobilov, razvite pod zastavo EQ. Prvi model bo električni SUV EQC, njegova litij-ionska baterija s kapaciteto 80 kWh pa naj bi bila dobra za 280 milj.

Mini Cooper SE

Popolnoma električnega Mini sploh ni bilo v načrtu izdelkov, ko je generacija F56 nastopila leta 2014, ampak so že zagnali prototip EV Mini, ki zapeljivo nosi Cooper S ime. To je zgodnji poskus pred prvim proizvodnim modelom Mini Cooper SE.

Peugeot e-208

Novi Peugeot 208 predstavlja najnovejšo generacijo Peugeotovih častitljivih avtomobilov serije „dve nič“ in prinaša čisto električno moč uveljavljenim “superminijem” na množičnem trgu.

Porsche Taycan: Cross Turismo

Porsche je razkril, da bo nova serija Mission E Cross Turismo vstopila v serijsko proizvodnjo in da bo to drugi popolnoma električni EV iz Stuttgarta. Porsche pravi, da bo nov avtomobil ustvaril dodatnih 300 delovnih mest v svojem sedežu Zuffenhausen, sledil pa bo tudi Taycanovemu zagonu v letošnjem letu.

Seat el-Born

To je Seat el-Born – prvi električni avtomobil španske znamke, ki spada pod VW Group. Seat el-Born ima skupno sistemsko moč 201 KM, ki lahko v 7,5 sekunde sproži električno loputo do 100 km / h. Z baterijo 62 kWh lahko prevozite do 450 km, napolnite pa jo lahko v približno 45 minutah.

Škoda Citigo

Po poteh njihovega prvega hibridnega modela je Škoda Citigo prvi električni avtomobil. Ta majhen mestni avtomobil bo na naše ceste prišel v prihodnjem letu.

Tesla Roadster

Na njegov značilni način je podjetnik, lastnik in vizionar Elon Musk izjavil, da bo ta Tesla model  najhitrejši avtomobil na svetu – v zahtevnih 1,9 sekunde do 100 km / h. Bomo videli, če jim bo uspelo.

Volkswagen ID.3

To je nov električni avtomobil VW ID.3, prvi iz nove generacije po meri Volkswagnovih EV-jev, ki je predviden za serijsko proizvodnjo in zato prvi od nove serije znamke ID. Kaj pomeni ID? Pomeni „inteligentno oblikovanje, identiteto in vizionarske tehnologije.“

Avtor: J.J.