Tehnološki napredek predstavlja nov mejnik v shranjevanju energije. Z novimi »večnimi« baterijami so razvili nov način shranjevanja obnovljive energije.

Jorg Heinemann, izvršni direktor podjetja EnerVenue, ki ima sedež v Fremontu, si prizadeva revolucionirati sektor električne energije s pospeševanjem shranjevanja energije vetra in sonca. Skrivna sestavina podjetja je prav ta »večna baterija«. Tehnologija vključuje stacionarno baterijo, ki jo izdelujejo v tovarni Bay Area, in to naj bi bila v bistvu baterija za vse.

»Naša baterija, za razliko od litij-ionskih in vseh ostalih, v bistvu traja večno,« je povedal Heinemann.

Tehnologija znana že v vesoljski industriji

Ta tehnologija je bila prvotno razvita za vesoljsko industrijo in obstaja že skoraj 50 let. Shranjevali so sončno energijo in jo zagotavljali za vse: od satelitov, teleskopa, celo za Mednarodno vesoljsko postajo. Njena uporaba na Zemlji je bila precej draga in zastrašujoča, zato je niso uporabljali.

Pred nekaj leti je ustanovitelj podjetja EnerVenue, Yi Cui, ki vodi raziskovalni laboratorij na Univerzi Stanford ponovno preučil tehnologijo. Odkril je pameten način, kako te baterije dramatično poceniti.

Baterije uporabljajo nikljev vodik. Čeprav je potrebno nikelj izkopavati, ga je na Zemlji v izobilju. In to je delujočo tehnologijo shranjevanja energije naredilo dostopno.

Varnost pred eksplozijami

Tveganja za požar in eksplozije so dobro dokumentirana, ko gre za litij-ionske baterije. Kar zadeva tehnologijo EnerVenue, so baterije testirali glede nevarnosti požara, povezanega s širjenjem toplotnega uhajanja znotraj baterijskih sistemov. Ta standardni test se imenuje UL 9540A.

Glavne ugotovitve: ni prišlo do vnetja, ni bilo širjenja z modula na modul, ni bilo opaziti nevarnosti eksplozije. Sproščanje vnetljivega plina je bilo pod zaznavnimi mejami.

Heinemann je povedal, da baterije vsebujejo tako majhne količine vodika, da celo, ko so jih vrgli na ogenj, ni bilo nobenih dokazanih težav. Pravzaprav je tehnologija znotraj baterije pogasila ogenj.

»Ta pritisk dejansko prisili vodik, da se ponovno združi z vodo znotraj baterije. Najslabše, kar se lahko zgodi, je sproščanje pare,« je pojasnil Hainemann.

Kot v vesolju lahko baterije delujejo v ekstremnih pogojih, z malo ali brez vzdrževanja. Podjetje pravi, da ni potrebe po dodatnem hlajenju ali sistemu za gašenje požara.

Po mnenju nacionalno priznanega laboratorija baterije izpolnjujejo ključne varnostne standarde. Lahko se polnijo in praznijo z visoko ali nizko hitrostjo.

Kaj pomeni »večna« baterija

»Večna baterija« ima življenjski cikel 30.000 ciklov, kar pomeni polnjenje baterije in njeno praznjenje trikrat na dan za obdobje 30 let. V praktičnih pogojih to pomeni večno baterijo.

Baterije so stacionarne in se lahko montirajo v stojala, zložijo ali shranijo v zabojnike.

Uporabljajo se lahko na omrežju, v podjetju ali nekoč celo v gospodinjstvih, kot je bilo videno na prototipu, ki so ga izdelali znotraj tovarne.

»Baterijo lahko postavimo pod tla, v prostor pod hišo ali na podstrešje. Dejansko kjerkoli, kjer lahko zagotovimo prezračevanje,« je dejal Heinemann.

Električna podjetja po vsej ZDA zdaj testirajo te baterije. EnerVenue gradi tudi drugo večjo tovarno v Kentickyju, da bi zadostil pričakovanim povpraševanjem.

Čeprav baterija morda traja »večno«, njene komponente ne. Vendar komponente niso strupene in jih je mogoče skoraj v celoti reciklirati.

Prihodnost »večnih« baterij

Tehnološki napredek podjetja EnerVenue predstavlja nov mejnik v shranjevanju energije. Z novimi, »večnimi« baterijami, ki jih poganja nikljev vodik, lahko pričakujemo revolucijo na področju shranjevanja električne energije.

Zahvaljujoč zanesljivosti, varnosti in dolgi življenjski dobi baterij, EnerVenue ne samo obeta zmanjšanje odvisnosti od tradicionalnih litij-ionskih baterij, ampak tudi poudarja pomen dostopnih in okolju prijaznih rešitev za shranjevanje energije. Ta pristop poleg izboljšanja učinkovitosti prinaša tudi ključne okoljske koristi, kot sta zmanjšanje odpadkov in recikliranje.

Kot je poudaril Heinemann, ustvarjajo z »večnimi« baterijami trajnostno prihodnost.

Avtor: M.B.

Vir: cbsnews.com

Vir slik: Freepik