Ekstremni vremenski pogoji brez primere vse bolj prevladujejo po vsem svetu. Podnebne spremembe so postale otipljive za mnoge in dajejo novo luč opozorilu IPCC, da je ključnega pomena drastično zmanjšati naše emisije toplogrednih plinov.

Ena od nastajajočih rešitev je zajemanje in shranjevanje ogljika – glavnega povzročitelja globalnega segrevanja. Na Islandiji deluje največji obrat na svetu, ki zajema in skladišči ogljik neposredno iz zraka. Pri tem pa v celoti izkorišča obnovljivo energijo. 

Kako deluje obrat za zajemanje ogljika?

Obrat Orca na Islandiji uporablja tehnologijo neposrednega zajema ogljika iz zraka. Tako naj bi vsako leto iz zraka odstranili 4000 ton ogljika, kar predstavlja emisije 790 osebnih avtomobilov.

Zrak zajemajo preko masivnih ventilatorjev, ki delujejo na energijo bližnje geotermalne elektrarne. V ventilatorjih se nahajajo filtri, ki zajemajo ogljik iz ozračja in ga shranjujejo pod zemljo v bazaltnih kamninah, kjer se lahko mineralizira.

Obrat je zgradilo švicarsko podjetje Climeworks. Za izvedbo hitre podzemne mineralizacije se je povezal z drugim podjetjem Carbfix.

To je proces, pri katerem se CO2, zajet iz zraka, pomeša z vodo in prečrpa globoko pod zemljo, nato pa se ujame v kamen skozi naravni proces, ki traja manj kot dve leti.

Oglejte si videoposnetek, kako deluje islandski obrat za zajemanje ogljika.

“Ponosni smo in nadvse navdušeni, saj smo prispeli do te stopnje na našem potovanju, da obrnemo podnebne spremembe,” pravi Christoph Gebald, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Climeworks.

Ali je neposredno zajemanje zraka lahko rešitev za podnebne spremembe?

Obstajajo tudi druge oblike zajemanja ogljika, kar navaja ​​dr. Ajaya Gambhir iz Inštituta za podnebne spremembe in okolje (Imperial College London), toda priljubljenost postopka neposrednega zajemanja iz zraka, kot ga izvajajo pri Orci, narašča.

Gambhir verjame, da imajo takšni obrati pomembno vlogo, ko gre za spopadanje s podnebnimi spremembami.

“Ne samo, da je to nekaj, kar lahko naredimo vzporedno z razogljičenjem svetovnega energetskega sistema, ampak nam lahko tudi pomaga narediti nekaj zelo pomembnega za kasnejša stoletja, kar je dejansko črpanje odvečnega ogljikovega dioksida iz ozračja,” pravi.

Avtor: J.J.

Vir: YouTube, euronews.com